NICUŞOR DAN: "Am semnat azi dimineaţă dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza"

N.R.
Politică / 20 iulie 2022

"Am semnat azi dimineaţă dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza"

Actualizare Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti salută dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti salută dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în imediata vecinătate a Catedralei romano-catolice Sf. Iosif, dispoziţie semnată azi, Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan.

Vestea că Primarul General al Capitalei a decis punerea în aplicare a sentinţei 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa, devenită irevocabilă prin decizia nr. 456/2013 a Curţii de Apel Ploieşti şi confirmată de decizia irevocabilă nr. 89/2016 a Curţii de Apel Constanţa, este o mare bucurie pentru clerul şi credincioşii Arhidiecezei de Bucureşti, care au luptat ani de zile pentru salvarea Catedralei Sf. Iosif.

ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, afirmă: "Decizia domnului Primar General al Capitalei, Nicuşor Dan, reprezintă o victorie nu doar pentru romano-catolicii din Arhidieceza de Bucureşti, ci şi pentru toţi locuitorii Capitalei şi pentru toţi cetăţenii României. Este o revenire la normalitate, un pas imens pentru salvgardarea Catedralei Sfântul Iosif, clădire de patrimoniu naţional şi universal, pusă în pericol atâţia ani. Ne bucurăm că demersurile de ani de zile ale ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de Bucureşti, susţinut de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de Bucureşti şi de ceilalţi colaboratori implicaţi în această cauză, au dat roade. Le mulţumim pe această cale pentru perseverenţa de care au dat dovadă în acest parcurs anevoios în justiţie. Totodată, ne exprimăm recunoştinţa faţă de toţi credincioşii romano-catolici şi faţă de toţi oamenii de bunăvoinţă care şi-au arătat solidaritatea, pe parcursul anilor, prin diferite mijloace, faţă de cauza «Salvaţi Catedrala Sf. Iosif!». Aşteptăm cu mare interes parcurgerea paşilor administrativi până la finalizarea efectivă a lucrărilor, anunţaţi azi de domnul Primar General, şi oferim tot sprijinul nostru Primăriei Capitalei".

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti a avut aşteptarea legitimă ca hotărârea irevocabilă de anulare a autorizaţiei de construire, urmată de hotărârea irevocabilă de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza să se concretizeze şi administrativ, iar "Primarul Municipiului Bucureşti să emită decizia de desfiinţarea a construcţiei - imobilul de birouri «Cathedral Plaza» - situată în Bucureşti str. Gen.H.M. Berthelot nr. 11 - 15 sector 1 şi respectiv în Bucureşti, str. Luterană nr. 15 şi 15A sector 1, realizată fără autorizaţie de construcţie legală, autorizaţie emisă la solicitarea «SC Millennium Building Development SRL», de Primăria Sectorului 1 Bucureşti" precum şi "luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei «Sfântul Iosif»".

Actul emis de Primarul General al Municipiului Bucureşti reprezintă un act de reparaţie istorică, singura formă de intrare în legalitate posibilă, ce vine ca o încununare a eforturilor justiţiei din România care a decis în mod constant asupra ilegalităţii imobilului de birouri, a dispus anularea autorizaţiei, a stabilit nelegalitatea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, radierea clădirii din cartea funciară, debranşarea de la utilităţi, desfiinţarea totală a construcţiei. El se înscrie în seria de acte ale instituţiilor şi autorităţilor statului român sau internaţionale, care au identificat fraudarea legii de către emitentul şi beneficiarul autorizaţiei, existenţa unor grupuri de interese care au pus presiune pe administraţia locală, cu consecinţa vătămării patrimoniului istoric.

---

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că a semnat, astăzi dimineaţă, dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot. "Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea", a adăugat edilul, potrivit News.ro.

"Am semnat azi dimineaţă dispoziţia de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot. Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligaţie a fost însă ignorată de foştii primari Sorin Oprescu şi Gabriela Firea", a scris Nicuşor Dan, miercuri pe Facebook.

El a precizat că mai sunt de parcurs câţiva paşi administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare.

"Voi reveni cu informaţii la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate iniţial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii. Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureştiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât şi cu Primăria Sectorului 1", a completat Dan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb