Noua Zeelandă şi Marea Britanie - cele mai durabile economii din lume, în 2024

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 octombrie 2024

Noua Zeelandă şi Marea Britanie - cele mai durabile economii din lume, în 2024

English Version

Noua Zeelandă şi Marea Britanie s-au plasat, şi în 2024, pe locul întâi, respectiv al doilea în clasamentul anual realizat de Fundaţia Hinrich şi Centrul Mondial de Competitivitate IMD, care analizează 30 de economii dezvoltate în privinţa durabilităţii. Conceptul de dezvoltare durabilă se referă la totalitatea formelor şi metodelor de dezvoltare socio-economică ce se axează în primul rând pe asigurarea unui echilibru între aspectele sociale, economice şi ecologice şi elementele capitalului natural.

Clasamentul din 2024, preluat de visualcapitalist.com, a fost realizat calculând media performanţei fiecărei economii în privinţa a trei piloni de bază ai sustenabilităţii (economic, societal şi de mediu). Per ansamblu, cei trei piloni sunt susţinuţi de 72 de indicatori individuali.

În 2024, Noua Zeelandă, cu un scor 100, respectiv Marea Britanie, cu 97,7, şi-au păstrat poziţiile din clasamentul aferent anului trecut. În schimb, Australia, cu un scor de 87,4, a urcat două poziţii, ocupând locul al treilea. Potrivit sursei citate, Australia a făcut îmbunătăţiri semnificative pe pilonul de mediu şi pe cel economic.

Pe locul al patrulea găsim Singapore, cu 85,7, care a pierdut poziţia a treia ocupată în 2023. Urmează Japonia, cu 81,5, care a urcat trei poziţii faţă de anul anterior. Ţara asiatică a înregistrat cea mai importantă îmbunătăţire pe pilonul de mediu.

Până la locul 10 mai găsim Coreea de Sud (81,4), Hong Kong (81,4), Canada (80), Taiwan (72,3), SUA (72,2). Pe locurile 11-20, clasamentul arată astfel: Chile (63,9), Thailanda (55,4), Filippine (54,8), Vietnam (54,1), Malaysia (52,7), China (50,9), Mexic (48,9), Indonezia (45,3), Cambodgia (42,4), Peru (36). Locurile 21-30 sunt următoarele: Ecuador (32,9), Laos (25), India (24), Brunei (22,1), Bangladesh (21,3), Sri Lanka (16,8), Myanmar (11,1), Pakistan (3,7), Papua Noua Guinee (3,2), Rusia (0).

Clasament pe piloni: Singapore - locul 1 la PIB/capita, Hong Kong - la economie

Deşi PIB-ul pe cap de locuitor are o corelaţie pozitivă cu clasamentele privind pilonii economici şi societali, nu există aproape nicio corelaţie între PIB-ul pe cap de locuitor şi pilonul de mediu, notează sursa citată. Spre exemplu, Singapore ocupă primul loc în privinţa PIB/capita, al doilea pe pilonul economic, locul şase la pilonul societal şi 10 în privinţa pilonului de mediu. Statele Unite ale Americii deţin locul al doilea la PIB/capita, locul al patrulea pe pilonul economic, şase pe cel societal, şi 16 pe pilonul de mediu. În ordinea pilonilor menţionaţi, clasamentul, până la locul 10, continuă astfel: Australia (3;10;3;6), Canada (4;8;2;18), Hong Kong (5;1;10;7), Marea Britanie (6;6;4;2), Noua Zeelandă (7;7;1;1), Brunei (8;21;17;29), Japonia (9;11; 8;4), Coreea de Sud (10;3;7;15).

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Sri Lanka e inaintea mujiciei:-)…in top 20, din BRICS doar China pe locul 17 si descultii astia vor sa sperie Vestul:-)….sa-i trezeasca careva pe adormitii astia la realitate:-)

    1. Majoritatea fabricilor si majoritatea fortei de munca cu pregatire si disciplinata e in Asia. Unde sunt concentrate fabricile si uzinele Apple si Tesla? In China. Next destination? India. Unde e concentrata industria de otel ieftin si de calitate? China. Dar de cupru? China. Dar de metale rare? China. Fotovoltaice? China. Dar de manufactura avansata? China, incluzand si Taiwanul, recunoscut de jure de catre SUA ca facand parte din China continentala.

      Vestul s-a obisnuit sa fie importator net de materiale si produse cu valoare adaugata, si sa fie net exportator de cerere agregata. Cu Green New Deal si sanctiunile impotriva Rusiei, Europa se dezindustrializeaza si devine mai saraca, si mai dependenta de tari precum SUA, Algeria, Tunisia, Azerbaijan, si de statele din Golf. Si, apropo, gazul Rusesc in continuare ajunge in mUE. E greu fara el, de... Cand toti imigrantii se vor razbuna pe Americani si Europeni, a caror rata de natalitate este negativa, o sa vedem cine o sa fie 'sarac' in propria tara. 

      Deci Apple si Tesla au “concentrate” fabricile in China:-)?

      Fabricile “Apple” sunt Foxconn care sunt Taiwan-eze si sunt in China pentru a profita de costurile scazute cu “mana de lucru”. Idem pentru India. In momentul in care “descultii” astia au impresia ca devin “buricul pamantului” si ca fara ei nu se poate, se muta intr-o alta tara din Sud-Est-ul Asiei sau Mexic. Mexicul a devansat China devenind prima tara in ce priveste importurile in SUA. Au realizat si Chinezii ca SUA pot trai fara importurile lor dar China fara piata SUA este falita si acum investesc intr-o veselie in fabrici in Mexic sa intre pe piata americana:-)…China si restul lumii e pe “borrowed time” pana cand Tesla scoate robotul Optimus pe piata si realizeaza ce a vrut Musk sa spuna cu “machine that builds the machine”:-)

      China are resursele, kn ow-howul, forta de munca, si fabricile, si infrastructura. De ce ar avea nevoie de dolari? De ce sa-si parcheze reservele de dolari in titluri de stat americane, in timp ce Washington o incolteste militar? China isi poate utiliza propria moneda bine mersi, poate crea cata cerere agregata isi doreste, dar guvernul prefera momentan sa deprime preturile la materii prime pentru a stoca mai mult la preturi avantajoase, si pt a captura market share de la altii.

      Eu am vazut mai multi desculti in SUA, traind sub poduri si pe strazi, multi dintre ei drogati la nivel zombie. Rade ciob de oala sparta. 

      Ar trebui sa multumesti Guvernului Chinez ca franeaza consumul domestic al tarii. Astfel, cotatiile la petrol, grane, metale s.a.m.d. sunt tinute in frau. Daca isi stimulau cererea interna, inflatia globala ar fi fost mult mai mare - si pt noi astia 'descultii' din Romania ar fi fost mult, mult mai rau.

      Si de unde te incalti ma tu? Nu cu incaltaminte facute undeva prin Asia, indiferent daca cumperi branduri sau nu.

      Dar tu ce tehnologie folosesti sa comentezi pe-aici? Sigur pe cea a descultilor :). Fabricile sunt acolo pentru ca incaltatii au decis asta si pot decide invers destul de rapid. Mai comenta uunl ca descultii au kn ow how - iti spun eu: n-au. Totul e protejat, doar executia e la ei - ceea ce nu e tot aia cu designul si tehnologia. Fac ei ceva reverse engineering dar n-ajunge - mai au mult.

      Unde ti-au fost fabricate hainele, pantofii, mobilul, tableta, laptopul, chiar si bordurile de pe strada? Din mUE? Din UK? Din Canada? Din SUA? Vericule, lasa-ne.

      Oricand fabricile alea pot fi mutate inapoi. Au fost deschise pentru ca descultii sunt ieftini. Acum, ca s-au apucat sa faca talente toate se muta in India si Mexic si sa vedem cu ce raman, daca le mai bagam si taxe. Dupa cum ti-am explicat, dar n-ai avut rabdare sa citesti pana la capat - fara kn ow how o sa imparta un bob de orez la 4. De aia sunt disperati - astia spre deosebire de mujici, n-au asa multe resurse la ce nevoi au si nu se pot sustine fara SUA si Europa.

      vrei sa lamuresti o proasta obsedata ? nu te cobora !

    Interesant "melcul" asta! N-avem nicio tara din UE, dar avem Bangladesh si Sri Lanka!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb