Nokian Tyres a ridicat steagul SDG la fabricile sale din Nokia, Finlanda, Dayton, SUA şi Oradea, România, ca simbol al angajamentului companiei faţă de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite. Ziua Steagului SDG este o campanie globală pentru sensibilizarea cu privire la munca ONU pentru sustenabilitate, sărbătorită anual în ziua aniversării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU şi în acest an pe 25 septembrie, conform unui comunicat de presă al companiei.
Potrivit sursei citate, Nokian Tyres a desfăşurat o muncă extensivă pentru a reduce emisiile fabricilor sale, iar emisiile companiei per tonă de producţie sunt cele mai mici din industrie.
Fabrica din Oradea va reprezenta un pas important în atingerea unor obiective climatice şi mai ambiţioase, deoarece va fi prima fabrică din industria anvelopelor cu emisii zero de CO2.
"Credem cu fermitate că obiectivele noastre ambiţioase privind sustenabilitatea au, de asemenea, un impact real asupra întregii industrii de anvelope. Fabrica de la Oradea, de exemplu, va reprezenta un reper pentru producţia viitoare de anvelope durabile în mai multe moduri în afara emisiilor zero de CO2, cum ar fi sănătatea, siguranţa şi bunăstarea angajaţilor", spune Susanna Tusa, VP, Operaţiuni România la Nokian Tyres.
Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU ghidează munca globală în domeniul sustenabilităţii
Cu opt ani în urmă, ţările membre ale ONU au adoptat Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltarea durabilă. La baza sa stau cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), care ghidează acţiunea globală în domeniul dezvoltării durabile până în 2030. ODD-urile au fost create pentru a promova prosperitatea în timp ce protejează mediul şi oferă un instrument pentru examinarea afacerilor durabile pe termen lung.
Companiile pot avansa aceste obiective prin stabilirea de ţinte de sustenabilitate care contribuie la transformare. Global Compact al ONU este cea mai mare iniţiativă de sustenabilitate corporativă din lume, susţinând companiile să facă afaceri responsabil şi să întreprindă acţiuni strategice pentru avansarea unor obiective sociale mai ample, cu accent pe colaborare şi inovaţie. Nokian Tyres este membru al Global Compact al ONU din 2015.
Cele şapte ODD-uri cele mai importante pentru Nokian Tyres, obiectivele şi acţiunile de sustenabilitate ale companiei legate de acestea sunt:
ODD 3: Sănătate şi bunăstare. Nokian Tyres îmbunătăţeşte siguranţa rutieră prin dezvoltarea continuă a aderenţei pe carosabil umed şi gheaţă. Nokian Tyres promovează, de asemenea, activ sănătatea ocupatională, cu obiectivul de a minimiza numărul de accidente de muncă.
ODD 5: Egalitate de gen. Codul de conduită al companiei a fost actualizat, iar auditurile regulate se desfăşoară pentru a se asigura că politicile sunt respectate în lanţul de aprovizionare.
ODD 8: Muncă decentă şi creştere economică. Nokian Tyres îşi propune să auditeze toţi furnizorii cu risc ridicat în ceea ce priveşte sustenabilitatea. Până la sfârşitul anului 2022, au fost auditaţi 83%.
ODD 9: Industrie, inovaţie şi infrastructură. Obiectivul Nokian Tyres este de a creşte ponderea materialelor reciclate sau regenerabile în anvelope la 50% până în 2030.
ODD 11: Oraşe şi comunităţi sustenabile. Nokian Tyres îmbunătăţeşte siguranţa rutieră prin producerea de anvelope cu aderenţă îmbunătăţită pe carosabil umed şi manevrabilitate.
ODD 12: Consum responsabil şi producţie. În 2022, 100% din deşeurile de producţie ale Nokian Tyres au fost reciclate sau utilizate. Aproape 100% din anvelopele uzate sunt reciclate în ţările nordice şi aproximativ 95% în Europa.
ODD 13: Acţiune pentru climă. Nokian Tyres a fost prima companie producătoare de anvelope care şi-a avut obiectivele de reducere a emisiilor aprobate de iniţiativa Science Based Targets în 2020. Compania este angajată în a atinge emisii Net Zero până în 2050 şi a redus deja emisiile de CO2 per tonă de producţie cu 43% între 2015 şi 2022.