Angajaţii Termocentralei Rovinari nu sunt de acord cu unele dintre măsurile prevăzute în planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia şi refuză închiderea grupului energetic 3, înainte de a vedea puse în practică promisiunile referitoare la noile unităţi de producere a energiei electrice pe baza panourilor fotovoltaice, conform informaţiilor oferite de publicaţia locală pandurul.ro.
Închiderea celui de-al treilea grup energetic de la Termocentrala Rovinari este măsura propusă în ultima variantă a planului de restructurare a CE Oltenia trimisă oficialilor de la Bruxelles, termocentrala urmând să funcţioneze cu doar două grupuri energetice.
"Noi nu o să fim niciodată de acord şi cred că niciun sindicalist sănătos la cap nu o să fie de acord să tai un grup energetic. Mai ales noi, la Termocentrala Rovinari, nu o să fim niciodată de acord să ne taie grupul trei fără să pună nimic în loc. Suntem de acord, dacă vedem parcul fotovoltaic cu cei 400 MW în sistem. Abia atunci să tăie grupul. Nu tai grupul înainte, fără să pui nimic în loc, doar pe vorbe", a declarat, ieri, liderul de sindicat, Manu Tomescu, pentru Radio Infinit, declaraţie preluată de sursa citată.
El a precizat că Termocentrala Rovinari este cea mai performantă din ţară, având cel mai mic cost de producţie pe MW, iar tăierea grupului trei, înainte de darea în folosinţă a grupului cinci, ar reprezenta un risc enorm pentru unitatea respectivă, dacă unul dintre cele două grupuri energetice care ar rămâne funcţionale s-ar confrunta cu o avarie.
Şi-au asumat în acel plan de restructurare că vor pune în loc un parc fotovoltaic care va pompa 400 MW în sistem. Nu au bătut nici măcar ţăruşul, dar ei spun că vom renunţa la grupul trei. Grupul cinci nu e gata. Practic, noi din patru grupuri rămânem doar cu două, şi avem mai departe Chişcani care ne-a adus numai pierderi, a mai spus Manu Tomescu.
Conform informaţiilor oferite de acesta, grupul energetic cinci de la Rovinari va fi dat în folosinţă abia în anul 2023.
Amintim că Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat recent că guvernul susţine Complexul Energetic Oltenia în rezolvarea problemelor pe care le are, precum şi în aprobarea programului de restructurare de către Comisia Europeană.
"CEO va deveni, dintr-un producător unic de energie electrică pe bază de cărbune, un producător de energie electrică pe bază de cărbune, gaz şi energie regenerabilă. Vreau să infirm clar toate manipulările potrivit cărora CEO se va închide. CEO nu se va închide şi noi, la Ministerul Energiei, nu lăsăm pe nimeni în urmă. Vom avea grijă de angajaţii CEO. Niciodată nu am pierdut din vedere latura socială când vine vorba de Complexul Energetic Oltenia", a afirmat ministrul Virgil Popescu.
Mai mult, în ultima şedinţă, Cabinetul Cîţu a aprobat o ordonanţă de urgenţă iniţiată de ministrul Energiei, pentru acordarea unui ajutor de stat către Complexul Energetic Oltenia în vederea achiziţionării certificatelor de CO2 necesare desfăşurării activităţii.