Noua Bancă pentru Dezvoltare (NDB), înfiinţată de grupul ţărilor emergente BRICS, şi-a început operaţiunile, ieri, la Shanghai, potrivit agenţiei de presă Xinhua.
Instituţia va acorda finanţare statelor aflate în dezvoltare pentru proiecte de infrastructură, relatează BBC.
Potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, ea va interveni şi în caz de fluctuaţii pe piaţă.
Ţările membre BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - reprezintă 40% din populaţia mondială şi 1/5 din PIB-ul planetei.
Nouă Bancă pentru Dezvoltare va fi dotată iniţial cu un capital de 50 de miliarde de dolari, la care cele cinci ţări membre BRICS au contribuit în mod egal, cu câte zece miliarde de dolari. De asemenea, banca va dispune de un fond comun de rezervă, în valoare de 100 de miliarde de dolari.
Noua instituţie financiară este văzută ca o alternativă la Banca Mondială şi FMI, cu toate că grupul BRICS susţine că NDB nu rivalizează cu acestea.
"Obiectivul nostru nu este să concurăm sistemul existent, ci să îl îmbunătăţim şi să îl completăm în stilul nostru", a declarat preşedintele NDB, Kundapur Vaman Kamath.
Inaugurarea băncii are loc la două săptămâni după summitul BRICS din oraşul rus Ufa, unde au fost stabilite ultimele detalii.
Cel mai mare contributor al NDB va fi China, a doua mare economie a lumii, care a condus şi înfiinţarea unei alte bănci internaţionale, Asian Infrastructure Development Bank din Beijing.
China va contribui la fond cu 41 de miliarde de dolari, Rusia, India şi Brazilia cu 18 miliarde de dolari fiecare, în timp ce Africa de Sud va aloca cinci miliarde de dolari.