Nota de plată pentru "Bancorex" a urcat la un miliard de dolari

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 iunie 2004

Statul a majorat recent cu 480 milioane de dolari plafonul de garantare a obligaţiilor moştenite de BCR de la "Bancorex"

"La momentul cînd au fost acordate garanţiile, nu se putea stabili exact valoarea obligaţiilor băncii", afirmă Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice

Limita maximă a obligaţiilor preluate de Banca Comercială Română de la "Bancorex", garantate de Ministerul Finanţelor Publice, a ajuns la aproximativ 1 miliard de dolari. Guvernul a majorat recent cu aproximativ 480 de milioane de dolari plafoanele de garantare a angajamentelor din afara bilanţului şi a daunelor din litigii moştenite de BCR de la fosta "Bancorex".

Plafonul garanţiilor pentru angajamentele din afara bilanţului a fost majorat de către Executiv cu 425,6 milioane de dolari, iar cel al garanţiilor pentru daunele din litigii a crescut cu echivalentul a aproape 57 de milioane de dolari.

Precedentul plafon pentru angajamentele din afara bilanţului, stabilit în anul 1999, era de 325 miliarde de lei şi 450 de milioane de dolari. Obligaţiile extrabilanţiere cuprind angajamente în favoarea altor bănci şi a clientelei, cauţiuni, avaluri şi alte garanţii date altor bănci, garanţii pentru clientelă, diminuate cu valoarea garanţiilor pentru angajamentele respective.

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, ne-a declarat: "La momentul cînd au fost acordate aceste garanţii, nu se putea stabili exact valoarea obligaţiilor băncii. De-abia acum s-a putut face un inventar mai bun. Noi dăm aceste garanţii, dar asta nu înseamnă că banca nu face nimic. Ea urmăreşte în continuare aceste obligaţii. Mulţi dintre cei care au beneficiat de garanţii au plătit".

Oficialul Finanţelor nu a dorit să comenteze cît a trebuit să plătească statul în urma acestor garanţii.

Executivul a hotărît în anul 2000 să garanteze daunele pe care BCR trebuie să le plătească în litigiile provenite din activitatea "Bancorex" şi a aprobat o listă a acestor litigii. Potrivit ministrului de finanţe Mihai Tănăsescu, Finanţele au emis atunci 36 de scrisori de garanţie, pentru suma de 14,2 miliarde de lei şi 115,2 milioane de dolari. Guvernul a decis anul trecut să extindă aria de acordare a garanţiilor, întrucît, după aprobarea listei din 2000, s-au mai înregistrat în instanţă şi alte litigii. Niciodată însă aceste litigii nu au fost făcute publice, astfel ca populaţia să ştie pentru cine plăteşte peste 1 miliard de dolari

Menţinerea garanţiilor statului pentru obligaţiile de plată ale BCR provenite din activitatea "Bancorex" a fost o condiţie impusă de BERD şi IFC pentru preluarea a 25% din capitalul băncii. Garantarea acestor obligaţii şi majorarea plafoanelor garanţiilor au fost prevăzute în cadrul legislativ pentru realizarea tranzacţiei de 222 milioane de dolari cu cei doi investitori.

Conform unor surse guvernamentale, preţul minim de vînzare a pachetului deţinut de stat la BCR va fi de 800 milioane de dolari. Una peste alta, însă, pare că statul nu va reuşi să acopere din banii luaţi pe BCR paguba de la "Bancorex".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb