Dolarul s-a depreciat şi ieri în raport cu euro, după ce "Citigroup" Inc., cea mai mare bancă din SUA, a anunţat că va primi o infuzie de lichidităţi în valoare de 7,5 miliarde de dolari de la Autoritatea de Investiţii din Abu Dhabi, în schimbul unei cote de 4,9% din capitalul său. În plus, dinamica dolarului a fost influenţată în mod negativ de cifrele privind încrederea în economia Germaniei şi cea a Franţei.
Ieri dimineaţă, la New York, dolarul a avut un curs de 1,4894 unităţi/euro, faţă de 1,4870 la finele zilei precedente. Recordul minim istoric a fost atins la data de 23 noiembrie: 1,4968 dolari/euro.
Indicele Ifo privind climatul investiţional german a crescut la 104,2 puncte în noiembrie, de la 103,9 în octombrie. Analiştii aşteptau o scădere până la 103,4 puncte. Astfel, investitorii cred că activitatea economică din Germania nu resimte, deocamdată, efectele aprecierii puternice a euro şi creşterea cotaţiilor petroliere.
În ce priveşte indicele Ifo, care măsoară percepţia condiţiilor actuale de piaţă, acesta a crescut la 110,4 puncte în noiembrie, de la 109,6 în octombrie. În schimb, indicele referitor la aşteptările viitoare a scăzut la 98,3 puncte, de la 98,6 (cel mai redus nivel din ultimii doi ani).
În Franţa, indicele privind încrederea directorilor de companii a crescut la 110 puncte, de la 108. Analiştii aşteptau ca acesta să scadă la 107 puncte. De precizat că Germania şi Franţa reprezintă aproape jumătate din economia celor 13 state care împart moneda unică.