Nouă mari bănci internaţionale, cu expunere pe Europa Centrală şi de Est, au făcut un apel comun la Uniunea Europeană şi la Banca Centrală Europeană (BCE) pentru extinderea politicilor anti-criză, în vederea atenuării crizei creditelor din regiune, potrivit NewsIn, care citează Reuters.
Băncile care au făcut apel la autorităţile europene sunt Raiffeisen şi Erste, din Austria, grupurile italiene UniCredit şi Intesa Sanpaolo, Societe Generale din Franţa, grupul belgian KBC, Bayern Landesbank din Germania, grupul suedez Swedbank şi EFG Eurobank din Grecia.
Grupul celor nouă, ce solicită luarea de măsuri pentru rezolvarea problemelor de lichiditate şi pentru reluarea creditării, cere autorităţilor de la Bruxelles şi Băncii Centrale Europene să extindă măsurile de ajutor dincolo de noile state membre, precum Polonia, asupra candidatelor la aderare, Serbia şi Ucraina, ce au perspective mici de a se integra în blocul european în viitorul apropiat.
Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International, banca ce a reunit grupul de lobby, a spus că este foarte important ca acţiunile de susţinere a sistemului bancar să nu se limiteze la Europa de Vest.
"Am luptat timp de 50 de ani, mulţi dintre noi, pentru a îndepărta aceste ţări de comunism şi acum avem o economie de piaţă liberă în regiune. Nu putem să le abandonăm în condiţiile economice extrem de dificile cu care ne confruntăm", a mai spus Stepic.
Grupul nu s-a remarcat prin iniţiative până acum, însă Stepic a declarat pentru Financial Times că a luat atitudine "din cauza deteriorării condiţiilor economice".
Acesta a spus că posibilul ajutor ar avea un cost relativ redus comparativ cu sumele uriaşe oferite pentru susţinerea băncilor din vestul Europei. Produsul intern brut total al statelor central-europene din fostul bloc comunist este de circa 740 miliarde euro, iar al statelor din sud-estul Europei de 270 miliarde euro, în contextul în care numai Austria are un PIB de 290 miliarde euro.
Comentariile făcute de Stepic vin într-o săptămână marcată de noi tulburări ale pieţelor financiare şi de înrăutăţirea perspectivelor economice. Comisia Europeană a prevăzut o scădere de 1,8% a economiei europene în 2009, cea mai negativă estimare din ultimii ani, în timp ce agenţia de evaluare financiară Moody"s a coborât luni la negativă perspectiva sistemului bancar ucrainean.
CE confirmă că unele bănci cu expunere pe Europa de Est i-au solicitat să sprijine regiunea
Comisia Europeană a confirmat, ieri, că unele bănci au cerut mai multă susţinere pentru ţările din Europa de Est puternic lovite de criza financiară, relatează Reuters.
Comentând articolul publicat de Financial Times, o purtătoare de cuvânt a Comisiei a precizat că scrisoarea a sosit în noiembrie. "Am primit o cerere, o scrisoare", a spus Amelia Torres, într-o conferinţă de presă. "Cred că scrisoarea a fost trimisă în noiembrie", a adăugat ea.