O FUZIUNE OBSCURÅ "Flamingo" îşi acoperå "Flanco"

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 decembrie 2005

Cineva de la "Flamingo" a scos capul pe uşa îndărătul căreia a negociat cu "Flanco" şi a anunţat că cele două companii fuzionează - cam aşa arată tabloul conferinţei de presă de vineri, o mostră de opacitate a operaţiunilor unei companii înscrise la Cota Bursei.

Nici Dragoş Ciucă, preşedintele "Flamingo International" (companie listată la Bursă de curînd) şi nici Cornel Marian, directorul general "Flanco", nu au vrut să precizeze cu ce "zestre", cu ce performanţe economice şi financiare, intră "Flanco" în "Flamingo" - informaţie de care, cu certitudine, beneficiază unii dintre acţionarii "Flanco" şi "Flamingo", dar nu şi piaţa în întregul ei.

Paradoxal, directorul "Flanco" Cornel Marian şi-a justificat refuzul comunicării rezultatelor financiare ale companiei sub motivul că... trebuie să respecte cerinţele pieţei de capital! În felul acesta el a dat "liber" zvonurilor care circulă prin piaţă conform cărora "Flanco" ar fi fost silită să fuzioneze cu "Flamingo" din cauza rezultatelor slabe de anul acesta, cînd comerţul cu bunuri de folosinţă îndelungată - activitatea de bază a companiei - a fost surpat de politica Băncii Naţionale de înăsprire a condiţiilor de creditare.

După cum explică unii analişti, aparatura casnică se comercializează ciclic atunci cînd piaţa este saturată.

Ei lansează ipoteza că, proporţional cu puterea de cumpărare a populaţiei şi cu capacitatea ei de rambursare a creditelor, piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată ar fi ajuns la saturaţie, după explozia de credite contractate în ultimii doi ani. Ceea ce ar fi agravat strîmtorarea (provocată de Banca Naţională) afacerilor de pe aceas-tă piaţă pe care activează "Flanco".

Gurile rele mai spun că managerii "Flanco" au avut şi ideea neinspirată ca, în acest context de piaţă nefavorabil, să cheltuiască aproximativ un milion de euro pe o campanie de promovare agresivă dar, probabil, ineficientă. Gurile rele spun că, deşi un milion de euro nu reprezintă o sumă impresionantă în sine, totuşi ea începe să atîrne greu atunci cînd este comparată cu profitul net de 3 milioane de euro, declarat pentru anul trecut (la o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro), vizavi de care are o pondere de o treime.

Pe scurt, gurile rele şi zvonurile zugrăvesc un portret de firmă care n-ar putea candida la titlul de "Miss România", comentînd răutăcios decizia de fuziune. Ceea ce ar fi necesitat să fie abordat frontal, fără laşitate, în conferinţa de presă de vineri, de şefii celor două companii. De aceea, anunţul făcut de preşedintele "Flamingo International" Dragoş Ciucă, precum că "Prin preconizata combinare a forţelor este foarte probabil ca cifra noastră de afaceri să treacă de 200 de milioane de euro în perioada următoare", a lăsat rece pe toa-tă lumea.

Ce spune piaţa?

Brokerii apreciază că noua lis-tată, "Flamingo", a avut o evoluţie dezamăgitoare în cele cîteva luni de cînd este pe Bursă, cel puţin pentru cei care nu au sesizat preţul foarte ridicat la care s-a făcut oferta iniţială: "Este o creştere sub 10% a averii noilor acţionari, dar sensibil mai mult pentru cei care au renunţat la acţiuni. Nici perspectivele companiei nu sînt prea strălucite, avînd în vedere concurenţa extrem de puternică cu care are de-a face, precum şi strategia de vînzări prin magazine, oarecum depăşită de mai eficientele magazine on-line", ne-a declarat un broker.

Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", ne-a declarat: "Singurul lucru cert şi obiectiv pe care îl ştim în legătură cu evoluţia bursieră a titlurilor < Flamingo International > este că înaintea anunţului privind intenţia de fuziune cu < Flanco >, preţul în piaţă era de 0,47 lei". Domnia sa ne-a precizat că dacă, marţi, acţiunile FLA se vor relua la tranzacţionare, publicul interesat de acestea nu are absolut nici o bază obiectivă pentru a estima un preţ cît de cît inspirat de realitate (nu se ştiu ultimele date financiare ale "Flanco", nu se cunosc coordonatele tranzacţiei etc).

Domnul Panait concluzionează: "Efectiv, investitorii se află în situaţia în care dacă vor să tranzacţioneze aceste titluri vor trebui să o facă < după fler >, ceea ce întotdeauna este o atitudine riscantă".

Vestea fuziunii poate fi una foarte bună şi ca urmare, în timp, preţul acţiunilor ar putea să crească, precizează preşedintele "KTD Invest", dar la fel de posibil este şi ca indicatorii de performanţă financiară pe acţiune să fie afectaţi de această tranzacţie şi cotaţiile să evolueze negativ pe termen scurt sau mediu.

Datele fuziunii, atît cît au fost ele comunicate

Tranzacţia avută în vedere la operaţiunea de fuziune dintre "Flanco" şi "Flamingo" ar avea o valoare totală situată între 35 şi 40 milioane euro. Reprezentanţii celor două companii intenţionează să păstreze structurile legale ale fiecăreia dintre ele, "Flanco" urmînd să intre în holdingul "Flamingo International" ca filială deţinută integral. Structura tranzacţiei va presupune o componentă de numerar plătită către acţionarii actuali ai "Flanco International", de pînă la o treime din valoarea totală, şi o componentă care presupune un schimb de acţiuni între "Flamingo International" şi acţionarii "Flanco International". În final, acţionarii "Flanco" ar putea ajunge al doilea acţionar semnificativ al grupului "Flamingo", cu o deţinere în jur de 30% din acţiunile "Flamingo International". Cu alte cuvinte, acţionarii "Flanco" dau 100% din titlurile companiei, pe circa 30% din acţiunile noului Grup Flamingo, plus o diferenţă de bani.

"Flamingo" va emite un număr de acţiuni noi, care vor fi subscrise de acţionarii "Flanco".

Tranzacţia va fi supusă aprobării Adunării Generale a Acţionarilor Flamingo. În cazul în care se trece cu bine prin toate aceste etape, finalizarea fuziunii ar putea să aibă loc în luna martie 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb