NUMĂRUL FIRMELOR NOI, RECORD NEGATIV ÎN ULTIMII 6 ANI KeysFin: "Relansarea economiei, o fata morgana"

Valentin Busuioc
Companii / 16 martie 2015

KeysFin: "Relansarea economiei, o fata morgana"

Dacă, în statisticile oficiale, pare că am depăşit criza şi că economia merge tot mai bine, în realitate afacerile se restrâng tot mai mult, iar numărul firnelor nou-înfiinţate (un indicator relevant privind sentimentul investitorilor) a ajuns la minimul ultimilor 6 ani, arată un studiu realizat de compania de business information şi credit risk management KeysFin, trimis astăzi redacţiei.

Potrivit datelor oficiale analizate de KeysFin, numărul firmelor nou-înfiinţate a fost, anul trecut, de 101.627, cu 19% mai puţine decât în 2013. Mai mult chiar: este cel mai scăzut număr de business-uri nou-deschise în ultimii şase ani.

Statistica arată că peste 30% dintre afacerile noi sunt în domeniul comerţului şi reparării auto-moto (26.541), proporţie similară cu cea din anii precedenţi.

De interes au fost, anul trecut, şi societăţile din sectorul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%), transport şi depozitare (7%), industriile prelucrătoare şi extractivă (6% fiecare), servicii administrative şi de suport (6%), informaţii şi comunicaţii (6%)

"Comerţul continuă să fie cel mai dinamic domeniu din economia românească. Motivele ţin de necesarul de investiţii relativ scăzut faţă de cele din sectorul producţiei, volumul important de lichiditate şi adaptabilitatea la nevoile pieţei", explică analiştii de la KeysFin.

Statistica mai relevă că sectorul construcţiilor continuă să fie prea puţin atractiv pentru investitori, numărul afacerilor noi coborând la 7.631, cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani, se mai arată în comunicat.

Un declin puternic a fost înregistrat şi de business-urile din agricultură, unde numărul firmelor nou-înfiinţate a scăzut de la 13.749 în 2009 la numai 3.878 în 2014. La aproape jumătate s-a redus şi numărul afacerilor noi din industria extractivă (107, faţă de 180 în 2009).

A crescut, în schimb, interesul pentru afacerile din IT&C (5.775 de firme noi în 2014 faţă de 5.417 în 2009), transport şi depozitare (5.886 în 2014 versus 4.841 în 2009), însă chiar şi aceste domenii sunt pe minus comparativ cu ultimii 2-3 ani.

"Statistica demonstrează că, pe ansamblul economiei, sentimentul de nesiguranţă s-a amplificat în 2014, iar numărul afacerilor noi a scăzut. Motivele principale sunt legate de scăderea cererii, de blocajul financiar şi de nivelul ridicat de taxe şi impozite", au mai spus analiştii KeysFin.

Potrivit studiului KeysFin, cele mai multe afaceri noi au fost deschise, anul trecut, în Capitală (16.501), ceea ce reprezintă 20% din total. Ilfovul, Clujul, Timişul, Bihorul, Iaşii şi Constanţa reprezintă, în continuare, zonele în care mediul de business are un grad de atractivitate ridicat, dovadă că în aceste judeţe s-au deschis aproape 30% din totalul afacerilor noi din 2014.

La polul opus, s-au situat judeţele Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Tulcea, Satu Marea, Sălaj, Teleorman, Olt, Mehedinţi, Ialomiţa, Harghita, Gorj, Giurgiu, Covasna, Caraş-Severin şi Călăraşi, fiecare cu câte un procent din totalul afacerilor noi din 2014.

Dintre cei care şi-au deschis firme noi anul trecut, bărbaţii ocupă 59%, cu vârste între 30 şi 39 ani (34%), urmaţi de investitorii tineri, de până în 30 de ani (29%).

Cercetarea KeysFin mai relevă că, în total, în 2014 au deschis afaceri peste 61.000 de bărbaţi şi 42.000 de femei.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea afacerilor româneşti, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi PFA-urile active din ţara noastră, conchide comunicatul citat.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb