NN ÎŞI AVERTIZEAZĂ CLIENŢII: PENSIILE PRIVATE, LUATE ÎN CALCUL PENTRU NAŢIONALIZARE ASF critică NN Pensii: "Poziţia recentă a societăţii este excesivă şi neavenită"

S.I.
Bănci-Asigurări / 12 aprilie 2017

ASF critică NN Pensii: "Poziţia recentă a societăţii este excesivă şi neavenită"

Actualizare 19:11 Ministrul Finanţelor: "Sper ca NN Pensii să nu mai facă dezinformări; clienţii sunt îndreptăţiţi să-i tragă la răspundere"

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a afirmat astăzi că speră ca de acum compania NN pensii "să nu mai facă dezinformări", precizând că oricare dintre clienţii ei poate "să o tragă la răspundere, chiar şi penal".

Reacţia ministrului a venit după ce administratorul de pensii private NN Pensii a transmis, în cursul zilei, o poziţie oficială în care precizează că scrisoarea distribuită este un răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor.

Viorel Ştefan a declarat, citat de News.ro: "Sper să informeze clienţii corect, să nu mai facă dezinformări (NN pensii, n.r.). Îmi exprim speranţa că informările acestui administrator de fond să fie corecte. Sigur că intră în obligaţia lor să informeze clienţii, dar să nu-i dezinformeze pentru că dacă este cineva îndreptăţit să-i tragă la răspundere chiar şi penal, oricare dintre clienţii respectivei companii poate să o facă pentru că prin aceste declaraţii s-au afectat negativ randamentele în valorificarea resurselor constituite pe baza contribuţiilor clienţilor".

Întrebat dacă intenţionează să facă plângere împotriva companiei NN pe care a acuzat-o de răspândirea unor informaţii care nu se susţin, ministrul a spus că nu este "mandatul" său să facă acest lucru.

El a precizat: "Nu am temei, nu e misiunea mea. Nu este mandatul meu să supraveghez prudenţial pieţele financiare. Nici măcar mandatul Guvernului nu e. (...) Autoritatea de Supraveghere Financiară are mandatul legal de a acţiona. Îmi este greu să înţeleg fenomenul. Imaginaţi-vă că seamănă mult cu un autodenunţ. Ce ar fi dacă o bancă ar face o astfel de afirmaţie în legătură cu depozitele pe care le deţine. Ar fi o autosabotare. Eu cred că ei ar trebui să-şi facă autodenunţul în cazul acesta pentru că şi-au subminat propriile interese prin astfel de declaraţii".

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:30 NN Pensii: "Conţinutul scrisorii este unul exclusiv informativ şi nu reprezintă un avertisment"

NN Pensii se delimitează de orice contextualizare într-un spectru politic a mesajului transmis clienţilor companiei în legătură cu informaţiile privind o posibilă naţionalizare a pensiilor private şi precizează că scrisoarea este un răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor, conţinutul e-mail-ului fiind unul "exclusiv informativ" şi nu un avertisment.

Compania precizează, într-un comunicat trimis Redacţiei: "Conţinutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienţii săi este unul exclusiv informativ şi acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor noştri provocate de discuţiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii. Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienţilor săi, care conţin informaţii referitoare la situaţia contului lor individual de pensie de fiecare dată când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluţia nivelul anului anterior către adresa de corespondenţă a clienţilor".

NN Pensii consideră că reacţiile venite de la Ministerul Finanţelor şi de la ASF sunt pozitive: "Apreciem faptul că, prin declaraţiile făcute, atât Ministerul de Finanţe, cât şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au avut un punct de vedere ferm cu privire la susţinerea sistemului de pensii administrate privat. Aceste declaraţii sunt îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât considerăm că aportul fondurilor de pensii private în susţinerea dezvoltării economiei naţionale poate creşte semnificativ. Reconfirmăm angajamentul nostru de a-i servi pe cei peste 1,9 milioane de clienţi, ale căror economii pentru pensie le administrăm. De aceea, ne delimităm de orice contextualizare într-un spectru politic, oricare ar fi acesta, a mesajului transmis pe 11 aprilie clienţilor noştri".

Compania menţionează că va continua să îşi informeze clienţii despre nevoia şi alternativele de economisire pentru pensie, contextul pieţelor pe care este prezentă şi evoluţia economiilor administrate.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:07 Ministrul Finanţelor, despre naţionalizarea pensiilor: "Nicio raţiune nu poate să determine o astfel de decizie aberantă"

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat astăzi informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private, precizând că "nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară" nu poate să determine o astfel de decizie "de-a dreptul aberantă".

În debutul şedinţei Executivului, ministrul a declarat: "Domnule prim-ministru (...) această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii. Deci pilonul II de pensii e o schemă financiară de succes, adiministratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de 7 milioane de cetăţeni, în fiecare an se consolidează chiar dacă această cotă de transfer de la fondul public de pensii către pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1%, la fel ca în anul 2016. Datorită creşterii numărului de contributori prin creare de noi locuri de muncă, fondul va încasa în cursul anului 2017 un plus de peste 1,3 - 1,4 miliarde de lei, ceea ce e un indiciu că acesta se consolidează, funcţionează bine şi va asigura atunci când primele generaţii vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura nişte pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente".

Viorel Ştefan a precizat că în cursul dimineţii a avut consultări cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), "în ideea că vehicularea unor astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest fond", potrivit News.ro.

Ministrul a mai spus: "De aceea am promisiunea din partea conducerii ASF că va avea consultări în cursul zilei de azi cu administratorii de fond pentru a clarifica şi închide definitiv acest subiect. Deci, nu există niciun indiciu în legătură cu intenţia cuiva să naţionalizeze pilonul II de pensii".

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:40

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că poziţia recentă a societăţii NN Pensii privind eventuala naţionalizare a pensiilor private este "excesivă şi neavenită", potrivit unui comunicat trimis Redacţiei.

Instituţia precizează: "Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declaraţiile din ultima vreme care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtăşeşte. Nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect. De aceea, poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, este excesivă şi neavenită".

Potrivit ASF, nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice.

Autoritatea mai consideră că sistemul pensiilor private obligatorii este "unul solid", aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem.

"În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii", conchide instituţia.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:25 PSD neagă intenţia de naţionalizare a pensiilor private

Partidul Social-Democrat (PSD) dezminte "categoric" că actuala majoritate parlamentară sau actualul Guvern intenţionează să naţionalizeze sistemul privat de pensii din ţara noastră, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian-Marius Dobre, într-un comunicat trimis Redacţiei.

Dobre a precizat: "O astfel de măsură nu se regăseşte nici în programul prezentat de PSD în timpul campaniei electorale, nici în programul de guvernare asumat de Guvernul Grindeanu şi aprobat de Parlamentul României. Dimpotrivă, ca partid aflat la guvernare, PSD îşi doreşte să dezvolte un parteneriat cu mediul de afaceri şi consideră că pensiile private reprezintă un pilon important în sistemul asigurărilor sociale din România.

PSD consideră că răspândirea de informaţii false în legătură cu astfel de subiecte reprezintă o acţiune iresponsabilă, care creează tensiuni nejustificate şi provoacă îngrijorări în rândul beneficiarilor sistemului privat de pensii".

(S.A.)

-----------

Actualizare 10:52 Mişu Negriţoiu (ASF): "Transformarea fondurilor de pensii din pilonul II nici nu cred că trebuie discutată"

Transformarea fondurilor de pensii din pilonul II nici măcar nu trebuie discutată, a declarat ieri seară, Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul unui eveniment pe tema perspectivelor economiei din acest an.

Negriţoiu a spus, potrivit Agerpres: "În ceea ce priveşte pensiile private, vreau să spun că, din ce ştim noi, din contactele pe care le avem, problema transformării fondurilor de pensii din pilonul II nici nu cred că trebuie discutată, apropo de câteva semnale de alarmă care s-au dat".

Pe de altă parte, Negriţoiu a mai spus că urmează un hop şi pe piaţa asigurărilor obligatorii, unde perioada de plafonare a tarifelor RCA va expira în curând.

Oficialul ASF a spus: "Încă este vedeta asigurărilor RCA-ul, încă mai avem nişte hopuri de trecut, încă este suficientă neîncredere şi sper să nu avem surprize, iar piaţa să evalueze constant, dacă nu echilibrat".

El a arătat că, anul trecut, asigurările de sănătate au crescut cu 70%.

El a arătat: "Vrem să creştem partea de asigurări pe agricultură, sănătate, asigurări de catastrofă, dar trebuie să colaborăm cu Guvernul, pentru că trebuie să ajungem la produse echilibrate".

Negriţoiu a menţionat că, în ultimii ani, piaţa asigurărilor a înregistrat dezechilibre de neimaginat.

"Dacă vă uitaţi în ultimii trei ani la rata combinată, care este ca şi cursul de schimb, care reprezintă toate costurile raportate la primele brute în asigurări şi, dacă vă uitaţi la RCA, care e cu problema, 139 este un dezechilibru aproape de neimaginat. Cum s-a putut lucra în asemenea piaţă, în care costurile sunt 140% din venituri?", s-a întrebat el.

Potrivit preşedintelui ASF, de-abia acum piaţa se aşază, crescând cu 12% valoric şi cantitativ.

Negriţoiu a apreciat: "Ce-am văzut eu, venind din afară: aceasta a fost o şansă ca cineva din afară, obişnuit cu riscurile, să identifice problema. Calitatea actorilor din piaţă a fost destul de îndoielnică sub aspectul înţelegerii sistemului de riscuri".

În ceea ce priveşte piaţa bursieră, aceasta a trecut printr-o operaţiune de curăţenie, apreciază el.

Negriţoiu a adăugat: "Piaţa de capital sperăm să ajungă emergentă, în funcţie de cum se va contura filosofia fondului naţional de investiţii şi dezvoltare".

-------

Fondul NN precizează că sistemul actual de pensii este rezultatul "unei reforme începute în 2007, că răspuns la presiunile demografice şi economice tot mai mari asupra sistemului public de pensii", potrivit unui e-mail.

NN precizează: "Pensiile private obligatorii sau Pilonul II au fost gândite în acest nou sistem că o formă de economisire individuală, pe termen lung, cu obiectivul de a suplimenta veniturile la pensie".

În prezent, 5,1% din salariul brut, parte din contribuţia către asigurările sociale plătite de angajator, se redirecţionează automat către fondul de pensii obligatorii la care se aderează.

NN a mai transmis: Acest procent a fost iniţial de 2% şi ar fi trebuit să crească cu 0,5% pe an, ajungând la 6% în 2016, însă guvernele au amânat în mod repetat creşterea acestei contribuţii din cauza presiunilor asupra bugetului public".

Fondul de pensii a ţinut să adauge faptul că acele contribuţii încasate în contul de pensie privată obligatorie sunt investite de NN Pensii, astfel încât economiile pentru pensie să obţină randamente pozitive în condiţii de risc investiţional moderat.

Potrivit atenţionării, banii acumulaţi la pensia privată obligatorie, din contribuţie şi din rezultatele investiţiilor realizate de NN, aparţin persoanei în cauză. Deţinătorul va intra în posesia sumei acumulate pentru pensia privată la împlinirea vârstei legale de pensionare sau, în situaţia unui eveniment nefericit, aceasta va reveni moştenitorilor săi.

Fondul NN îşi avertizează clienţii că sunt discuţii publice privind o eventuală naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le cere implicare activă.

Fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie, printr-un e-mail, că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.

În e-mail se arată: "În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmăreşti permanent ce se întâmplă cu pensia ta şi să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrâneţe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani".

Totodată, fondul NN a scris că îşi va ţine la curent clienţii cu informaţiile ce pot afecta pensiile.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. NN Pensii face o mizerie ordinara..PSD vrea banii din Pilonul II, in realitate, pentru cresterile irealizabile de salarii si ataca ASF...e real, in ASF sunt multe amante, neveste oameni inutili multi si pe bani enormi dar aceasta stire e falsa...Guvernul vrea sa confiste miseleste banii de azi platiti pentru pensia de maine (pensiile de peste 15-25 de ani) dar nu o poate face legal..apeleaza la companii straine, corupte, care la ele in tara nu au curaj sa faca pipi fara sa ceara aprobare, dar care in Romania fac jocurile murdare ale grupurilor de interese..de ce doar NN ING face mizeria asta???? ASF au atacat pe Odobescu, un om fara scrupule de la City, inrudit (fin, nas ce o fi) cu Nastase...un shogun al lui Dragnea ..si acum e replica PSD sa apere finantatorii....Daca opinia publica ar stii cine e Odobescu l-ar spanzura ca pe Mussolini....e amuzant cand vezi cum reactioneaza media la stiri din astea false....din interiorul sistemului cand vezi jocurile poilitice ai trei sentimente: te spanzuri, vomiti sau razi amar.

    1. Domhule MAKE..va implor sa nu stergeti mesajul de mai sus...stiti ca asa e..o copilarie intre Misu si Odobescu...amandoi murdari care se face cu ajutorul NN....fiti cinstit macar o data in viata. Noroc!!!

    Nu e fum fara foc, se prea poae să fi rasuflat de pe undeva ca s-ar dori o nationalizare a fondurilor private de pensii pentru finantarea cresterilor namaiintalnite de salarii ale bugetarilor !

    Cum ordonantele de urgenta apar si la ore de noapte ne putem trezi oricand dimineata cu o astfel de minune !!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb