NICULAE HAVRILEŢ, SECRETAR DE STAT MEEMA: "Piaţa carburanţilor a scăzut cu aproape 50%, în luna martie faţă de aceeaşi lună din 2019"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Companii / 10 aprilie 2020

"Piaţa carburanţilor a scăzut cu aproape 50%, în luna martie faţă de aceeaşi lună din 2019"

Probabil vom vedea şi la noi şi la Bruxelles măsuri de sprijin pe zona companiilor mari, de exemplu pe zona de aviaţie, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Piaţa carburanţilor a suferit o scădere de aproape 50%, în luna martie din acest an comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, a precizat, ieri, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în cadrul unei video-conferinţe intitulată "LeaderTalks in Energy".

Totodată, Havrileţ a spus că, pe zona de gaze, având în vedere şi că situaţia pe care o traversăm a generat o scădere a preţurilor în zona angro, la producător, există posibilitatea ca aceştia să oprească activitatea de extracţie pentru că nu mai au unde să stocheze gazele.

Havrileţ a spus: "Scăderea pieţei la carburanţi a fost aproape de 50% pe luna martie faţă de anul trecut. La fel, este o scădere importantă la consumul de energie electrică şi gaze naturale şi aici, la gaze, mă refer la factorul meteorologic, pentru că în ultima perioadă am avut temperaturi ridicate care au generat scădere în piaţă. Pe pieţele spot, preţurile energiei electrice au scăzut la jumătate faţă de valoarea pieţelor pe termen, de la 260 de lei la 130. Au scăzut şi cantităţile, pentru că sunt probleme de gestiune pe piaţa angro între producător şi furnizor referitoare la aceste două elemente, preţurile spot şi preţurile la termen. La gaze naturale, la fel, o scădere foarte mare la piaţa angro, şi în special pe pieţele europene".

Oficialul a mai precizat că Ordonanţa militară nr. 4 care plafonează preţurile energiei ridică o problemă pentru că preţurile nu pot fi plafonate şi în pieţele angro.

"În accepţiunea noastră, a ministerului, este vorba de preţurile finale la consumatorul final, fie ca este vorba de un consumator casnic sau un consumator industrial", a spus secretarul de stat.

La rândul său, Ovidiu Demetrescu, specialist în energie, a precizat că în ultimele două săptămâni din luna martie, de la instituirea stării de urgenţă, se constată o scădere a consumului total de energie electrică de 4,5%.

"Din datele Transelectrica, în perioada 15 martie - 1 aprilie avem o scădere a consumului total de energie de 4,5% comparativ cu 2019. Acesta este primul semn, o scădere de 5 procente a consumului energetic ne duce cu gândul că probabil vom avea per total un consum energeric afectat în această zonă de 10%. Daca suprapunem un efect cumulativ al consumatorilor care cer amânarea la plată, stresul pe cashflow al sistemului energetic va deveni unul consistent. Întrebarea e simplă: cine finanţează acest deficit de cashflow şi cine va purta povara acestei finanţări şi pe cât timp ne putem permite să finanţăm aceste deficite de cashflowuri din sistemul energetic", a spus Demetrescu, adăugând că CE Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune, ar trebui să-şi achiziţioneze acum certificatele de CO2, având în vedere că acestea s-au ieftinit la 15-16 euro.

Totodată, ieri au fost publicate date cu privire la piaţa auto locală şi europeană, care au arătat că înmatriculările de autoturisme noi în ţara noastră au scăzut în martie cu 32,2% faţă de martie 2019, volumul atins fiind de 6.654 unităţi, cu estimări şi mai negative pentru luna aprilie. Autoturismele second-hand au scăzut însă mai încet, cu doar 3,55% în martie. În Europa, vânzările sunt estimate să scadă în aprilie cu 60%, ceea ce relevă prăbuşirea şi mai generală a consumului, nu doar pe partea de servicii.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a spus, în cadrul aceleiaşi conferinţe, că trebuie luate măsuri economice care să se potrivească cu ce va avea nevoie economia pe termen mediu.

"România ce a decis să facă. Facem cam ce fac şi celelalte state membre ale UE. Sprijinim firmele mici să-şi menţină forţa de muncă şi să aibă lichidităţi. Sunt creditele acestea foarte avantajoase. Probabil o să mai apară, şi la noi şi la Bruxelles, o serie de măsuri de sprijin pentru companii mari, nu numai pentru companiile mici si medii, ci şi pentru anumite sectoare lovite de criză cum ar fi zona de aviaţie", a spus Chiriţoiu.

Acesta a completat: "Chiar dacă lucrurile par acum să fie mai flexibile, trebuie să avem grijă să sprijinim sectoarele care au un viitor. Subiectul decarbonizării nu o să dispară, la Oltenia şi Hunedoara lucrurile nu se schimbă. Iarăşi, sunt foarte conştient că două companii erau înainte de criză, bănuiesc că sunt în continuare, în proces de vânzare totală sau parţială a activelor din România, mă refer la Enel şi la CEZ. Trebuie să avem grijă să nu afectăm prin măsurile pe care le vom lua situaţia financiară a acestor companii, cât se poate. E foarte posibil criza să-i oblige să-şi regândească planurile. Nu am informaţii în acest sens, dar nu ar fi singurul domeniu unde vedem că se regândesc planurile. Treaba noastră, a autorităţilor, este să perturbăm cât de puţin se poate situaţia financiară, să oferim cât de multă predictibilitate se poate ca agenţii economici să-şi facă calcule după cum are sens pentru ei".

Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai precizat că orice criză este o oportunitate să fie făcute lucrurile care altfel se făceau mai greu.

"Aveam lucruri care au rămas, care trenau, în zona de energie, legislativă, anularea efectelor OUG114. Criza asta ne oferă o şansă să deblocăm lucrurile care s-au mişcat mai greu în ultimii ani", a conchis Bogdan Chiriţoiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb