NN Pensii a precizat astăzi că acţiunile Wirecard, companie de procesare plăţi din Germania care şi-a falsificat datele contabile, nu se mai aflau în portofoliul fondului de pensii Pilon II NN la începutul lunii mai. NN afirmă că că evoluţia recentă a preţului acestei acţiuni nu a afectat sumele din conturile participanţilor.
La decembrie 2019, investiţia în Wirecard reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului de pensii Pilon II administrat de NN, echivalentul a 130 de milioane de lei. NN afirmă că "decizia de a investi în această acţiune a respectat toate prevederile legale aplicabile în sectorul pensiilor private din România". Deţinerea în Wirecard (200.000 de acţiuni) era la vremea respectivă cea mai importantă deţinere externă a fondului Pilon II administrat de NN. Firma de administrare mai spune că investiţia în Wirecard a reflectat principiile legate de diversificarea geografică şi sectorială şi cele legate de randament.
La vremea investiţiei în Wirecard, la cârma NN Pensii se afla Cristian Popa, actual membru al Consiliului de Administraţie al BNR din toamna anului trecut.
Wirecard, procesator de plăţi din Germania şi unul din cele mai de succes fintech-uri din Europa, a anunţat la începutul săptămânii că 1,9 miliarde de euro incluse în contabilitatea sa nu au existat probabil niciodată. Acţiunile companiei s-au prăbuşit în urma informaţiei, iar Markus Braun, fostul CEO al companiei, a fost arestat şi ulterior eliberat miercuri pe o cauţiune de 5 milioane de euro. Braun a fost arestat de poliţia germană cu acuzarea de manipulare a registrelor contabile şi a veniturilor companiei.
Redăm mai jos comunicatul integral al NN Pensii:
"Activăm pe piaţa pensiilor administrate privat încă de la apariţia acesteia, în prezent administrăm economiile pentru pensie pentru peste 2 milioane de participanţi şi, în numele acestora, investim responsabil, în baza prevederilor legale.
Principiile noastre de investiţii sunt aliniate cu profilul de risc specific fondurilor de pensii, iar pentru plasamentele în acţiuni urmărim inclusiv diversificarea geografică şi sectorială, care asigură distribuţia riscului la nivelul portofoliului.
Ca parte a administrării active a portofoliului, NN Pensii monitorizează constant evoluţia pieţelor financiare şi a companiilor în care fondul deţine acţiuni, evaluând fiecare companie pe baza unui set complex de indicatori financiari şi non-financiari. De asemenea, reprezentăm interesele participanţilor noştri în adunările generale ale acţionarilor, promovând cele mai bune practici de guvernanţă corporativă.
De-a lungul celor peste 12 ani de activitate, fondul de pensii obligatorii administrat de NN Pensii a avut deţineri în zeci de companii listate, locale şi internaţionale. La 31 decembrie 2019, aproximativ 75% din portofoliul de acţiuni era investit în companii româneşti. Investiţiile pe bursele externe asigură respectarea principiilor de diversificare şi sunt determinate şi de constrângerile de lichiditate existente pe Bursa de Valori de la Bucureşti.
Plasamentele în acţiuni, care reprezintă aproximativ un sfert din totalul activelor administrate, sunt principalul element care a determinat randamente medii anuale cu aproximativ 5 puncte procentuale peste inflaţie de la lansare până în prezent, potrivit calculelor NN, în beneficiul celor peste 2 milioane de participanţi.
Ca parte a strategiei de investiţii pe bursele externe, urmărim sectoare economice cu potenţial semnificativ de creştere, care nu sunt reprezentate la bursa locală. De asemenea, expunerea pe fiecare emitent străin este limitată ca pondere în portofoliu, ceea ce, implicit, determină un impact redus al volatilităţii respectivei acţiuni.
În cazul particular al companiei Wirecard, care la decembrie 2019 reprezenta 0,6% din totalul activelor fondului, decizia de a investi în această acţiune a respectat toate prevederile legale aplicabile în sectorul pensiilor private din România şi a reflectat principiile menţionate mai sus.
Precizăm că acţiunile Wirecard nu se mai aflau în portofoliul fondului de pensii Pilon II NN la începutul lunii mai şi subliniem că evoluţia recentă a preţului acestei acţiuni nu a afectat sumele din conturile participanţilor.
În ceea ce priveşte activitatea de comunicare şi raportare, aceasta reflectă toate normele existente şi principiile generale de transparenţă.
În concluzie, performanţa unui fond de pensii trebuie analizată în ansamblul portofoliului şi pe o perioadă relevantă, pensiile private fiind un instrument de economisire pe termen lung".
1. daca nu citit rapoartele financiare , dragi admini
(mesaj trimis de BVT în data de 25.06.2020, 18:00)
Daca cei care ar fi trebuit sa administreze banii investitorilor doar ar fi deschis rapoartele financiare ale anilor 2016, 2017 si 2018 puteau sa observe cum seful consiliului de supraveghere facea propunere de distribuire a dividendelor inainte de a aproba raportul financiar individual pe anii 2016 si 2017, precum si cel pe anul 2018 folosind un paragraf care nu era actualizat pentru a confirma legalitatea normelor bilantiere.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Sulaina Channel penalist în data de 25.06.2020, 18:25)
In portofoliul fondului de pensii Pilon II NN nu se mai afla nici actiunile Wirecard si nici banii contribuabililor:-)...inca o inginerie financiara "da dreapta"
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2020, 06:29)
habar nu ai . Nu esti decit un spalat pe creier de propaganda de stinga .
3. fără titlu
(mesaj trimis de rogue trader în data de 26.06.2020, 09:32)
Cata forfota frate pentru compania asta ! I-a gasit Hostiuc cu Wirecard in portofoliu si a zis ca gata i-a prins cu pierderi deci sursa de scandal cu ASF cu Greenpeace cu ONU cu toti. Au facut oamenii o investitie e adevarat ciudata dar asta e macar nu e ECT sau COMI si n-a mers. Nici n-au bagat juma de portofoliu in ea nici nu i-a prins cu falimentu deci...Or fi pierdut cat or fi pierdut si asta e. La cate petarde mai au in portofoliu care nu cresc nu vad ce se face atata iures decat doar ca sa dea in imagine sau in managerul de portofoliu. Din rautate :) Daca scade BET cu 1% li s-a dus portofoliu cat ar fi pierdut tot pe Wirecard.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Obama în data de 26.06.2020, 10:38)
iti dai seama.. nu s-a mai vazut manager de portofoliu sa faca investitie proasta. Nebunii aia Buffet, Mobius, cred ca n-au gresit in viata lor, toate investitiiloe le-au iesit pe castig.
un subiect de presa inflamat aiurea, initiat de dl Hostiuc, continuat pe-aici de dl Dogaru, incercandu-se sa se dea si un iz politic unei investitii care intr-adevar, a iesit in pierdere, cam mare ce-i drept, dar atat si nimic mai mult.