NIMENI NU SCAPĂ DE IRS Instituţiile financiare din România, supuse reglementărilor FATCA, obligate să se înscrie în portalul fiscului SUA

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 23 august 2013

Nici instituţiile financiare de la noi nu scapă de IRS (Fiscul din SUA), de care americanii se tem la fel de mult ca de moarte. Total diferit de ANAF, de care nu se teme nimeni, IRS este celebru pentru sârguinţa cu care îi găseşte pe trişori şi pentru duritatea cu care îi sancţionează.

Autorităţile fiscale din Statele Unite ale Americii (Internal Revenue Service - IRS) au lansat pe 19 august un portal de înregistrare în scopul actului Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), după ce această lansare fusese amânată în luna iulie, extinzând odată cu ea şi termenele pentru instituţiile din industria serviciilor financiare, informează un comunicat al firmei de consultanţă KPMG. Acest website va fi folosit de către instituţiile financiare la nivel global pentru a se înregistra şi a comunica informaţii cu privire la statutul lor în cadrul regimului FATCA către IRS. Pentru a fi conforme cerinţelor legislaţiei FATCA, instituţiile financiare din România care au obligaţia de raportare sau reţinere la sursă conform regulamentelor FATCA (bănci, societăţi de asigurare, fonduri de investiţii, brokeri etc.) trebuie să se înregistreze pe acest portal şi să desemneze persoane responsabile pentru obligaţiile ce le revin în acest sens.

Portalul FATCA, activ de la data de 19 august 2013, permite simularea înregistrării la IRS începând cu momentul lansării, însă, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie pe pagina IRS în legătură cu acest website de înregistrare, datele introduse în sistem până la 1 ianuarie 2014 (chiar dacă sunt introduse cu titlu final de către utilizator) nu vor fi considerate ca fiind finale. Aceste date vor putea fi confirmate ca fiind definitive doar începând cu data de 1 ianuarie 2014.

IRS recomandă instituţiilor financiare să folosească timpul rămas până la sfârşitul anului 2013 pentru a se familiariza cu acest website. Începând cu 1 ianuarie 2014, fiecare instituţie financiară străină (Foreign Financial Institution - FFI) va trebui să introducă informaţiile pentru înregistrare în formă finală, prin logarea în contul acesteia de pe portalul FATCA, efectuarea modificărilor necesare şi trimiterea informaţiilor cu titlu final. După finalizarea înregistrării şi aprobarea acesteia în 2014, fiecare FFI va primi o notificare a acceptării înregistrării, în urma căreia îi va fi alocat un număr de identificare pentru intermediari globali (Global Intermediary Identification Number - GIIN).

Un aspect care este subliniat în instrucţiunile legate de portalul de înregistrare este faptul că înregistrarea este necesară şi pentru FFI-urile din ţări care încheie acorduri interguvernamentale (IGA) cu Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite", spune Ramona Jurubiţă, Deputy Head of Taxation Services, KPMG România.

Toate instituţiile financiare, chiar şi cele cărora conformarea le va fi facilitată printr-un acord IGA, vor avea obligaţii legate de FATCA, precum înregistrarea pe portalul IRS pentru obţinerea unui GIIN şi desemnarea uneia sau mai multor persoane de contact.

România a notificat intenţia de a începe negocierea pentru semnarea unui tratat interguvernamental cu SUA, însă, după cum declară Ionuţ Măstăcăneanu, Senior Manager în cadrul KPMG România, "acest lucru nu va aduce după sine scutirea de obligaţii legate de FATCA a instituţiilor financiare". Autorităţile fiscale americane au declarat că acceptă şi înregistrarea pe hârtie a FFI-urilor, deşi încurajează folosirea cu precădere a sistemului electronic pus la dispoziţie din august 2013. Formularele fizice trimise nu vor fi procesate până în ianuarie 2014, iar instituţiile financiare ar putea întâmpina decalaje între notificarea acceptării înregistrării şi obţinerea GIIN-ului necesar pentru a face dovada conformării la FATCA.

Conform FATCA, FFI-urile trebuie să raporteze către IRS informaţii despre conturile financiare deţinute de către contribuabili americani sau de entităţi străine cu acţionariat format în mod substanţial din contribuabili americani. În caz contrar, această instituţie va trebui să reţină la sursă un impozit în cuantum de 30% din valoarea tuturor plăţilor din SUA către FFI-uri neparticipante la FATCA şi către deţinătorii de conturi care refuză să dezvăluie informaţiile necesare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb