O bucată de pergament biblic veche de 2.000 de ani, descoperită în Israel

S.B.
Internaţional / 21 martie 2021

O bucată de pergament biblic veche de 2.000 de ani, descoperită în Israel

Un pergament biblic, vechi de 2.000 de ani, a fost găsit în Israel, în apropiere de Marea Moartă, în rezervaţia naturală Nahal Ever, potrivit en24news.

Potrivit sursei citate, pe pergamentul găsit în rezervaţie, este scris un text din Vechiul Testament.

Timp de mai mulţi ani la rând, pe dealurile din jurul Mării Moarte, în rezervaţia naturală Nahal Ever, arheologii israelieni au explorat zeci de peşteri, într-o cursă contracronometru în faţa jefuitorilor şi a "vânătorilor de comori".

În interiorul peşterilor, arheologii au curăţat manual şi au examinat atent galerii de zeci de kilometrii lungime, pentru a nu lăsa nimic în urmă.

Recent au descoperit un pergament, de dimensiunea unui timbru poştal, pe care este scris un fragment din Vechiul Testament şi care are o vechime de 2000 de ani.

Pergamentul a fost desfăşurat cu grijă de un cercetător al Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi, pentru a fi studiat.

În urma cercetărilor, aceştia au descoperit că textul din Vechiul Testament este scris în limba greacă dar, cu toate acestea, în text, cuvântul "Dumnezeu" este scris în ebraica veche.

"Aceste pergamente sunt fragmente dintr-un manuscris din care am descoperit bucăţi în anii 1950 şi la începul anilor 1960" a spus Oren Ableman, specialist în manuscrise. Acestea reprezintă piesele dintr-un mare "puzzle", care face parte şi el din 900 de manuscrise păstrate la Muzeul Manuscriselor din Israel.

Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA) a declarat că descoperirea "istorică" a făcut posibilă reconstituirea pasajelor din cărţile lui Zaharia şi Naum, din Cartea celor 12 Profeţi minori ai Bibliei, o colecţie de 12 cărţi care constituie ultima carte a Bibliei ebraice şi care formează ultimele douăsprezece cărţi din Vechiul Testament.

"Pentru prima dată în aproximativ 60 de ani, săpăturile arheologice au avut ca rezultat descoperirea unor bucăţi dintr-un pergament biblic", au declarat reprezentanţii Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi.

Pe lângă bucăţile de pergament, s-au făcut şi alte descoperiri rare precum obiecte care datează de la revolta evreiască împotriva romanilor de la Bar Kokhba (132-136 d.Hr.), un schelet de copil mumificat, vechi de 6.000 de ani învelit în pânză şi un coş de 10.500 de ani, pe care Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi îl consideră "probabil cel mai vechi din lume".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb