Noile taxe vamale internaţionale şi impactul asupra firmelor din România

A.B.
Internaţional / 8 aprilie

Noile taxe vamale internaţionale şi impactul asupra firmelor din România

Dr. Av. Radu Pavel, Avocatul Coordonator al Societăţii Româneşti de Avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii, subliniază importanţa înţelegerii implicaţiilor comerciale şi juridice generate de noile politici vamale internaţionale, precum şi necesitatea unei reacţii prompte şi bine fundamentate din partea companiilor afectate, inclusiv din România, pentru a proteja interesele economice şi a evita consecinţele negative ale unor decizii vamale abuzive sau incorecte, potrivit unui comunicat emis redacţiei.

Administraţia Trump a anunţat că vor intra în vigoare noi taxe vamale pe importuri din ţări precum China, Mexic şi Canada. Acestea vor duce la scumpirea produselor care intră în SUA, dar efectele se vor simţi şi în Europa, inclusiv în România. Chiar dacă ţara noastră nu este pe lista neagră, firmele româneşti pot fi afectate indirect.

În România, pentru contestarea unei decizii emise de autoritatea vamală este necesară depunerea unei contestaţii administrative, care trebuie depusă la autoritatea vamală care a emis decizia. Aceasta poate fi făcută în termen de 45 de zile de la primirea notificării deciziei sau a actului administrativ prin care s-a stabilit obligaţia vamală. În această etapă, persoanele fizice sau juridice care se consideră prejudiciate de aplicarea unei taxe vamale incorecte, de o clasificare greşită a mărfurilor sau de o altă decizie vamală abuzivă pot depune o contestaţie scrisă. Contestaţia trebuie să fie argumentată cu documente care susţin cererea, precum facturi comerciale, declaraţii vamale sau acte de transport. De asemenea, persoanele care contestă o decizie vamală pot invoca faptul că decizia este incorectă din punct de vedere al reglementărilor vamale sau al tratatelor comerciale aplicabile. Autoritatea vamală va analiza contestaţia depusă şi va emite un răspuns. În cazul în care contestaţia este respinsă, se poate trece la următoarea etapă, respectiv atacarea deciziei în instanţă.

Acţiunea se depune în termen de 30 de zile de la primirea răspunsului la contestaţia administrativă. Instanţa va analiza legalitatea deciziei autorităţii vamale şi va verifica dacă aceasta respectă normele legislative în vigoare. Dacă instanţa de fond pronunţă o hotărâre favorabilă părţii care a contestat decizia vamală, autoritatea va fi obligată să ia măsurile corespunzătoare. În caz contrar, partea nemulţumită poate să depună apel la Curtea de Apel într-un termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii. Curtea de Apel va analiza în detaliu dacă Tribunalul a aplicat corect legea şi va putea să menţină sau să modifice hotărârea dată.

"Toate aceste noutăţi fiscale internaţionale pot reprezenta o provocare reală pentru firmele din România. Chiar dacă nu sunt vizate direct, companiile pot fi afectate indirect prin lanţurile de aprovizionare, costuri crescute sau întârzieri vamale. Adaptarea la acest nou context global presupune o bună înţelegere a reglementărilor comerciale internaţionale şi o interpretare corectă a dispoziţiilor legale aplicabile. Cu sprijinul unor specialişti în drept fiscal şi vamal, riscurile pot fi reduse considerabil, iar firmele pot rămâne competitive şi conforme cu cerinţele actuale. a declarat Avocatul Coordonator Dr. Radu Pavel, al Societăţii Româneşti de avocatură Pavel Mărgărit şi Asociaţii.

Autorităţile vamale din România pot emite mai multe tipuri de decizii, în funcţie de natura controlului şi de aspectele constatate. Cele mai frecvente sunt deciziile de regularizare a obligaţiilor fiscale suplimentare. Acestea apar după un control vamal în care inspectorii constată că au fost omise sau declarate incorect anumite taxe vamale, cum ar fi TVA-ul sau taxe vamale şi emit o decizie prin care impun plata diferenţelor constatate.

Autorităţile mai pot emite şi decizii privind aplicarea de taxe vamale şi alte taxe, în cazul în care există suspiciuni legate de subevaluarea mărfurilor sau de indicarea eronată a originii. În plus, în situaţiile în care o firmă cere rambursarea taxelor vamale plătite în plus sau din eroare, autoritatea poate emite o decizie de respingere a cererii, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile legale.

Pe lângă acestea, se pot emite decizii de sancţionare, care includ amenzi şi alte măsuri contravenţionale, atunci când sunt descoperite încălcări ale legislaţiei vamale. De asemenea, autorităţile pot decide măsuri administrative de control şi supraveghere, inclusiv reţinerea temporară a mărfurilor sau refuzul intrării acestora în ţară, dacă există suspiciuni privind legalitatea importului.

O societate comercială trebuie să fie pregătită să gestioneze eficient eventualele implicaţii juridice şi fiscale. De la înţelegerea impactului asupra propriilor activităţi comerciale până la contestarea deciziilor vamale sau fiscale este esenţial să acţioneze rapid şi documentat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb