O asociaţie de femei cere încetarea dominaţiei masculine în Biserica Catolică

A.P.
Miscellanea / 28 iulie 2020

O asociaţie de femei cere încetarea dominaţiei masculine în Biserica Catolică

O bunică firavă împreună cu alte opt femei de la Lyon a condus zeci de femei franceze în această săptămână spre actul fondator pentru "Toţi Apostolii", apostoli exclusiv femei. Grupul contestă cei 2.000 de ani de dominaţie masculină a Bisericii Catolice, scrie g4media.

În urmă cu două luni, Anne Soupa (73 de ani) şi-a anunţat candidatura pentru a deveni succesorul arhiepiscopului Philippe Barbarin din Lyon. Barbarin şi-a dat demisia după ce dioceza sa a fost tulburată de un scandal cu preoţi pedofili.

"Sunt un teolog cu diplome importante de la Universitatea Catolică din Lyon, mai competentă decât mulţi episcopi", precizează Soupa. "Dioceza de la Lyon este o emblemă pentru tot ce este greşit în legătură cu biserica."

O remarcă dezgustătoare a cardinalului Andre Vingt-Trois în urmă cu 10 ani a determinat-o pe Soupa să fondeze Comitetul Fustei, care are acum aproape 500 de membri. Comitetul s-a contopit cu un alt grup numit "Oh My Goddess !!" pentru a crea Toţi Apostolii.

Miercuri dimineaţă, Soupa şi alte şapte femei şi-au prezentat dosarele în calitate de candidaţi pentru a deveni episcopi, nunţi, preoţi parohi sau diaconese la cutia poştală a lui Celestino Migliore, nunţiul papal din Paris. Nunţiul depune o ternă sau o listă de candidaţi, pentru bisericile care emit desemnările papei.

Soupa denunţă "tăcerea dispreţuitoare" cu privire la candidatura ei pentru a deveni arhiepiscop. "Îmi pare rău că biserica mea nu are cultura dezbaterii, a dialogului sau a ascultării." Ea face apel la femeile franceze pentru a copleşi biroul nunţiului cu dosare similare.

Fondatorii grupului "Toţi Apostolii" s-au reunit pe Zoom în timpul carantinei şi s-au întâlnit pentru prima dată în persoană, în seară zilei de 21 iulie. Soţul lui Soupa, Philippe, un bancher pensionar, a pregătit şampanie pentru această ocazie.

"Toţi Apostolii" a ales-o pe Maria Magdalena drept ocrotitoarea lor. Soupa îl învinuieşte pe Papa Grigore că a confundat identităţile a trei femei din secolul al şaptelea, şi că a prezentat-o pe Maria Magdalena cu o reputaţie falsă de prostituată. Proclamaţia grupului precizează că apostolii bărbaţi ai lui Hristos au fost "îngroziţi, ascunzându-se în casa lor" atunci când Maria Magdalena a vizitat mormântul său "într-o inversare a rolurilor tradiţionale".

Absenţa femeilor din funcţii de responsabilitate "este un scandal" şi "o nedreptate imensă care afectează întreaga biserică", spune manifestul. "Gestul nostru... este un act benefic de răzvrătire faţă de ortodoxia eclezială."

Greşeala de celibat

Soupa precizează că Evanghelia este egalitară, dar că biserica a făcut greşeli în secolul al XII-lea. "Celibatul preoţilor a dezlănţuit misoginia bisericii. Trebuiau să scape de femeile dificile care erau soţiile preoţilor. Câteva dintre acestea au fost obligate să se prostitueze."

După aceea, Soupa continuă, "a existat o fobie faţă de femei, care erau văzute drept seducătoare şi ispititoare. Şerpii cu capul de femei au apărut pentru prima dată în sculptura medievală a catedralei".

Astăzi, unii preoţi spun că femeile nu pot face împărtăşania. "Când aceştia declară că femeile sunt menite să primească, nu să ofere, este o imagine sexuală", spune Soupa. "Ei resping sexualitatea în rândul hirotoniţilor, dar aceasta lucrează în tăcere în subconştientul lor. Imaginaţia masculină este încărcată cu hiper-sexualizarea femeilor... Celibatul preoţilor le exclude din viaţa reală şi ne răneşte pe toţi".

De la reşedinţa nunţiului, fondatorii "Toţi Apostolii" s-au îndreptat către Biserica de la Madeleine, biserica Mariei Magdalena, în zi de sărbătoare, pe 22 iulie, informează g4media.

Mai puţin de 12 oameni participă în mod normal la Liturghia de la 12.30. Miercuri au fost aproape 100. "Sunt surprins să văd atât de mulţi cuvioşi astăzi aici... Poate voi fi primul papă african!" a spus în glumă preotul, implicând solidaritatea cu femeile.

Când s-a încheiat Liturghia, Christina Moreira a chemat femeile să se adune la poalele unei statui a Mariei Magdalena. Moreira a fost hirotonita în Sarasota, Florida, de către Bridget Mary Meehan, una dintre cei patru episcopi aleşi de către Asociaţia Femeilor Româno-Catolice. Asociaţia a hirotonit aproximativ 280 de femei, a spus Moreira. "Avem multe femei irlandeze printre noi."

Biserica a excomunicat femeile din asociaţie, dar Soupa mi-a spus că Moreira a fost "hirotonită de o organizaţie legitimă". În cererea ei către nunţiu, Moreira a cerut să fie repartizată într-o parohie.

După ce a spus o rugăciune pentru Sfânta Maria Magdalena, Moreira s-a întors şi a trimis un sărut spre statuie.

Un vis imposibil

Helène Pichon, fosta directoare a Alianţei Franceze din Cork şi autoarea « Femininului Etern », pentru o Nouă Teologie a Eliberării, este membră fondatoare a "Toţi Apostolii". A visat să devină un nunţiu papal de când era copil, dar i s-a spus că este imposibil.

Fostul preşedinte, Mary McAleese, "este o mare inspiraţie pentru noi", a spus Pichon. "I-am trimis un mesaj, spunându-i ce facem astăzi."

Soupa precizează că biserica "a pierdut ocazia eliberării femeilor în anii '50 -'60. Papa Ioan Paul al II-lea a fost extrem de înapoiat în ceea ce priveşte femeile". Ea îl numeşte pe Ioan Paul al II-lea "papa care a lăsat abuzul să se întâmple" şi solicitat "decanonizarea" din cauza sprijinului său pentru Marcial Maciel Degollado, preotul mexican şi fondatorul Legiunii lui Hristos, care a fost dependent de droguri şi a abuzat copii.

Papa Francisc a refuzat recent permiterea hirotonirii diaconeselor în Amazon. Soupa nu are nicio speranţă pentru papalitatea sa, "pentru că este afectat de trenduri puternice, conservatoare, din cauza vârstei sale şi din cauza faptului că provine din America Latină".

Soupa acceptă faptul că egalitatea este un proces treptat şi "ar înţelege complet dacă ar începe prin numirea femeilor diaconese". Vaticanul a lansat o a două comisie cu privire la această întrebare. "În acest moment, s-a spus tot. Este timpul să luaţi o decizie ", spune Soupa.

Soupa insistă că "Toţi Apostolii" este în favoarea bisericii, nu împotriva acesteia. "În baraj sunt mici crăpături. Vedem mici scurgeri de apă, dar până acum barajul a ţinut."

Una dintre cărţile lui Soupa este intitulată "Ziua în Care Luther a Zis Nu". La cinci sute de ani după ce Martin Luther a separat creştinismul între catolici şi protestanţi, Soupa afirmă că este hotărâtă să reformeze biserica din interior. "Nu voi părăsi niciodată biserica", spune ea. "Pentru mine, este mult mai mult decât o instituţie."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb