Terorismul a devenit problema numărul 1 a lumii civilizate la începutul secolului XXI. Valul de atentate din ultimii ani a semănat groază pe întreg mapamondul, starea de nesiguranţă fiind evidentă.
Cu o poziţie curajoasă faţă de extremismul de orice fel, Papa Francisc s-a declarat de această dată "îndurerat" de seria de atentate comise recent în lume: "Sunt îndurerat pentru aceste ultime zile din Somalia, Afganistan şi New York. Deplângând astfel de acte de violenţă, mă rog de asemenea pentru defuncţi, pentru răniţi şi pentru familiile lor". Suveranul Pontif a invitat întreaga lume să se roage pentru ca divinitatea "să convertească inima acestor terorişti şi să elibereze lumea de ură şi de nebunia ucigaşă care abuzează de numele Domnului pentru a semăna moartea". Într-o altă ocazie nefericită, Papa a denunţat terorismul "jihadist": "Fac apel la toate autorităţile religioase să reamintească la unison şi cu fermitate că nu se poate omorî în numele lui Dumnezeu. Terorismul fundamentalist este un fruct de o gravă sărăcie spirituală, de care este deseori legată de asemenea o mare sărăcie socială. Nu poate fi pe deplin învins decât prin contribuţia comună a liderilor religioşi şi politici".
Papa nu se fereşte să folosească expresii tari atunci când nu este de acord cu anumite atitudini ale oamenilor, care fac rău pretinzând contrariul: "De ce aşteptăm să recunoaştem efectele schimbărilor climatice? Mi-am amintit o frază din Vechiul Testament, din Psalmi: Omul este un neghiob şi un încăpăţânat care nu vede. Cei care neagă (schimbările climatice) ar trebui să meargă la oamenii de ştiinţă şi să-i întrebe. Ei vorbesc foarte clar, oamenii de ştiinţă sunt precişi. Putem vedea efectele schimbărilor climatice şi oamenii de ştiinţă spun în mod clar ce cale trebuie să urmăm. Schimbările climatice sunt ceva cu care nu ne putem juca, ceva foarte serios".
Revenind la problema terorismului, doar în ultima săptămână au avut loc trei atentate. La New York, şoferul unei camionete a intrat pe pista de ciclism lovind mai mulţi biciclişti şi trecători în Manhattan, provocând moartea a opt persoane şi 11 răniţi, în primul atentat ucigaş în această metropolă după 2001. Săptămâna trecută a avut loc un atentat la Mogadiscio, în Somalia, revendicat de islamiştii radicali shebab, care s-a soldat cu 27 de morţi, în timp ce în Afganistan un adolescent a detonat o bombă în Kabul, provocând moartea a cel puţin cinci persoane.