Un eventual împrumut de la Fondul Monetar Internaţional va ajunge în rezerva valutară a ţării noastre, având ca scop protejarea balanţei externe şi nu finanţarea deficitul bugetar, a explicat, ieri, economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.
Avantajele unui împrumut de la FMI ar fi, potrivit domnului Lazea, aportul de bani la rezerva internaţională, sporirea încrederii investitorilor străini, precum şi întărirea voinţei în a realiza o reformă politică.
Economistul şef al BNR a declarat: "Noi nu vorbim de un singur împrumut, ci de un pachet de împrumuturi de la diverse instituţii, împrumuturi care vor fi rambursate pe o perioadă de circa doi ani", adăugând că, în final, încheierea sau neîncheierea unui acord de finanţare va fi o decizie politică.
Pentru finanţarea proiectelor de investiţii în infrastructură sau în alte domenii se pot utiliza banii de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau de la Banca Europeană de Investiţii, în timp ce destinaţia banilor pe care am putea să îi luăm de la Comisia Europeană încă nu este cunoscută, ea urmând să fie stabilită, a mai adăugat economistul şef al Băncii Centrale.
Domnul Lazea a mai declarat: "Este vorba de o abordare proactivă a autorităţilor. Noi nu intrăm în discuţie cu aceste instituţii internaţionale pentru că am avea o problemă, ci pentru că vrem să o prevenim".
Ţara noastră are nevoie de un împrumut pentru a proteja rezerva valută, dar şi pentru o eventuală scădere a ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută. Totuşi, domnul Lazea a explicat că BNR va lua o măsură de reducere a RMO, adică de relaxare a politicii monetare abia după ce poliţa fiscală se va întări.