Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, a exprimat vineri voinţa noului guvern polonez de a impulsiona reluarea discuţiilor între Comisia Europeană, Ucraina şi statele vecine acesteia asupra importurilor de produse alimentare ucrainene, relatează EFE.
Cerealele ucrainene au acces liber pe piaţa UE, ca măsură luată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, dar care a distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.
În consecinţă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au prelungit unilateral în luna septembrie o interdicţie asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură ce fusese luată în aprilie în cadrul unui acord cu respectivele trei ţări membre, plus România şi Bulgaria.
Noul ministru polonez al agriculturii a precizat, într-un interviu publicat vineri, că guvernul din care face parte va menţine interdicţia decisă de executivul anterior asupra importurilor de cereale ucrainene.
Pe termen scurt "trebuie să menţinem blocarea importurilor şi compensarea cel puţin parţială a agricultorilor pentru pierderile lor", a spus ministrul Czeslaw Siekierski. Adjunctul său, Stefan Krajewski, îl însoţeşte în acest timp într-o vizită oficială la Kiev pe ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, la discuţiile pe teme agricole pe care aceştia le vor avea cu oficialităţile ucrainene urmând să participe şi Siekierski prin teleconferinţă.
"Nu ne putem oferi luxul de a ridica blocada asupra importurilor ucrainene întrucât aceasta ar submina stabilitatea pieţei poloneze, deşi admitem că interdicţia nu este conformă legislaţiei UE şi Comisia Europeană ne poate sancţiona pentru aceasta", a explicat ministrul polonez al agriculturii. Dar "agricultorii polonezi pur şi simplu nu-şi mai pot vinde producţia" din cauza "cantităţii excesive de cereale care soseşte din Ucraina (...) la preţuri foarte mici", a insistat el asupra justificării de a menţine restricţiile în privinţa importurilor de cereale ucrainene.
Noul ministru polonez a sesizat faptul că există afacerişti polonezi care importă cereale ucrainene vândute cu certificate de provenienţă din alte ţări pentru a ocoli interdicţia şi consideră că ar trebui publicată lista acestora.
Pe de altă parte, el a estimat că "Uniunea Europeană trebuie să introducă reglementări asupra calităţii şi standardelor" produselor importate din Ucraina, care în prezent "sunt mai competitive pentru că au costuri de producţie mai reduse" şi de asemenea o calitate mai slabă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 22.12.2023, 17:47)
Romănia preia toate importurile
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2023, 19:24)
Cum a venit noul guvern neomarxist/liberal la putere in Polonia,
nu mai este nici o problema cu "statul de drept si justitia",
chiar daca a fost OCUPAT cu forta televiziunea si unele ziare,
numai sa fie executate comenzile de la Bruxelles
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2023, 20:21)
Parca cerealele trebuiau să ajungă în Africa, că mor de foame acolo.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2023, 15:57)
Asa este,
dar companiile straine detinatoare de uriase terenuri
agricole in Ucraina,mai bine vand marfa in UE la pret
mult mai bun si economisesc si transportul lung costisitor,
profitul sfant se respecta