• 30 de case de brokeraj, înscrise pentru derivate
Taxa anuală de 1.500 de lei pentru menţinerea calităţii de participant pe piaţa derivatelor de la Bursa de Valori Bucureşti a fost suspendată de conducerea Bursei, într-o nouă încercare de atragere a investitorilor către acest segment. Decizia a fost comunicată în Adunarea Generală de vinerea trecută, însă unii brokeri declară că nu au auzit încă de ea.
Bucuroşi, totuşi, de orice reducere a costurilor, ei aşteaptă semne de întremare a pieţei bucureştene la termen de la market-makeri.
Deocamdată, mai puţin de jumătate din casele de brokeraj sunt înscrise să tranzacţioneze derivate.
"Sincer, nu am ştiut că această taxă a fost suspendată, dar orice măsură de reducere a costurilor este un lucru bun", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Răzvan Paşol, preşedintele-director general al "Intercapital Invest".
"Piaţa derivatelor de la BVB are o lichiditate foarte redusă şi nu cred că această măsură va avea un impact semnificativ. Totuşi, un semn bun în direcţia sporirii tranzacţiilor pe derivate este dat de prezenţa market-makerilor", a mai spus domnia sa.
Deocamdată, "RBS Bank" s-a arătat interesată de segmentul de derivate de la Bursa de Valori Bucureşti, anunţându-şi intrarea pe piaţă în perioada următoare. Conducereea Bursei poartă, însă, discuţii şi cu alte instituţii similare.
"Dorinţa unor multinaţionale să participe la piaţa derivatelor de la BVB arată că Bursa are o şansă în plus în faţa Bursei de la Sibiu în termeni de credibilitate", ne-a spus domnul Nicolae Gherguş, preţedintele-director general al "Confident Invest". "Multinaţionalele nu au intrat pe Sibex din motive de siguranţă a tranzacţiilor, printre altele", a ne-a mai spus domnul Gherguş.
Deşi adoptată la finele săptămânii trecute, măsura de suspendare a cotei de participare a fost prevăzută de Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Bursei, votat de acţionari în decembrie, anul trecut.
"Ea face parte din măsurile de criză, însă acum a devenit necesară", a precizat, pentru ziarul Bursa, domnul Adrian Mănăilă, membru în Consiliul Bursei. Domnia sa ne-a spus: "Având în vedere că în ultima vreme riscul valutar este foarte mare, cred că există un interes din partea clienţilor băncilor faţă de piaţa derivatelor. În plus, există o serie de discuţii ca să atragem şi alţi market-makeri pe piaţa derivatelor".
Market-makerii plasează ordine de vânzare şi cumpărare în piaţă, contribuind la creşterea lichidităţii.