Nuclearelectrica şi Laurentis Energy Partners - colaborare în producţia de izotopi medicali din ţară

F.D.
Companii / 28 septembrie 2023

Nuclearelectrica şi Laurentis Energy Partners - colaborare în producţia de izotopi medicali din ţară

S.N. Nuclearelectrica S.A. (SNN) şi Laurentis Energy Partners (LEP), o filială a Ontario Power Generation (OPG), iniţiază o colaborare pentru a avansa producţia de izotopi medicali la Centrala Nuclearoelectrica (CNE) Cernavodă şi pentru a explora dezvoltarea producţiei de apa grea în România, conform unui comunicat de presă al companiei.

Potrivit sursei citate, memorandumul a fost încheiat în contextul parteneriatului de peste 55 ani între România şi Canada în domeniul energiei nucleare şi al anunţului făcut de Jonathan Wilkinson, ministrul energiei şi resurselor naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă care are ca obiectiv securitatea energetică cu energie curată.

Acordul a fost oficializat astăzi, preşedintele şi directorul general al OPG, Ken Hartwick, şi directorul general al SNN, Cosmin Ghiţă, semnând un Memorandum de Înţelegere, în prezenţa ministrului energiei din Romania, Sebastian Burduja. Semnarea a avut loc în contextul conferinţei Agenţiei pentru Energie Nucleară de la Paris, axată pe "Foaia de parcurs pentru noul sector nuclear", care găzduieşte peste 21 de miniştri internaţionali şi sute de profesionişti din industrie, arată sursa citată.

Cosmin Ghiţă, Director Executiv, Nuclearelectrica a declarat că: "SNN este mândră să se asocieze cu Laurentis, un lider mondial în domeniul izotopilor nucleari şi să contribuie astfel în mod direct la industria de sănătate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin producţia de izotopi. În prezent, industria nucleară este esenţială pentru generarea de energie curată şi pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa soluţiile globale atât de necesare domeniul medical.

Programul nuclear civil romanesc poate fi reper pentru industria energiei nucleare la nivel global şi un pas semnificativ către un viitor energetic curat, durabil şi mai sănătos. Acest exemplu de leadership şi progres în România este un efort naţional şi este posibil datorită parteneriatului şi sprijinului Statului Român la cel mai înalt nivel şi mulţumesc în mod deosebit Preşedinţiei României, Premierului României - Dl. Marcel Ciolacu, Preşedintelui Senatului - Dl. Nicolae Ciucă, Preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor - Dl. Alfred Simonis, Ministrului Energiei - Dl. Sebastian Burduja, Preşedintelui Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic Camera Deputaţilor - Dl. Virgil Popescu, fost Ministru al Energiei, şi tuturor formaţiunilor parlamentare care susţin şi au susţinut dezvoltarea programului nuclear romanesc."

Sebastian Burduja, ministrul energiei: "Cu prilejul vizitei oficiale în Canada, am trasat paşii următori. Şi deja îi facem. Suntem mândri că România demonstrează nu numai performanţe de top în operarea în siguranţă a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavodă, ci şi leadership şi viziune strategică prin explorarea producţiei de izotopi medicali şi apă grea în parteneriat cu Canada. Este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii a milioane de oameni şi a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, decarbonare şi creştere economică, şi susţin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii producţiei de apă grea în România, o iniţiativă începută în mandatul fostului ministru Virgil Popescu. Cererea globală pentru apa grea este într-o creştere spectaculoasă, iar România poate fi un jucător strategic.

România şi Canada dau astfel un exemplu altor ţări despre rolul important al energiei nucleare. Sunt proiecte inovatoare pe care Nuclearelectrica are şansa să le dezvolte. Acest demers vine imediat după anunţul de finanţare din partea Guvernului Canadei pentru reactoarele 3 şi 4. Parteneriatul româno-canadian este unul cu tradiţie şi avem obligaţia de a-l duce împreună mai departe."

Memorandumul de înţelegere permite SNN şi LEP să colaboreze în ceea ce priveşte oportunităţile din mai multe domenii, inclusiv producţia de izotopi la unităţile CANDU ale SNN.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb