Un nou mecanism de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, sub forma cardurilor de energie, va fi introdus de Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, după expirarea actualului sistem de plafonare-compensare, pe 1 aprilie 2025, transmite G4 Media.
Măsura a fost discutată în cadrul Comitetului Interministerial privind protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice, care a avut loc luni, 17 februarie.
În urma analizelor făcute împreună cu reprezentanţi ai ministerelor, ANRE, ANAF, Consiliul Concurenţei şi furnizorii de energie, Guvernul a decis că un sprijin direcţionat, precum cardurile de energie, este cea mai eficientă soluţie pentru protejarea categoriilor vulnerabile.
"Dorim să restabilim funcţionarea normală a pieţei energiei, într-un mod raţional şi gradual, pentru a evita creşteri bruşte ale facturilor. Dacă nu am lua în calcul prelungirea sprijinului, ne-am asuma riscul unor scumpiri accelerate ale energiei pentru populaţie şi economie", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, transmite aceeaşi sursă.
Pentru a susţine acest mecanism de tranziţie, Guvernul a alocat deja un buget de 3 miliarde de lei pentru începutul acestui an, asigurând astfel resurse pentru plăţi semnificative către furnizori.
Ministerul Energiei avertizează că preţurile la energie şi gaze au crescut puternic pe bursele internaţionale din cauza tensiunilor geopolitice din regiune, a deciziilor luate de Federaţia Rusă şi a nivelului interconexiunilor între ţările din estul şi vestul Uniunii Europene.
În ultimele luni, preţurile au crescut cu:
+65% la gaz, ajungând la 60 euro/MWh
+25% la electricitate, atingând 110-115 euro/MWh
Aceste creşteri pot afecta consumatorii vulnerabili, iar Ministerul Energiei susţine că măsurile de sprijin trebuie implementate prudent pentru a preveni agravarea sărăciei energetice.
Ministerul Energiei urmează să finalizeze propunerile pentru noua schemă de sprijin, care vor fi publicate în transparenţă până la finalul săptămânii. În zilele următoare, ANRE, furnizorii şi producătorii de energie vor avea şedinţe tehnice pentru definitivarea actului normativ.
Noua schemă îşi propune să păstreze preţuri accesibile pentru populaţie, fără a destabiliza sectorul energetic. România a beneficiat, prin actualul mecanism de plafonare, de al patrulea cel mai ieftin gaz şi a cincea cea mai ieftină energie electrică din UE, potrivit aceleiaşi surse.
"Prioritatea noastră zero rămâne protejarea cetăţenilor români. Accesul la energie la preţuri rezonabile este esenţial pentru un trai decent şi o economie competitivă", a subliniat Sebastian Burduja.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 17.02.2025, 16:41)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 17:07)
Iarna viitoare va fi intuneric si frig, asa cum merita acest popor greu incercat, pe toate partile, de conducatorii sai intelepti.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 17:09)
Burduja are habar de implicatiile asupra industriei? Colapsul economic o sa fie spactaculos si binemeritat.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 18:08)
Burduja pune poze cu catei pe facebook si se pozeaza in intelectual, saracul iditot, cind depozitele de gaze se golesc accelerat si autoritatile lu peste nu au solutii pentru siguranta energetica.
Oare de ce ii face mama lor asa de cretini?