Reporter: Ce oportunităţi de afaceri aţi identificat în România şi în regiune şi cum vedeţi evoluţia economiei noastre şi a ţărilor ECE (Europa Centrală şi de Est)?
Mark Kleinman: Grupul GE este dedicat Europei. Suntem în Europa de foarte mult timp şi în curând vom sărbători 30 de ani de activitate în România. În prezent, avem 600 de angajaţi în România, deci un angajament de dezvoltare a activităţilor noastre de aici.
Finanţarea infrastructurii creşte rapid pe mapamond. Vorbim de sume între 10 şi 30 de trilioane de dolari necesare pentru proiecte de infrastructură. În mod tradiţional, băncile finanţează aceste proiecte. Dar băncile nu pot ţine pasul cu investiţiile. Cerinţele privind capitalizarea băncilor sunt ridicate, iar reglementarea activităţilor bancare este strictă. Aşa că este nevoie de finanţare şi din alte zone.
Un alt aspect cu care ne confruntăm este acela că potenţialii clienţi ai GE care au nevoie de unităţi de generare a energiei sau de alte echipamente de infrastructură nu ţintesc neapărat produsele noastre, ci se întreabă, mai întâi, de unde fac rost de finanţare. Aşa că GE a conceput un nou serviciu financiar pentru ei.
Practic, oferim clienţilor soluţii de finanţare odată cu echipamentele pe care le cumpără de la noi. Este vorba despre o soluţie comercială completă, care include consultanţă şi suport pentru structura financiară şi dezvoltarea proiectului respectiv. Sunt cazuri în care GE finanţează o parte din proiect. În general, facilităm clienţilor finanţarea de la alte entităţi. Soluţiile sunt multiple, diverse şi avantajoase pentru clienţi.
Acest serviciu nou pe care îl dezvolt la GE nu trebuie confundat cu GE Capital, care face parte din grup şi este o instituţie financiară mare, reglementată de Federal Reserve Bank.
Soluţia de identificare a finanţării proiectelor de infrastructură aparţine GE Corporate şi se adresează sectorului industrial al pieţei companiei. Acest serviciu nou a fost dezvoltat pentru a ajuta clienţii să cumpere mai multe echipamente GE. Folosim şi resursele GE Capital, dar cele două afaceri sunt organizaţii separate.
În general, când potenţialii clienţi au nevoie de finanţare pentru a-şi derula proiectele, iar băncile nu pot acorda tot necesarul, GE intervine şi găseşte alte resurse. Avem o bază largă de fonduri de investiţii la care apelăm. După cum am spus, utilizăm rar capitalul propriu al GE Corporate. Din baza noastră de investitori mai fac parte fonduri de pensii şi de asigurări.
La nivel mondial, sunt foarte mulţi bani care stau şi aşteaptă investiţii pe termen lung la o dobândă bună. Mulţi şi-au plasat banii în obligaţiuni guvernamentale la o dobândă de 2-3%. Nu este un câştig mulţumitor, aşa că fondurile de toate categoriile caută o nouă clasă de active în care să-şi plaseze banii şi care să le ofere câştiguri mai mari şi sigure. Infrastructura face parte din această nouă clasă, aşa că GE s-a hotărât să pună în legătură clienţii (dezvoltatorii de proiecte) cu cei care deţin capitalul, prin dezvoltarea acestui nou serviciu.
Reporter: Şi acest serviciu aduce costuri mai bune decât împrumuturile bancare?
Mark Kleinman: Nu ştiu dacă aceste soluţii de finanţare sunt neapărat mai ieftine decât la bănci, dar cu siguranţă sunt mai rapide. Este un pachet de servicii tip "one-stop-shop". Lucrăm şi cu băncile, dar sunt foarte multe oportunităţi care au nevoie şi de alt tip de fonduri pentru a nu fi ratate. Aşa că GE şi-a asumat rolul de consultant financiar pentru potenţialii clienţi, cărora nu le vinzi doar produse, ci le oferi soluţii de finanţare complete.
Dacă este cazul, GE îşi asumă o parte din risc alături de dezvoltatorii de proiecte, astfel încât finanţarea să fie asigurată mai repede şi mai uşor.
Reporter: Credeţi că acest tip de serviciu va fi un motor de dezvoltare în ECE şi în România? Criza nu şi-a spus ultimul cuvânt în Europa şi SUA, iar factorii de decizie nu au soluţii în acest sens.
Mark Kleinman: Constat că lumea trece prin mai multe cicluri economice. SUA a cunoscut căderea şi acum par să revină pe creştere. Europa a cunoscut, de asemenea, căderea şi acum dă semne că a depăşit faza critică. GE crede în viabilitatea economică a Europei şi României pe termen lung. Criza nu va dura la nesfârşit şi vor veni şi vremuri mai bune. Sunt investitori care ne împărtăşesc această viziune. Aceşti investitori se uită cu atenţie la oportunităţi. GE are o plajă foarte mare de resurse la nivel mondial şi vrea să le utilizeze pentru potenţialii clienţi, care să treacă mai uşor prin aceste cicluri economice.
Investitorii parteneri ai GE vor să se uite la un întreg portofoliu de proiecte şi sunt optimişti cu privire la viitorul Europei.
Reporter: Cum vedeţi evoluţia economică a României? Aţi identificat oportunităţi de investiţii pentru portofoliul GE?
Mark Kleinman: Am avut ocazia să discut despre multe proiecte potenţiale sau în derulare şi am constatat că sunt şi mai multe investiţii de infrastructură interesante în pregătire aici. România are multe decizii de luat în viitorul apropiat şi noi suntem aici pregătiţi pentru acel moment. România trebuie să-şi decidă calea energetică şi să aleagă priorităţile investiţionale în sistemul de transport, de exemplu. În România există foarte multe oportunităţi pentru finanţarea de proiecte în domeniul meu de activitate din cadrul GE, având în vedere infrastructura veche (rutieră, feroviară, energetică şi sanitară), care trebuie înlocuită cu una nouă sau modernizată.
Reporter: Când credeţi că îşi va face România toate aceste alegeri?
Mark Kleinman: Este o chestiune de timp. Fiecare ţară se confruntă cu dificultăţi în luarea deciziilor. Noi vrem să fim pregătiţi pentru momentul în care vor fi luate aceste decizii, ca să nu ratăm oportunităţi de investiţii valoroase.
Reporter: Este dispus GE să se implice şi în parteneriate public-private?
Mark Kleinman: Da. Acest tip de proiecte au rolul lor, iar consultanţa noastră îşi poate dovedi utilitatea în orice tip de investiţie. Important este ca cei care au nevoie de finanţare să apeleze din timp la serviciile noastre.
În România, suntem în faza în care ne construim echipa pentru acest serviciu nou şi în care dezvoltăm portofoliul de proiecte. Urmează, în curând, sper, analiza acestor investiţii pentru a le propune soluţii de finanţare.
Dintre proiectele în care ne-am implicat cu acest serviciu nou vă pot enumera o fermă eoliană cu turbine GE în Mongolia, dezvoltată de autorităţile de acolo în parteneriat cu investitori privaţi. Acesta este un proiect în care GE a contribuit, într-o anumită măsură, şi cu capital propriu la finanţare.
Avem şi un proiect mare în sectorul feroviar din Kazahstan, unde livrăm locomotive. Am implicat în proiect banca americană de import-export şi GE a garantat 10% din capitalul investiţiei. Noi ne implicăm în finanţare doar dacă vindem şi echipamente.
Divizia pe care o conduc pentru dezvoltarea acestui serviciu şi-a dublat numărul de angajaţi în doi ani. Acum doi ani, când am început acest proiect, am reuşit să găsim finanţare pentru proiecte în valoare totală de circa 6 miliarde de dolari. Anul trecut, am reuşit să obţinem finanţare pentru proiecte în valoare de 12 miliarde de dolari. Pentru a vedea lucrurile în perspectiva corectă, ar trebui să comparăm aceasă valoare cu veniturile noastre din 2012, de aproape 150 miliarde dolari.
România şi Europa ocupă un loc important în divizia noastră prin oportunităţile identificate.
Ne vom extinde capabilităţile pe plan local în România pentru că sunt investitori internaţionali interesaţi de oportunităţile de aici.
Reporter: Vă mulţumesc!