North Bucharest Investments a avut cu 40% mai multe tranzacţii în decembrie faţă de luna precedentă

F.D.
Companii / 16 ianuarie

Vlad Musteaţă, fondator North Bucharest Investments

Vlad Musteaţă, fondator North Bucharest Investments

Creşterea TVA a accelerat tranzacţiile imobiliare înainte de finalul anului 2023, în timp ce numărul mai mic de autorizaţii de construcţie şi condiţiile favorabile de creditare au susţinut cererea pentru imobilele existente, conform unui comunicat de presă al North Bucharest Investments.

Potrivit sursei citate, vânzările de imobile au avut o creştere semnificativă în ultima lună a anului trecut, ne arată datele oficiale furnizate în 15 ianuarie de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Capitala a înregistrat o creştere de 30% a vânzărilor în Decembrie, faţă de luna precedentă. S-au înregistrat 15.454 de tranzacţii în Decembrie, faţă de 11.916 tranzacţii în Noiembrie.

Această evoluţie pozitivă ne arată un interes crescut pentru sectorul imobiliar din Bucureşti şi încrederea potenţialilor clienţi în evoluţia pieţei imobiliare din Capitală.

Vlad Musteaţă, fondator North Bucharest Investments: "Eram obişnuiţi ca în luna decembrie a fiecărui an să avem o perioadă mai calmă, cu mai puţine tranzacţii. Ultima lună a anului 2023 a fost una atipică. Am avut parte de o evoluţie remarcabilă în cadrul companiei North Bucharest Investments. În decembrie am înregistrat o creştere cu 40% faţă de noiembrie, iar zona de Nord a Capitalei a fost cea mai activă la capitolul vânzări, fiind dominată de investitori ce achiziţionează din fonduri proprii. Anticipând creşterea TVA cu 4 puncte procentuale, care urma să adăuge în medie peste 5.000 de Euro la costuri, mulţi clienţi au fost motivaţi să nu mai amâne decizia de achiziţie a unui imobil."

Creşterea vânzărilor din decembrie 2023 a fost semnificativă şi dacă o comparăm cu datele oficiale din decembrie 2022 - si a fost de 17 %. În luna Decembrie 2023 au fost vândute 15.454 de imobile, în comparaţie cu luna Decembrie 2022, când au fost cumpărate 13.254 de unităţi.

Factorii principali care au contribuit la această creştere includ:

- Modificarea cotei de TVA:

Anunţul privind creşterea TVA-ului pentru imobile în 2024, de la 5% la 9%, a stimulat potenţialii cumpărători să finalizeze achiziţiile înainte de intrarea în vigoare a noii rate, contribuind la creşterea vânzărilor în trimestrul IV al anului 2023.

-Numărul de autorizaţii de construcţie:

A fost observată o scădere a numărului de autorizaţii pentru construcţii noi, fapt ce a limitat oferta de noi proprietăţi pe piaţă. Această restricţie a ofertei a avut ca efect creşterea cererii pentru imobilele existente.

- Ratele diminuate la ipoteci:

Băncile au oferit rate mai mici la ipotecile imobiliare, făcând astfel achiziţionarea de imobile mai accesibilă pentru cumpărători. Această politică bancară a facilitat realizarea unui număr mai mare de tranzacţii imobiliare.

Piaţa imobiliară din Bucureşti a fost influenţată semnificativ de aceşti factori în ultimul trimestru al anului 2023.

Vlad Musteaţă, fondator North Bucharest Investments:

"Privind spre anul 2024, este de aşteptat ca aceste tendinţe să continue să modeleze piaţa. Creşterea TVA ar putea tempera iniţial cererea, dar pe termen lung, limitarea ofertei de noi construcţii şi condiţiile favorabile de creditare vor continua să stimuleze piaţa. Este foarte important ca dezvoltatorii şi investitorii să răspundă agil la aceste schimbări, adaptându-se la cerinţele în continuă evoluţie ale cumpărătorilor."

Grupul NBI a înregistrat peste 400 de tranzacţii imobiliare în 2023, în blocuri noi din zona de Nord a Capitalei. Doar în ultimul an, cifra de afaceri a companiei s-a dublat de la 20 de milioane de lei, la 42 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb