Dosarul Belina, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, arată cum protipendada social-democrată a trecut pe la fieful lui Liviu Dragnea construit în celebra insulă pe care i-a pus-o la dispoziţie guvernul Ponta cu largul concurs al lui Sevil Shhaideh, pe care, ulterior, fostul preşedinte al PSD avea să o propună, în decembrie 2016, pentru funcţia de prim-ministru, dar care avea să fie "doar" vicepremier în cursul anului 2017.
Completul desemnat să judece respectiva speţă a avut ieri o nouă rundă de audieri de martori, printre aceştia numărându-se şi fostul vicepremier al României în guvernarea Cioloş, Vasile Dâncu.
La audierea fostului vicepremier au asistat şi principalii inculpaţi din acest caz: Sevil Shhaideh şi Adrian Gâdea - fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.
În faţa instanţei, Vasile Dâncu a spus: "Am fost audiat de Direcţia Naţională Anticorupţie de două ori în acest caz. Era vorba despre un pescuit făcut cu Liviu Dragnea într-o zonă despre care am aflat ulterior că se numeşte insula Belina. Nu era un eveniment remarcabil pentru mine să-mi rămână în memorie. Prin anii 2012-2013, Liviu Dragnea m-a invitat să mergem împreună la pescuit. Nu am observat ca domnul Dragnea să plătească taxa pentru a pescui. În locaţia respectivă, era un grătar şi o încăpere în care se afla un frigider. Am stat câteva ore, până spre seară".
Fostul vicepremier, cel care a fost considerat unul dintre strategii PSD, s-a arătat nedumerit de audierea sa în dosarul Belina.
"Eu respect foarte mult justiţia. Am fost citat la un fost domiciliu şi nu înţeleg legătura între transferul unui teren şi faptul că am fost la pescuit. Dar dacă ajută la înfăptuirea justiţiei, eu mi-am făcut datoria de cetăţean", a precizat Dâncu.
Fostul vicepremier nu este singurul politician social-democrat care a pescuit alături de Dragnea în perimetrul Insulei Belina şi braţului Pavel. Conform unei fotografii postată pe Facebook de fostul preşedinte al PSD, în zonă a participat la o partidă de pescuit şi fostul premier social-democrat Sorin Grindeanu, actualul preşedinte al ANCOM, care, în ultimele luni, s-a alăturat taberei Ciolacu din interiorul respectivei formaţiuni politice.
Procesul în acest caz va continua pe 22 septembrie cu noi audieri de martori.
Amintim că, în iunie 2018, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Sevil Shhaideh, în dosarul "Belina", fiind acuzată de abuz în serviciu comis în perioada în care a fost secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).
Procurorii anticorupţie susţin că, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar după doar câteva zile, cele două proprietăţi, cu suprafeţe de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal unei firme private (n.r. - Tel Drum SA, companie care, conform informaţiilor prezentate în mass-media, este strâns legată de Liviu Dragnea), pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual, prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.
Potrivit anchetatorilor, Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.
"Concret, în perioada 23 septembrie - decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi HG 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta - în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dis-poziţii legale", susţine DNA.
Conform procurorilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, pe parcursul circuitului de avizare, formulaseră deja observaţii prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce priveşte trans-ferul, aspecte ce au fost ignorate de Sevil Shhaideh. DNA a stabilit că prejudiciul în această cauză se ridică la suma de 3.734.052 lei.
În 25 mai 2020, insula Belina şi braţul Pavel au revenit în proprietatea statului român. La preluarea celor două imobile, Costel Alexe, ministrul Mediului, a declarat că a găsit acolo mai multe construcţii ilegale (n.r. - ridicate fără autorizaţiile necesare), printre care şi un heliport.
Costel Alexe a spus: "Pe lângă heliportul folosit, am găsit o unitate de cazare şi alte anexe, construite fără autorizaţie. Toate bunurile vor fi expertizate tehnic, inventariate şi, în urma analizei, vom decide care va fi destinaţia acestei zone. Deşi suntem la 30 de ani de la Revolutie, mulţi dintre politicieni nu au învăţat nimic. Au reuşit să transforme bunuri care aparţin statului român în locuri de promenadă, exclusiviste, destinate clientelei unor politicieni locali sau unor grupuri de oameni de afaceri privilegiaţi".
Ministrul de resort a spus că doreşte ca întregul proces legat legat de cartea funciară şi de actele administrative ale celor de la ANAR să se facă repede pentru a radia rapid drepturile celor care apar în cartea funciară cu privire la insula Belina şi braţul Pavel.
"Sper ca, după expertizarea construcţiilor ilegale, făcute de cei care trebuiau să respecte legea, să facem o analiză transparentă şi să stabilim destinaţia acestei zone. Aceste zone ale României trebuie redate cetăţenilor, iar la fel trebuie să facem şi în privinţa pădurilor şi rezervaţiilor naturale", a spus Costel Alexe.
În prezent, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea execută în Penitenciarul Rahova pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare pronunţată definitiv în 27 mai 2019 de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman. Mai mult, Dragnea are calitatea de inculpat în dosarul instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie la sesizarea Oficiului European de Luptă Antifraudă. În acest dosar, Dragnea este acuzat că, împreună cu firma Tel Drum (n.r. - aceeaşi societate implicată şi în cazul Belina), ar fi fraudat peste 21 milioane euro din fonduri europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2020, 07:41)
concluzia este previzibila: nici usturoi nu a mncat , nici gura nu i miroase
va iesi manjit de glorie daca semneaza adeziunea la PNL
politica stimata doamna mare c....va esti!
2. Galagie cu Belina
(mesaj trimis de Iar în data de 29.07.2020, 12:35)
Atata galagie cu Belina aia si Sriul in acor cu Guvernul au dat Belina la arabi si ternul din jur prin firme romanesti interpuse.
Cine nu crede sa verifice pe tern si sa verifice traseul activelor circulate din aceea zona.
Vezi ca sunt mai multe ternuri vandute la Germani, Austrieci (padurile), Arabi, Israelieni... asa ca nu mai mancati rahat turcesc cu porcarii politice de duzina.