Nou ajutor militar pentru viitorul partener strategic, Ucraina

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2023

Nou ajutor militar pentru viitorul partener strategic, Ucraina

Ucraina va primi sisteme de artilerie din partea ţării noastre şi piloţii ucraineni vor fi incluşi în primul val de pregătire derulat în Centrul de instruire dedicat manevrării avioanelor F16 din ţara noastră, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, la finalul primei vizite oficiale pe care a efectuat-o ieri în România, vizită în cadrul căreia s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, cu Nicolae Ciucă -preşedintele Senatului, Alfred Simonis - preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu premierul Marcel Ciolacu.

Întrebat la finalul declaraţiilor de presă - susţinute cu preşedintele Klaus Iohannis -, despre ajutorul militar solicitat României, Volodimir Zelenski a spus: "Nu vă pot spune toate detaliile. Accentul principal a fost pus pe sisteme de artilerie. Sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România".

Preşedintele ucrainean a mai menţionat că a discutat cu omologul său, Klaus Iohannis despre dezvoltarea infrastructurii de transport feroviară şi rutieră, despre deschiderea a noi puncte de trecere a frontierei, despre situaţia minorităţilor naţionale, despre apărarea porturilor de la Dunăre şi despre înfiinţarea unui coridor de tranzit al cerealelor din Ucraina prin Republicii Moldova.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că relaţia dintre România şi Ucraina se va ridica la nivel de partneriat strategic, cei doi şefi de stat semnând de altfel o declaraţie comună în acest sens, ieri, la Bucureşti.

Klaus Iohannis a mai spus: "Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul, dar avem datoria de a ne proiecta relaţia pe termen lung. Susţinerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Securitatea Ucrainei înseamnă securitatea României. Condamnăm din nou atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene şi vom continua demersurile pentru desfăşurarea de echipamente de protecţie în zona respectivă. Am reafirmat angajamentul României de a lucra alături de parteneri pentru a facilita exportul cerealelor ucrainene. S-a creat deja dublarea, la 4 milioane tone pe lună, a cantităţii de produse agricole exportate prin porturile româneşti. Prin România tranzitează acum aproape 60% din volumul total al cerealelor ucrainene. (...) În relaţia bilaterală, dorim soluţii inclusiv pe dosarele sensibile. Am discutat despre protecţia minorăţilor naţionale. Ne dorim ca cele două minorităţi să aibă drepturi similare, ne referim în special la limba vorbită şi la educaţia în limba maternă".

După întâlnirea de la Palatul Cotroceni, preşedintele Volodimir Zelenski s-a deplasat la Palatul Parlamentului unde s-a întâlnit cu şefii celor două Camere ale Legislativului. Conform programului iniţial anunţat în urmă cu două zile de autorităţile de la Bucureşti, preşedintele ucrainean ar fi urmat să ţină un discurs în plenul Parlamentului începând cu ora 17, dar acesta nu a mai avut loc. Conform preşedintelui Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, discursul respectiv ar fi fost anulat de partea ucraineană.

Anterior însă, la Palatul Parlamentului, senatorul Diana Şoşoacă şi de doi deputaţi neafiliaţi, Mihai Lasca şi Ciprian Ciubuc (foşti membri ai AUR), au protestat împotriva primirii preşedintelui ucrainean şi au susţinut că Ucraina ar trebui să retrocedeze ţării noastre teritoriile care aparţineau României Mari şi să respecte drepturile minorităţii româneşti.

Diana Şoşoacă a spus: "Ăsta este mesajul pentru Zelenski. Ne vrem teritoriile înapoi. Şi-a bătut joc de tot ceea ce înseamnă românii din Ucraina: le-a interzis limba, le-a interzis religia, le-a închis bisericile, (...). Primii care au fost trimişi la luptă au fost etnicii români. Există o epurare a etniei româneşti pe care Ucraina nu o recunoaşte. (...) Problema mea sunt românii din Ucraina şi teritoriile noastre din Ucraina şi drepturile încălcate ale românilor din Ucraina".

După acest moment, Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis anularea şedinţei comune a Parlamentului consacrată primirii mesajului preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, programată, conform unei decizii anterioare a conducerii celor două Camere, pentru ieri, la ora 17.00. Decizia conducerii celor două Camere ale Parlamentului a fost dur criticată de deputatul Ionuţ Moşteanu, purtător de cuvânt al USR, care a spus: "Asistăm la un moment stânjenitor pentru Parlament, pentru instituţiile din România, aceste instituţii care îşi arată incapacitatea de a administra un moment de politică externă foarte, foarte important pentru ţara noastră. (...) Domnul Zelenski este un om curajos şi stă de doi ani de zile sub bombe şi sub gloanţe, cu siguranţă că nu s-ar fi speriat de doamna senator Diana Şoşoacă, care este mai gălăgioasă, care vorbeşte mult şi tare şi filmează non-stop. Nu înţeleg, aşteptăm şi noi nişte explicaţii (...) coerente. Ce am auzit acum în şedinţa Birourilor permanente reunite nu a fost nimic coerent, a fost cumva o bâlbâială rapidă şi hai să băgăm asta sub preş că numai bine, schimbăm programul".

Întrebat dacă a existat o explicaţie clară în Birourile permanente privind motivul pentru care discursul preşedintelui Zelenski a fost anulat, în contextul în care Alfred Simonis spunea că această iniţiativă a aparţinut staff-ului şefului statului ucrainean, Moşteanu a afirmat că la acest nivel se comunică instituţional, iar programul unui înalt demnitar se face cu hârtii, nu "cu un sms sau cu un telefon".

Referitor la anularea prezenţei preşedintelui Zelenski în plenul Parlamentului, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat, că nu cunoaşte motivul pentru care liderul ucrainean a anulat discursul pe care urma să îl ţină în faţa senatorilor şi deputaţilor.

Alfred Simonis a precizat: "Noi nu facem programul preşedintelui Zelenski. După cum ştiţi, este preşedintele unui stat aflat în conflict, în urma invaziei Rusiei împotriva lui. Programul domniei sale este unul care se schimbă de la clipă la clipă. Domnia sa hotărăşte unde merge şi unde nu merge. Nu pot eu să răspund. În nici un caz (n.red. - decizia de anulare) n-a venit din partea Camerei Deputaţilor. Nu pot eu să răspund pentru o modificare făcută de staff-ul domnului Zelenski. Pot eu să-l oblig pe preşedintele Zelenski sau pe un alt preşedinte să vină sau să nu vină? O să aflăm şi motivul. De-abia am primit comunicarea că nu va ajunge la plen".

Întrebările privind anularea prezenţei în plen au primit răspuns chiar din partea lui Volodimir Zelenski la declaraţiile de presă susţinute la Palatul Cotroceni. Preşedintele Ucrainei a declarat: "Am venit să mă văd cu preşedintele, cu premierul, cu şefii Camerelor Parlamentului. O fi cineva împotriva vizitei mele, dar eu nu aveam pregătit niciun discurs în Parlament".

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că agenda vizitei oficiale a fost negociată de cele două delegaţii şi a fost comunicată public.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. România sare in ajutorul Ukrainei …. Doamne mare e grădina ta … Ne conduc niște marionete ale străinilor …

    1. Dar de ce sa nu-i ajuatm pe vecini? Decat granita cu rusia ....

      Nu stiu ce sa cred despre tine. Judeca putin cu minte a ta. Deschide ochii! Tot asa ai inghitit tot ce ti s-a spus si despre vaccin, asa-i?

      E dovedit că mizeria antivaccin este tot opera FSB, rusnacii continuând lupta cu covidul pe stomacul gol și vaccinuri eficiente exact ca industria sovietică. :))))))))))

      Suntem obligați să facem asta

      Presedintii sortanti sunt foarte periculosi, se grabesc cu miscari cu implicatii lungi cand ei mai au putin din mandat! Intai Duda si acum Iohanis.

    E in firea romanului sa-si ajute prietenul la nevoie,dar nu sa ia de la gura copilului pentru vecinul care -i creaza mereu probleme.

    hai dulap declara razboi rusiei sa stim o treaba, ma marsaluim inca o data stre stalingrad.

    1. Ai și opțiunea să te întorci acasă benevol.

    Ar fi u gest frumos să le cedăm Bucovina și Marea Neagră

    Crestem birurile ptr. populatie ca sa dam banii la rusnaci ??

    Va asteptam la alegeri domnilor politicieni,iubitor de popor roman 

    E mai ieftin sa ajutam Ukraina decat sa avem razboi in Romania. mult mai ieftin.

    1. Romania tara NATO nu are nici o treaba cu Rusia,

      NATO e de 10 ori mai bogata decat Rusia+China, 

      NATO militar e mai puternic de 8 ori dacat Rusia+China,

      sa fim putin mai seriosi in afirmatii gratuite !!  

      Razboi putem avea doar daca nu ne vedem de treburile noastre.a se vedea ce a patit ucraina,ajutorata.asta e razboiul marilor puteri,de care puricii trebuie sa se fereasca.acum daca tu si klaunul din cotroceni vreti sa i ajutati pe vecinii neprietenosi,puteti merge pe front.

      aveti dreptate

    Trolii rusilor de pe aici ar trebui sa va provoace scarba. Nu o fi ucraina mare prietena cu noi, dar istoria ne spune cata durere au provocat natia rusa pe aici. Asa ca dragi troli, un om normal ar compara cele doua rele si ar ajunge la concluzia logica ca mai bine avem granita cu ucraina!

    1. Exact asta am facut la 1.1 si ca de obicei, troletii au sarit. N-am nici o dragoste pentru Ucraina, dar comparativ cu rusii astia sunt porumbelul pacii! Asa ca, da - bagam ajutoare in Ucraina pana crapa rusii!

    Scade economia României. FMI şi-a înrăutăţit estimările pentru 2023,

    si noi facem cadouri la rusnaci  

    1. Daca rusii castiga cade Romania si dispare economia, asa ca mai bine strangem putin cureaua acum pentru un viitor in care macar speranta vom mai avea! Ma indoiesc ca daca nu mai ajutam Ucraina incepem de maine sa o ducem mai bine!

      Romania tara NATO !!!,

      NATO e de 10 ori mai bogata decat Rusia+China,  

      NATO militar e mai puternic de 8 ori dacat Rusia+China,

      ce frica sa avem de rusii ??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb