O AFACERE DE FAMILIE: Cum au îmbinat surorile Kaili politica şi lobby-ul

V.G.
Internaţional / 22 decembrie 2022

Cum au îmbinat surorile Kaili politica şi lobby-ul

Când, pe 9 decembrie, vicepreşedintele Parlamentului European, Eva Kaili, a fost arestată într-o operaţiune de bani pentru influenţă care a implicat Qatar şi Maroc, prima persoană care a aparat-o a fost sora ei, Mantalena Kaili, potrivit politico.eu.

Acest lucru nu pare surprinzător, dar legăturile dintre cele două femei par să depăşească simpla loialitate dintre surori.

În timp ce Eva Kaili îşi construia o carieră în Parlament, Mantalena Kaili a înfiinţat o organizaţie multifuncţională - Made Group - a cărei concentrare se suprapunea adesea cu cariera surorii ei. Pe măsură ce Eva Kaili mărşăluia mereu în politică, Made Group se profila mare în aripi.

Un exemplu excelent de unde activităţile Made Group s-au încrucişat cu interesele politice ale Evei poate fi văzut în sectoarele ştiinţei şi tehnologiei. La fel cum Eva Kaili îşi îndrepta atenţia în Parlamentul European către subiecte precum inteligenţa artificială şi blockchain-ul, Made Group al surorii sale, Mantalena Kaili, a creat în 2018 o "iniţiativă nonprofit" numită ELONtech, care s-a concentrat şi pe aceste domenii.

Eforturile Evei Kaili în domeniul blockchain ar culmina cu prezentarea cu succes a unei rezoluţii privind tehnologia blockchain în octombrie 2018. Grupul Parlamentului European pentru viitorul ştiinţei şi tehnologiei (STOA), pe care Eva Kaili îl prezida la acea vreme, a lansat Centrul pentru Inteligenţa Artificială, în decembrie 2019.

ELONtech a fost un aliat util pentru astfel de cauze, ambele surori Kaili fiind pe deplin implicate, la fel ca şi personalul parlamentar al Evei Kaili. Mantalena Kaili a acţionat ca director general al ELONtech, iar Eva Kaili a fost consilier. Unul dintre editorii ELONtech, Dimitris Tzanidakis, apare şi el pe lista de asistenţi ai Evei Kaili pe site-ul Parlamentului European, în timp ce consilierul juridic principal al ELONtech, Alexandros Spyridonos, apare pe aceeaşi listă de asistenţi parlamentari ca furnizor de servicii.

În 2020, Eva Kaili a lansat un comitet consultativ internaţional pentru STOA, care se întâmplă să fie organismul consultativ al Parlamentului European pentru priorităţile de inovare ale UE. Consiliul a inclus un reprezentant de la ELONTech şi unul de la Fundaţia Qatar, organizaţia de dezvoltare a emiratului pentru educaţie, ştiinţă şi cultură.

Activităţile ELONtech sunt extrem de vag definite. Deţine evenimente şi se prezintă ca un "observator" şi "platformă" pentru probleme juridice şi tehnologice. Conform platformei de transparenţă LobbyFacts.eu, aceasta a fost inclusă în registrul UE al organizaţiilor de lobby începând cu 2020, concentrându-se mai ales pe tehnologia blockchain; de atunci a dispărut din registru.

Organizaţia sa-mamă, Made Group, nu şi-a publicat conturile, dar conform datelor UE, a primit sume mari de finanţare UE pentru proiectele sale, cărora Eva Kaili le-a oferit sprijin.

Site-ul ELONtech a fost scos în offline la sfârşitul săptămânii trecute. La momentul scrierii, este din nou online, dar cu numele tuturor angajaţilor săi eliminate. Cel mai recent eveniment ELONtech, desfăşurat în prima săptămână a lunii decembrie, a fost Masa rotundă de la Atena privind inteligenţa artificială, găzduită de Eva Kaili în Parlamentul European.

Acum, numirea consiliului consultativ, alături de alte evenimente şi iniţiative întreprinse în timpul mandatului Evei Kaili, sunt revizuite de către STOA pentru a se asigura că totul a fost "supra consiliului", a spus o persoană din biroul unuia dintre europarlamentarii care efectuează ancheta.

Christian Ehler, europarlamentarul de centru-dreapta care a preluat preşedinţia STOA în martie 2022, a declarat pentru POLITICO că nu este sigur dacă propunerea de a numi un expert care a lucrat pentru ELONtech a fost discutată în mod explicit.

Numirea consiliului de administraţie "nu a avut nicio consecinţă financiară pentru STOA şi nici nu a afectat funcţionarea acestuia ca atare", a spus el. Consiliul a ţinut doar câteva şedinţe în cadrul acestui mandat, care au avut loc în timpul mandatului lui Kaili ca preşedinte, a adăugat el. "Nu a avut loc nicio întâlnire în timpul mandatului meu de preşedinte, iar aceste întâlniri, din câte ştiu, nu au condus la nicio iniţiativă în cadrul STOA".

Întrebată de POLITICO de ce numele angajaţilor şi consilierilor au fost eliminate de pe site-ul ELONtech, Mantalena Kaili a spus că a fost făcut pentru a păstra discreţia consilierilor şi voluntarilor organizaţiei. Întrebată de ce şi-a şters şi numele, ea a spus că nu era un secret că ea conducea ELONtech.

Când Eva Kaili a fost arestată în cadrul unei investigaţii belgiene privind corupţia, spălarea banilor şi organizaţia criminală, Mantalena Kaili, ale cărei bunuri au fost îngheţate, a spus că nu-i vine să creadă acuzaţiile, având în vedere "morala şi personalitatea" surorii sale.

Vorbind pentru POLITICO, Mantalena Kaili a contestat amploarea suprapunerii dintre Made Group şi munca desfăşurată de sora ei la Bruxelles. "Am avut activităţi care nu urmau în mod explicit agenda Evei", a spus ea.

Un comunicat de presă al acesteia spune că Made Group "a participat la diverse proiecte, programe, studii şi evenimente în cooperare, de la caz la caz, cu o echipă largă de asociaţi şi voluntari nepermanenţi".

Comunicatul de presă a subliniat, de asemenea, că ELONtech "nu este o persoană juridică, nu o companie şi cu siguranţă nu este un ONG şi nu a primit niciun euro pentru finanţare".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sunt multe surori Kaili in politica bruxeleze

    dar mai multe sunt in politica damboviteana 

    1. PEDEPSE PE MASURA! IA TE UITA CINE IL VORB DE RAU PE CEAUSUL NOST'!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb