NZEB: Piaţa construcţiilor, un pas înainte către clădiri cu energie netă zero

V.G.
Companii / 19 ianuarie 2023

Piaţa construcţiilor, un pas înainte către clădiri cu energie netă zero

Începând cu luna februarie a acestui an vor intra în vigoare noi reglementări tehnice privind metodologia de calcul a performanţei energetice a clădirilor, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Astfel, piaţa construcţiilor din România va face un important pas înainte prin alinierea la standardele şi tendinţele europene în materie de sustenabilitate.

Potrivit sursei citate, Monitorul Oficial al României a publicat, pe data de 17 ianuarie, "Metodologia de calcul a performanţei energetice a clădirilor, indicativ Mc 001-2022". Stabilirea cerinţelor minime de performanţă pentru clădirile existente şi clădirile noi cu consum de energie aproape nul (nZEB) este una dintre cerinţele reglementate de noul regulamentul Mc 001.

"Versiunea actualizată a reglementării Mc 001 a fost mult aşteptată la nivelul întregului domeniu al construcţiilor. Standardele nZEB sunt astăzi un pas esenţial pentru dezvoltarea imobiliară în mod sustenabil, mai ales acum, când performanţa energetică şi soluţiile bazate pe energie regenerabilă, neutralizarea amprentei de carbon şi atingerea target-urilor impuse de Comisia Europeană reprezintă o prioritate la nivel global", susţine Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.

Perioada de tranziţie la noile criterii menţionată în Monitorul Oficial este de 180 zile. În acest interval de timp, proiectanţii, precum şi investitorii pot studia valorile minime de eficienţă energetică revizuite şi pot ajusta în mod corespunzător fazele de proiectare aflate în derulare, pentru a actualiza conceptul de eficienţă energetică.

Unele prevederi - din capitolele "Anvelopa termică a clădirii" şi în "Evaluarea consumurilor de energie pentru sisteme de instalaţii fără surse regenerabile" - vor intra în vigoare începând cu luna iulie 2023.

"În ceea ce priveşte obiectivele de consum de energie, noua metodologie propune valori mai realiste şi, de asemenea, permite mai multă flexibilitate în atingerea cerinţelor minime de procentaj de energie regenerabilă", completează reprezentantul BuildGreen.

Obiectul reglementării "Mc 001- Metodologie de calcul al performanţei energetice a clădirilor" este multiplu şi constă în special în:

-Evaluarea şi certificarea performanţei energetice a clădirilor pentru diverse categorii de clădiri noi şi existente - clădiri rezidenţiale unifamiliale/colective, clădiri de birouri, clădiri de învăţământ, spitale, creşe, policlinici, hoteluri şi restaurante, clădiri pentru activităţi sportive şi clădiri pentru servicii de comerţ en-gros şi cu amănuntul, clădiri cu alte destinaţii şi ocupare umană la care sunt asigurate cel puţin încălzirea, apa caldă de consum şi iluminatul, precum şi pentru unităţi de clădire din toate acestea, inclusiv apartamente;

-Auditarea energetică a clădirilor care urmează a fi modernizate din punct de vedere energetic;

Stabilirea de cerinţe minime de performanţă pentru clădirile existente şi clădirile noi, cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB);

-Definirea măsurilor şi pachetelor de măsuri uzuale care pot fi aplicate pentru creşterea performanţei energetice a clădirilor/unităţilor de clădire existente şi stabilirea modului de cuantificare a costurilor asociate acestor măsuri;

-Prezentarea cerinţelor minime de performanţă energetică pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, existente renovate sau pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

Domeniul de aplicare al Metodologiei Mc 001:

-Evaluarea şi certificarea performanţei energetice a clădirilor/unităţilor de clădire existente şi noi, al căror consum de energie este aproape egal cu zero (nZEB);

-Evaluarea şi certificarea performanţei energetice a apartamentelor;

-Analiza termică şi energetică, respectiv întocmirea auditului energetic al clădirilor existente care urmează a fi modernizate din punct de vedere energetic.

În prezent, calculul performanţei energetice a clădirilor (existente sau dezvoltări noi) se realizează raportat la standardele nZEB impuse de Comisia Europeană prin Directiva privind performanţa energetică a clădirilor a Parlamentului European şi a Consiliului (detalii mai jos) şi presupune analiza tuturor aspectelor din procesul de construire şi operare a clădirii ce includ materialele şi tehnologiile capabile să asigure eficienţa energetică şi minimizarea emisiilor de CO2.

Cu o istorie de 13 ani în domeniul dezvoltării sustenabile, BuildGreen derulează proiecte de monitorizare, audit şi strategie privind eficienţa energetică a clădirii pentru numeroase proprietăţi imobiliare - existente sau în curs de dezvoltare - având un focus puternic asupra normelor nZEB şi a neutralizării amprentei de carbon, se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb