Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că a închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei, după ce a plecat de la o datorie curentă de trei miliarde de lei, informează news.ro.
El a precizat că Bucureştiul a trecut pe lângă un faliment. "Pur şi simplu pentru că ani de zile Primăria, lună de lună, cheltuia mai mult decât avea", a declarat Nicuşor Dan.
"Vestea pe care v-o dau este că la sfârşitul anului trecut am stins, am închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei, deci am început anul 2023 fără datorii curente. De ce e asta important? E important să avem încrederea mediului privat, bănci şi companii, pentru că e important ca la lucrările noastre să vină companii private care să lucreze şi vin. Şi am văzut un exemplu, la sfârşitul anului trecut a trebuit să împrumutăm repede 500 de milioane de lei pentru a evita colapsul sistemului de termoficare şi, având această încredere, am reuşit. De unde am plecat? Am plecat de la o datorie curentă de trei miliarde de lei. (...) Şi am plecat de la o listă de 150 de companii şi persoane private care ne popriseră conturile la sfârşitul anului 2020", a declarat Nicuşor Dan, miercuri, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că Bucureştiul a trecut pe lângă un faliment.
"A fost un efort foarte mare pentru a ajunge în situaţia de azi. Şi Bucureştiul a trecut realmente pe lângă un faliment, adică, pe lângă închiderea principalelor servicii publice, transport public, sistem de termoficare. Adică eram în situaţia aşa cum RADET-ul a falimentat în 2019, eram foarte aproape cu STB-ul de asta şi eram foarte aproape de lipsă de furnizare gaz, dincolo de toate celelalte servicii publice, spitale şi aşa mai departe. De ce se întâmplă asta? Pur şi simplu pentru că ani de zile Primăria, lună de lună, cheltuia mai mult decât avea", a mai declarat Nicuşor Dan.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 10:55)
Felicitari ND!
Desi PMB e intesata cu sinecuristii pesede si penele ai reusit sa gasesti putinii cinstiti si onesti cu care ai obtinut multe rezultate pozitive!
NU nu curge mierea insa ai facut o diferenta in marasmul intereselor de familie si "casa" si "fratie"!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 11:05)
Ca cetățean al Bucureștiului va mulțumesc foarte mult Domnule Nicușor Dan, sunteți unicul primar capabil sa conduceti capitala țării așa cum se cuvine.Sunt consternat de faptul ca nu aveti susținerea partidelor politice și-mi explic acestui lucru doar prin faptul ca sunteți un om corect, discret , cu mult bun simt, o persoana de valoare care nu se amesteca in afaceri murdare.
Va respect foarte mult , apreciez eforturile uriașe pe care le-ați făcut pentru Bucuresti și sper din toată inima sa ramaneti primarul nostru mulți ani de-acum înainte, deși recunosc ma tem de adversarii dumneavoastră adevărate hiene avide de bani mulți, putere și publicitate.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 11:17)
O performanta uriasa daca ne uitam ca in spate nu e niciun partid politic mare, doar niste sacali. Respect!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 12:17)
A mai fost cineva care a tras tare si dupa ce a platit datoriile la zi a fost inlocuit.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 13:07)
adica executat :)
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 16:14)
nu mai urcati in slavi!!
NET nu e platit nimic!!!
Este o inginerie contabila atat!
Datorii mutate de colo colo atata tot!
Daca nu mai sunt datorii de ce se paseaza costul altor datorii in preturi finale la consumatori!?
Asa abera si nea nicu cu uite am platit datoriile si in realitate intre firme era cata muntele de datorii neachitate, oamenii furau direct din fabrici de foame, active bancare ca procent din pib pe maxime (adica pib real cadea in raport cu activele sidatoria cetatenilor fata de stat sau fata de institutii bancare interne).
A facut o chichita cu fonduri europene (dar nu avem voie sa pronuntam aici fonduri europene caci au mai fost suspiciuni si in trecut si nu place uniunii sa auga ca guvernul si primariile din ro fac alte lucruri contabile cu banii ue).
E mai bine sa zicem ca am facut canalizari alx10 pret ! sau poduri la x15 pret!
s c cret
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 16:34)
bai, analfabetule, esti vraiste la mansarda. amesteci datoria externa de stat cu datorii comerciale intre firme si compari cu ce face pmb..ce are sula cu prefectura (in cazul asta cu primaria)?! nea nicu a platit toata datoria externa a romaniei pana in martie 89, la recomandarea fmi sa scazi importurile, sa cresti exporturile si sa stranga cureaua la maxim, asta dupa ce in vreo 10 ani datoria de stat crescuse de peste 10 ori catre creditorii externi, pe fondul cresterii costului de finantare (criza petrolului din anii 70).
Practic, nea nicu a cazut in capcana creditorilor externi si a facut ce i-a cerut fmi cand i-a dat imprumut de urgenta, asta l-a terminat. dar, de facto, romania chiar a platit intreaga datorie externa cu sacrificiile alea uriase ale populatiei din anii 80.
in partea astalalta, primaria vorbeste de stingerea datoriilor curente, nu le poti plati din fonduri europene decat daca ti-e drag de puscarie, care sunt monitorizate separat, vin dintr-un anumit buget si se varsa la destinatie pe proiectele sel ectate, nu unde zice nea primaru.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 17:40)
Tu esti varza...Plicusor Ban doar a rostogolit datoriile, a facut un credit nou MAI DEFAVORABIL, sa platesasca o datorie anterioara. Net, nu a platit nimic din datorie ci doar a marit-o
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2023, 14:46)
la ce specula a fost la energie nu ma mir!
a incasat zdravan bugetul pe termen scurt si cu deficit 2 metrii sub pamant!
Nu te incuraja prea tare ca faci altele si mergi pe negativ mai zdravan decat cei din trecut!
stai sa vezi soc pe populatie la preturi apa rece calda si caldura! ca a naibii apa calda imi aminteal ca ma custa 2 sahorma la farfurie 1mc ... acum nu mai mananc shaorma nici nu ma mai spal cu calda!
monopolul statului aspura apei reci calde energie ajuta statul sa isi continuie ciordeala pe carca cetatenilor!
Sa nu care cumva sa acumuleze ei cv bogatie si statul sa nu fie iscoda.
s c cret