NOURIEL ROUBINI: "Revenirea economică va fi în U sau chiar mai aproape de un L"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 mai 2020

Chiar dacă economia globală va da semne de recuperare în acest an după contracţia record ce va fi înregistrată în prima jumătate a anului, revenirea va fi "anemică", iar lumea se poate confrunta cu o activitate scăzută pe o perioadă mai prelungită de timp decât estimează majoritatea economiştilor, a declarat, ieri, Nouriel Roubini, citat de BBC.

Roubini, poreclit "Dr. Doom" pentru previziunile sale economice pesimiste, a spus că unele locuri de muncă care au dispărut în urma crizei nu vor putea fi create din nou, el punctând natura "fără precedent" a acestei crize. "În timpul crizei financiare globale (din 2008-2009) producţia (eng. output) a avut nevoie de trei ani pentru consemnarea unei scăderi puternice. De data asta nu a luat trei ani, nici măcar trei luni. În trei săptămâni am avut un colaps brusc pe fiecare componentă", a spus economistul pentru BBC Talking Asia.

El a mai afirmat: "Unele locuri de muncă care au dispărut vor reveni doar parţial, cu salarii mai mici, fără beneficii, cu jumătate de normă. Va exista şi mai multă nesiguranţă în privinţa locurilor de muncă şi a veniturilor şi salariilor pentru angajatul de rând".

Roubini a mai susţinut că revenirea după criza actuală va fi în "U", sau chiar "ceva mai aproape de un L" - o recesiune similară cu Marea Depresiune din anii 1930, cu o scădere drastică şi o stagnare întinsă pe mai mulţi ani, nu doar pe o perioadă de câteva trimestre.

Nouriel Roubini a mai avertizat că ţările pot lupta să-şi redeschidă economiile, dar întrebarea esenţială este dacă oamenii vor avea destulă încredere să se întoarcă la viaţa şi obiceiurile de dinainte. "Puteţi deschide magazinele, dar întrebarea este dacă vor veni oamenii. Majoritatea centrelor comerciale din China sunt încă goale. Jumătate din zboruri au dispărut. Magazinele germane sunt deschise, dar cine vrea să meargă la cumpărături?", a spus economistul, adăugând că economiile emergente din Asia vor consemna o perioadă de creştere economică mai rapidă decât economiile ţărilor dezvoltate.

Roubini mai este de părere că va exista o tendinţă divergentă şi mai puternică între Statele Unite şi China, iar multe ţări din Asia, printre care şi Australia, vor fi obligate să aleagă între cele două superputeri. Asta în contextul în care China este cel mai mare partener comercial al economiilor emergente din Asia, iar Statele Unite sunt partenerul uzual de securitate.

"Fiecare va spune restului lumii: fie sunteţi alături de noi, fie împotriva noastră. Fie foloseşti sistemele mele de inteligenţă artificială, sistemele mele 5G, tehnologiile mele, fie le foloseşti pe cele ale rivalului meu. Va fi o lume din ce în ce mai divizată", a conchis el.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. pai si toti sefii de institutii publice si guvernantii romani de unde mai fura? bani vor mai veni la buget din grija lui Mugurel care va devaloriza leul la 7 lei/euro dar din alta parte?

    O revenire in "L" inseamna stagnare la nivele joase pe termen lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb