Generalul în rezervă Francisc Radici, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, a fost pus sub învinuire în dosarul privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu, în care mai sunt cercetaţi Corneliu Dobriţoiu, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircea Chelaru şi Floarea Şerban.
Procurorii militari anticorupţie i-au adus ieri la cunoştinţă generalului maior în rezervă Francisc Radici acuzaţia la adresa lui în acest dosar, au declarat surse judiciare. Potrivit Mediafax, Francisc Radici nu a dat declaraţii în acest dosar, urmând să fie rechemat de anchetatorii militari.
La DNA erau aşteptaţi să se prezinte ieri generalul maior în rezervă Constantin Năstase şi coloneii în rezervă Cornel Julea şi Cornel Vizitiu, cercetaţi în acest caz.
În dosarul privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu de la Ministerul Apărării Naţionale, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul generalilor în rezervă Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, Traian Pigui, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircea Chelaru, Constantin Năstase şi Floarea Şerban.
Aceştia au fost săptămâna trecută la DNA, fiind anunţaţi de procurori că a fost începută urmărirea penală în cazul lor pentru că au cumpărat locuinţe de serviciu fără a respecta normele legale în vigoare.
Corneliu Dobriţoiu trebuia să se prezinte marţi la DNA pentru a da o declaraţie în faţa procurorilor militari anticorupţie în dosarul în care este acuzat că a închiriat şi ulterior a cumpărat, la un preţ subvenţionat, o locuinţă de serviciu de la MApN, folosind declaraţii false. Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul generalului maior în rezervă Corneliu Dobriţoiu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, sub forma participaţiei improprii.
Dobriţoiu nu a mai venit marţi la DNA, surse judiciare declarând că acesta a depus o plângere în cazul rezoluţiei procurorului privind începerea urmăririi penale. Contestaţia va fi soluţionată de procurorul ierarhic superior din secţia de la DNA. Potrivit procedurii penale, în cazul unei soluţii nefavorabile, decizia procurorului ierarhic într-un astfel de caz poate fi contestată şi la instanţă.
Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, în 16 aprilie, că a fost începută urmărirea penală în acest dosar în cazul generalilor Corneliu Dobriţoiu şi Traian Pigui. De asemenea, procurorii au anunţat că se fac acte de urmărire penală în cazul altor zece persoane cu funcţii de conducere din MApN care ar fi achiziţionat, în condiţii nelegale, locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.
Generalul de brigadă în rezervă Traian Pigui, şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN la data faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, sub forma participaţiei improprii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, potrivit DNA.
În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din Ministerul Apărării Naţionale, Traian Pigui s-a implicat în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu, dintre care unele preluate de la RAAPPS, pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor).
"Conform acelei legi, cadrele militare sau fostele cadre militare care deţineau, la data apariţiei legii, locuinţe de serviciu aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, însă cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat", potrivit DNA.
Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naţionale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.