O nouă criză a petrolului?

Georgia Cali
Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 martie 2004

OPEC dă semne de îngrijorare, însă nu renunţă la măsura de reducere a cotelor sale

Cotaţiile petroliere se află la un nivel foarte ridicat, chiar dacă ieri acestea au pierdut cîţiva cenţi în comparaţie cu ziua anterioară, cînd au atins maximul ultimilor 14 ani. Speculaţiile potrivit cărora preţul benzinei va urca, în această vară, la o medie de circa doi dolari/galon, poate chiar mai mult, de la o medie actuală de 1,7 dolari/galon, au făcut ca preţul ţiţeiului brut să urce semnificativ, mai ales că cererea este tot mai mare, în vreme ce stocurile se află la un nivel scăzut. Astfel, se poate pune din nou problema unei crize a ţiţeiului, fapt reflectat pe deplin în preţurile de pe piaţă.

Ieri, barilul de petrol era tranzacţionat la 37,80 de dolari pe piaţa din New York, în scădere cu 38 de cenţi faţă de finele zilei anterioare. În cursul şedinţei de miercuri, petrolul tranzac-ţionat pe piaţa americană a atins preţul de după Războiul din Golf (din 1990), 38,35 dolari/ baril. Pe piaţa londoneză, ţiţeiul brut de tip Brent era cotat la 32,94 dolari/baril, în scădere cu 59 de cenţi. Pe piaţa asiatică, petrolul era cotat la 38,08 dolari/ baril.

"Avem stocuri foarte mici de ţiţei brut şi benzină", spun cei din domeniu, adăugînd că nu se întrezăresc posibilităţi de creştere a acestora.

Preşedintele Organizaţiei Ţă-rilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declarat, ieri, că el şi colegii săi sînt îngrijoraţi din cauza cotelor înalte la care a ajuns preţul ţiţeiului, însă aminteşte că a fost luată deja decizia privind reducerea cotelor cartelului, începînd cu data de 1 aprilie (un milion de barili/zi). "Nivelul curent al preţului nu va aduce beneficii lumii şi ne îngrijorează acest lucru", spune Purnomo Yusgiantoro, liderul OPEC, subliniind, însă, că OPEC nu poate anula decizia de reducere a cotelor.

Menţionăm că, în 2003, preţul mediu al ţiţeiului a fost de 31 dolari/baril. În acest an, de la începerea căruia nu au trecut nici trei luni, cotaţia medie a ţiţeiului este, deja, de 35 dolari/baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb