Norocul nu mai ţine cu Loteria Română

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Companii / 14 martie 2007

Potrivit controlului ANAF, compania naţională Loteria Română are deficienţe de natură managerială, "situaţii anacronice" în ceea ce priveşte veniturile şi cheltuielile instituţiei, iar directorul general şi membrii AGA au încasat venituri "necuvenite"

Cu toate că Liliana Ghervasuc, directorul general al Loteriei, ne-a transmis că Agenţia de Administrare Fiscală a făcut un control "de bun augur, fiind pentru prima dată când se efectuează un control amănunţit care ajută instituţia să ştie cu exactitate unde se situează", compania Loteria Română res­pinge în mare parte acuzaţiile pe care ANAF le aduce în raport.

Controlul făcut de ANAF pentru perioada ianuarie 2003-octombrie 2006 arată o serie de deficienţe în activitatea companiei de stat.

Potrivit ANAF, compania a decis restrângerea reţelei de vânzare proprii şi mandatare la 64% din numărul de agenţii din 2003. Apoi, veniturile şi profiturile au fost mai mari decât cele previzionate (175%, respectiv 190% în 2005), iar cheltuielile totale au avut o "tendinţă negativă", potrivit ANAF.

Raportul mai spune că Loteria a promovat produse loteristice pentru care nu este unic distribuitor (Videoloterie, Pariloto) şi a renunţat la cele la care era unic organizator (un exemplu ar fi lozurile).

Greşelile companiei au culminat cu o pagubă de 646.000 lei noi ca urmare a retragerii de pe piaţă a 17,9 milioane de lozuri care nu au fost inscripţionate în moneda denominată. Nu în ultimul rând, ANAF a trimis DNA acest dosar pentru a fi clarificate inclusiv veniturile "necuvenite" încasate de directorul general şi de membrii AGA în perioada 2003-2005 şi care se ridică la 11,7 miliarde lei vechi, respectiv 1,2 miliarde lei vechi.

"În ceea ce priveşte decizia de restrângere a reţelei de vânzare, măsura a avut la bază raţiuni economice. În linii mari, reţeaua de vânzare proprie s-a diminuat ca urmare a cheltuielilor mari generate de închirierea de spaţii comerciale adecvate desfăşurării activităţilor loteristice, în ciuda eforturilor companiei de extindere a reţelei de vânzare proprii", ne-a transmis Loteria Română. Astfel, o serie de agenţii s-au desfiinţat ca urmare a expirării contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, spune Loteria.

Reprezentanţii Loteriei ne-au mai spus că "veniturile şi profiturile au fost mai mari decât cele previzionate datorită impactului neprevizionat pe care l-au avut cele două sisteme Videoloterie si Pariloto pe piaţa jocurilor de noroc". Astfel, compania contrazice ANAF în ceea ce priveşte această acuză şi spune că strategia nu a adus pierderi ci, dimpotrivă, câştiguri peste previziuni.

Mai mult, Loteria spune că "produsele de tip loz au avut, în ultimii ani, ponderea cea mai mică din totalul veniturilor companiei".

În ceea ce priveşte "veniturile necuvenite" încasate de directorul general şi de membrii AGA Loteria ne-a transmis că "urmează să fie implementate măsurile necesare".

Vocile împotriva Loteriei pot aduce noi controale

"Curtea de Conturi trebuie să intervină la Loterie pentru că este un organism independent şi poate realiza un control mult mai obiectiv", ne-a declarat Marius Marinescu, vicepreşedintele Comisiei de Abuzuri din Senat. Domnia sa afirmă că la Loteria Română au fost suspiciuni de corupţie de pe vremea directorului Nicolae Cristea dar "lucrurile s-au mişcat foarte greu şi surprizele pot fi mult mai mari în cazul în care Curtea de Conturi va face o altă analiză".

"Anul acesta nu avem niciun control prevăzut la Loterie", ne-a declarat Dan Drosu Şaguna, preşedintele Curţii de Conturi. Domnia sa spune că instituţia ar putea fi controlată doar dacă va exista o cerere din partea Parlamentului în acest sens. "Nu ne putem autosesiza pe tot ce se petrece în România pentru că ar trebui să lucrăm 50 de ore din 24", spune Şaguna, amintind că "mai sunt şi alte structuri de control". Domnia sa a mai spus că altfel vor sta lucrurile pe viitor dacă proiectul de lege prin care Curtea de Conturi va putea da doar "recomandări", va fi aprobat. "Curtea de Conturi va fi atunci doar o instituţie decorativă", este de părere Dan Drosu Şaguna.

Loteria aşteaptă judecata cu Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a înştiinţat Compania Naţională Loteria Română, în luna iulie 2006, că va trebui să returneze Ministerului Finanţelor ajutoarele de stat primite ilegal (în valoare de 500,6 miliarde lei vechi). Decizia a fost luată ca urmare a scutirilor de la plata taxei de licenţă şi a exceptării de la perceperea şi virarea către stat a taxei de timbru, de către Loterie. La această veste, Loteria a chemat în instanţă Consiliul pentru a suspenda executarea Consiliului Concurenţei.

Simona Barbu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Concurenţei, ne-a declarat că "procesul este pe rol, iar următorul termen este în luna aprilie"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb