NIVELUL MAXIM AL ANULUI Preţul cuprului creşte din cauza problemelor de la cele mai mari mine din lume

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 februarie 2017

Preţul futures al curpului a urcat ieri, pe piaţa londoneză, până la cel mai ridicat nivel din anul curent, din cauza grevelor şi a altor probleme care afectează activitatea primelor două mari mine de cupru din lume, care riscă să reducă oferta mondială.

Grupul minier "BHP Billiton" a anunţat că va opri producţia la mina Escondida din Chile, cea mai mare mină de cupru din lume, pe perioada unei greve de protest programată să înceapă astăzi. Totodată, "Freeport-McMoRan" Inc. din SUA a informat că va reduce producţia la mina Grasberg din Indonezia, a doua mare mină de cupru din lume, din cauza problemelor legate de reînnoirea autorizaţiei sale de minerit.

În aceste condiţii, cotaţia cuprului cu livrare la trei luni a crescut cu peste 2% ieri, la Bursa Metalelor din Londra (LME), până la 5.925 de dolari tona.

Mina Escondida produce aproximativ 5% din cuprul mondial. Săptămâna trecută, lucrătorii de la această mină au votat declanşarea grevei, după ce au respins cea mai recentă ofertă de majorare a salariilor primită de la conducerea companiei. Analiştii susţin că greva ar putea dura maximum o lună, având în vedere că mişcările de protest precedente s-au terminat după câteva săptămâni. În 2011, minerii de la Escondida au intrat în grevă timp de două săptămâni, iar în 2006 - 25 de zile.

În cazul minei Grasberg, "Freeport-McMoRan" a avertizat săptămâna trecută că va fi forţată să reducă producţia şi să facă o serie de concedieri, dacă nu obţine o nouă licenţă de export până la finele lunii februarie.

"Negociem în continuare cu Guvernul", a declarat purtătorul de cuvânt al "Freeport Indonesia", Riza Pratama.

Împreună, minele Escondida şi Grasberg produc 80% din oferta mondială de cupru. Analiştii băncii britanice "Standard Chartered" au estimat că producţia mondială de cupru va fi redusă cu peste 5.000 de tone zilnic dacă cele două mine vor opri producţia.

Conform băncii elveţiene de investiţii UBS, preţul cuprului ar putea trece de 6.600 dolari tona în condiţiile date, iar acest nivel ar fi cel mai ridicat atins după noiembrie 2014.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb