• Gherghina, MFP: "Putem plăti doar ce ţine de stat - cofinanţarea şi cheltuielile neeligibile"
• Ministrul bugetului: "Nu avem cum să dăm bani vreunei firme, ar fi considerat ajutor de stat"
• Gheţea: "Nu ştiu nimic, probabil urmează să fiu anunţat"
Plăţile către beneficiari aferente proiectelor derulate prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) ar urma să fie deblocate începând de la finalul acestei luni, după cum a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri.
Domnia sa susţine că a convenit acest lucru cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Fondurilor Europene, precizând că plăţile ar urma să fie făcute din bani de la buget, prin CEC, după un model polonez.
"Una din preocupările mele a fost să văd cum deblocăm POSCCE, pe care l-am preluat blocat. Sunt 500 de milioane de lei care trebuie plătiţi, cu întârzieri de peste un an la unii întreprinzători. Ei nu au nicio vină, au făcut cheltuieli, au luat credite şi nu le vin banii doar pentru că la organismul de intermedire au fost probleme. În urma unei discuţii cu ministrul bugetului, cel al finanţelor şi cel al fondurilor europene am găsit o soluţie ca la sfârşitul lunii ianuarie să începem să facem plăţile", a spus Maria Grapini.
Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, ne-a declarat că nu are cunoştinţă de o astfel de înţelegere, subliniind: "Este adevărat că ne-am întâlnit, şi toţi, împreună, şi separat, cu domnul Teodorovici, cu doamna Grapini, dar nu am convenit un astfel de lucru. De altfel, nu avem cum să dăm bani vreunei firme, pentru că s-ar considera ajutor de stat".
Nici Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC, nu a putut să ne ofere detalii despre modul cum s-ar derula aceste plăţi, dacă ar fi făcute prin banca pe care o conduce.
Domnia sa ne-a declarat: "Nu ştiu nimic despre acest lucru, acum aflu, de la dumneavoastră. Probabil urmează să fiu anunţat şi probabil că s-au gândit la CEC pentru că este unitatea bancară care acordă cele mai multe credite pentru cofinanţarea programelor derulate pe bani europeni".
Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, ne-a declarat, însă, că a avut o discuţie pe această temă cu Maria Grapini şi că i-a spus acesteia din urmă că statul va achita către beneficiari doar ceea ce-i revine, respectiv partea de cofinanţare şi cheltuielile neeligibile, adică 15% din valoarea contractelor.
"Am vorbit cu doamna Grapini despre acest lucru şi i-am spus că obligaţia noastră este de a plăti cheltuielile neeligibile şi cofinanţarea, adică 15% din valoarea totală, restul trebuie plătit din bani de la UE. Dacă doamnia sa susţine că mai sunt de plătit beneficiarilor 500 de milioane de lei, nouă ne revine de achitat 15% din această sumă. Despre CEC, însă, nu am discutat nimic".
În conferinţa de vineri, Maria Grapini a precizat că vor continua şi celelalte programe dedicate firmelor mici şi mijlocii, precum Kogălniceanu, cel care se adresează tinerilor întreprinzători şi start-up-urilor.
"La programul Kogălniceanu, mediul privat solicită o modificare, astfel că pragul de creditare a crescut la 400.000 de lei, de la 120.000 de lei. Vor continua şi programele start şi cele pentru tineri întreprinzători", a spus Grapini.
Ministrul de resort a adăugat că Fondurile de Garantare şi Contragarantare vor fi reorganizate şi că la Fondul de Garantare poate fi introdus un sistem de conducere dualist.