În 2024, departamentul de evaluări al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a evaluat proprietăţi cu o suprafaţă totală de 5,5 milioane de metri pătraţi şi o valoare cumulată de 8,5 miliarde de euro. Conform comunicatului remis redacţiei, comparativ cu 2023, portofoliul a înregistrat o creştere de aproximativ 10% în cifra de afaceri.
Anul trecut, cele mai multe rapoarte de evaluare realizate de Cushman & Wakefield Echinox au fost pentru garantarea împrumuturilor bancare (peste 60%), însă impactul acestei categorii în cifra de afaceri a fost de doar 33%, datorită includerii multor proprietăţi mici.
Bogdan Sergentu, Head of Valuation, a explicat că evoluţiile în yielduri, chirii, vânzări, rata de neocupare şi stimulentele oferite chiriaşilor influenţează valoarea proprietăţilor. În 2024, au fost observate doar ajustări minore ale yieldurilor, compensate de creşterea chiriilor odată cu inflaţia. În segmentul birourilor, neocuparea a scăzut, iar în retail, creşterea vânzărilor retailerilor a dus la o majorare a chiriilor procentuale.
Politicile ESG au avut un impact tot mai mare în sectorul imobiliar, influenţând şi serviciile de evaluare. În acest context, au fost introduse standarde de evaluare care abordează eficienţa energetică a clădirilor, un factor relevant pentru valoarea proprietăţilor. O clasă scăzută de eficienţă energetică poate afecta utilizarea unei clădiri, iar evaluatorii iau în considerare costurile operaţionale mai mari pentru clădirile cu eficienţă redusă, precum şi cheltuielile necesare pentru aducerea acestora la standardele actuale sau viitoare. Gradul de eficienţă energetică influenţează, de asemenea, valoarea yieldului luat în calcul la evaluarea activului.
Bogdan Sergentu, Head of Valuation la Cushman & Wakefield Echinox, afirmă: "În 2025, aceiaşi factori vor influenţa valorile activelor imobiliare, dar, spre deosebire de 2024, acest an va fi marcat de mediul politic. Alegerile prezidenţiale din primăvară şi evoluţia războiului din Ucraina ar putea avea un impact semnificativ asupra valorii proprietăţilor. În plus, deciziile guvernului de limitare a deficitului, o posibilă perioadă de austeritate şi deteriorarea ratingului de ţară pot afecta negativ valorile activelor imobiliare."
În 2024, sectorul de retail a fost cel mai rezilient din punct de vedere al valorii activelor, datorită creşterii vânzărilor pentru anumiţi retaileri şi scăderii ratei de neocupare. Centrele comerciale au avut o capacitate rapidă de înlocuire a retailerilor neperformanţi, iar extinderea retailerilor a dus la o creştere a traficului în centrele comerciale. În schimb, segmentul de birouri a avut dificultăţi, cu o rată de neocupare care a scăzut doar parţial. Stimulentele oferite chiriaşilor au fost compensat doar parţial de inflaţia închiriilor. Scăderea dezvoltării de noi clădiri de birouri ar putea duce la o reechilibrare pe acest segment.
Departamentul de evaluări al Cushman & Wakefield Echinox, cu o echipă de peste 80 de profesionişti, oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară. Compania este afiliată exclusiv la Cushman & Wakefield în România şi dispune de o echipă cu experienţă de peste 20 de ani.
Opinia Cititorului