NOURIEL ROUBINI DESPRE ZONA EURO: Asistăm la a doua fază a unei crize financiare tipice

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 mai 2010

Grecia rămâne "vârful icebergului"

Criza care a adus pe marginea prăpastiei zona euro nu s-a terminat încă, iar Grecia rămâne "vârful icebergului", consideră Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, cel care a anticipat criza financiară.

Domnia sa a afirmat ieri, într-un interviu acordat postului de radio BBC: "Nu s-a terminat încă. Ceea ce vedem acum în zona euro este a doua fază a unei crize financiare tipice".

În opinia lui Roubini, pachetul de salvare de 750 de miliarde de euro (931 de miliarde de dolari) pregătit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru oprirea răspândirii crizei din Grecia nu a calmat pieţele, astfel că rămân semne de întrebare cu privire la capacitatea guvernelor de implementare a măsurilor de austeritate ce se impun.

"Pieţele sunt, în continuare, îngrijorate cu privire la solvabilitatea unor ţări europene, întrucât există probleme economice şi financiare semnificative în zona euro", a spus Roubini.

Domnia sa a adăugat că recentele violenţe care au avut loc pe străzile din Grecia, ca răspuns la măsurile de austeritate stabilite de guvernul de la Atena, au alimentat îndoielile în privinţa capacităţii autorităţilor europene de rezolvare a acestor probleme.

"Există o întrebare: putem fi încrezători că guvernul va fi suficient de puternic ca să aplice austeritatea fiscală?", a declarat Roubini, subliniind: "Dacă aceste pachete de austeritate vor implementate, atunci pieţele se vor stabiliza".

UE va înăspri controlul fondurilor speculative

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au ajuns, ieri, la un acord de principiu asupra unei directive care priveşte întărirea controlului fondurilor speculative (fonduri de hedging), în pofida obiecţiilor exprimate de Marea Britanie.

Ministrul spaniol de finanţe, Elena Salgado, a declarat: "Am ajuns la un acord de principiu asupra acestui subiect. Preşedinţia spaniolă are mandatul să lanseze negocierile cu Parlamentul European".

Noua directivă va reglementa activitatea fondurilor speculative, a fondurilor de capital cu risc şi a celor de investiţii. Aceste fonduri sunt acuzate, în contextul crizei, că au amplificat problemele financiare.

Măsurile îi vor obliga pe toţi administratorii de fonduri alternative să se înregistreze în UE şi să respecte normele de raportare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Mi se pare corecta masura adoptarii unei directive care sa mai tempereze "industrii" de facut bani fara...bani! Poate putin cam tarzie aceasta propunere.

    1. De la propunere pina la fapte este cale lunga. Vedeti ca MB nu este de acord. MB este aceea care a dat ji-d-a-nilor pamint in Palestina pentru ca acestia sa-si faca o tara, tara pe care au numit-o israel! Cu ce drept a dat MB pamintul care nu era al ei? Ji-d-a-nii de neamul neamului lor nu au facut niciodata nimic ci au umblat, ca si ti-g-a-nii numai dupa furat! Acum cind conduc si SUA, aliata de baza a MB - au relatii "speciale" - politica MB este aceeasi cu politica SUA: nu sunt in stare sa realizeze nimic inafara de furturi si tilharii - razboaie tilharesti contra unor state ce nu se lasa cotropite!

      auzi ma imbecilule de natiunea evreilor sa nu te legi mai ales tu care faci parte dintro natie de tigani care numai fura mananca bea su fumeaza, onatie numita romania incapabila de progres si relatii sociale.La voi furtul si teapa este indeletniocirea de baza si este admirat si slavita de fiecare roman in loc sa veniiti cu solutii de afaceri si dezvoltare cu aplicatii de viitor.Poporul evreu este la baza acestui planete si afost lasat de dumnezeu fara tara daca citesti biblia aceaasta nu este o poveste oarecare este istoria poporului evreu ! exact cum aveti istoria taranilor romani incapabili de progres o natiune de lenesi si pupincuaristi asa exista istoria evreilor care este biblia si carora le este predestinat sa conduca lumea ! Te deranjeaza ? Cum sa nu te deranjeze mai jigodie cand este vorba de lucru te tragi si te ascunzi.....

    "Răspunsul e simplu: pentru ca in economia reala, o firma nu poate sa cheltuiască mai mulți bani decât vinde! Iar mărfurile romanești nu se vând! Sunt prea scumpe pentru piața mondiala"....citat din articolul dlui Giugea....

    Intrebarea e, de ce "privatii" care tin economia pe spatele lor sunt atat de ineficienti...or fi cumva incompetenti?... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb