• Brokerii se plâng de lipsa de promovare a derivatelor
Tranzacţionarea contractului futures pe indicele BET-FI, cel de-al doilea produs derivat de la Bursa de Valori Bucureşti, va începe vineri, 28 septembrie, potrivit lui Stere Farmache, directorul general al BVB. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a autorizat ieri înregistrarea instrumentului derivat BET-FI Index Futures, ce urmează să se tranzacţioneze pe piaţa reglementată la termen administrată de către BVB. Noul instrument derivat are ca activ suport indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor societăţilor de investiţii financiare.
"Bursa are pregătită infrastructura tehnică pentru tranzacţionarea unei game largi de produse derivate", ne-a spus domnul Farmache.
Primul instrument derivat de pe piaţa de la Bucureşti, contractul futures pe indicele BET, lansat la 14 septembrie, nu a avut succes la investitori, lucru care nu i-a surprins pe reprezentanţii Bursei. Domnul Farmache ne-a explicat lipsa de interes pentru produsul pilot prin faptul că acesta este diferit de alte produse speculative. Domnia sa şi-a exprimat încrederea că derivatele pe indicele BET-FI vor fi mai atractive întrucât activul suport înglobează un număr mai restrâns de societăţi, cu o lichiditate mai mare. De asemenea, mărimea contractului va fi mai mică, potrivit directorului general al BVB.
Preşedintele Bursei bucureştene, Septimiu Stoica, a susţinut la rândul său că nu volumul tranzacţionat pe piaţa derivatelor este important pentru moment. Domnia sa ne-a spus săptămăna trecută că piaţa este la început şi că se va dezvolta în timp, principalul obiectiv fiind lărgirea ofertei BVB.
Domnia sa a confirmat că una din problemele în tranzacţionarea derivatelor este aplicaţia electronică pentru clearing, care trebuie dezvoltată de fiecare SSIF în parte şi nu este oferită de către bursă.
Brokerii reproşează BVB lipsa de promovare a pieţei derivatelor şi faptul că aceasta nu este destul de accesibilă. Ei spun că este greu de tranzacţionat derivate, întrucât Bursa nu oferă suport pe partea de back-office aşa cum se întâmplă la Sibiu. Unii brokeri dau o şansă acestei pieţe, considerând că activitatea va creşte în timp. Aceştia sunt de părere că este normal ca lichiditatea derivatelor să fie slabă în condiţiile în care chiar şi pe piaţa spot interesul este redus în această perioadă.
Rulajul pe piaţa derivatelor a fost egal cu zero în ultimele patru şedinţe de tranzacţionare, investitorii arătându-se interesaţi de contractul futures pe indicele BET numai în ziua lansării sale, pe 14 septembrie. Atunci au fost tranzacţionate 21 de contracte futures pe indicele BET, piaţa derivatelor însumând 210.934 lei (62.792 euro).
Pe 17 septembrie, au fost încheiate 4 contracte BET Index Futures, în valoare totală de 39.751 lei, în timp ce şedinţele din 18 şi 19 septembrie s-au închis cu câte un singur contract futures încheiat. Astfel, rulajul total al pieţei derivatelor de la debutul contractelor futures pe indicele BET este de 270.835 lei.