Nicuşor Dan, preşedintele Grupului de Iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), apreciază faptul că, în sfârşit, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a supus dezbaterii publice proiectul de Hotărâre de Guvern privind declararea zonei naturale Lacul Văcăreşti ca "parc naţional şi instituirea regimului de arie naturală protejată", potrivit unui comunciat remis aredacţiei.
"După aproape trei ani şi jumătate de tergiversări, cauzate în principal de interesele politice divergente de la nivelul Primăriei Generale, se întrevăd şansele realizării acestei zone naturale protejate, la doi paşi de centrul Capitalei. Bucureştiul, una din capitalele europene cu cel mai puţin spaţiu verde, are nevoie de acest proiect pentru a aduce un plus de calitate în viaţa bucureştenilor. Dar nu putem să nu constatăm faptul că interesele celor aleşi să-i reprezinte pe bucureşteni sunt departe de cele ale locuitorilor Capitalei, iar acest proiect a fost chiar pus în pericol de nepăsarea manifestată de autorităţi", afirmă Nicuşor Dan.
Liderul USB a vorbit, în acest context, şi de nevoia reglementării regimului proprietăţilor la nivelul Capitalei, una din sursele de corupţie ale administraţiei publice locale din ultimii ani.
Preşedintele USB a adăugat că "şi la Delta Văcăreşti şi în multe alte locuri din Capitală ne confruntăm cu problema regimului de proprietate. Poate că nu e întâmplător faptul că în cei şapte ani de mandat ai lui Sorin Oprescu s-a reuşit rezolvarea doar a 4.000 de dosare în cadrul Comisiei de fond funciar de la nivelul Primăriei Generale. Conform datelor oficiale, în 2008 erau circa 29.000 de dosare de retrocedare nerezolvate, iar în prezent discutăm de 25.000 de dosare care aşteaptă o rezolvare. Şi, probabil, nu sunt deloc întâmplătoare nici acuzaţiile de corupţiei aduse celor puşi să rezolve problemele de proprietate în Bucureşti".
Preşedintele Grupului de Iniţiativă al USB cere urgentarea de către Primăria Capitalei a unui audit extern, independent şi profesionist, care să facă lumină în toate direcţiile de la nivelul instituţiei, inclusiv în ceea ce priveşte reglementarea regimului proprietăţilor.
Propunerea face parte din Planul de Curăţenie Generală în Primăriile din Capitală, un demers lansat de USB, la care sunt aşteptaţi să se alăture toţi bucureştenii care doresc o administraţie curată, transparentă , în slujba cetăţenilor.