O nouă Sfîrăială la Templeton

ADINA ARDELEANU, OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 noiembrie 2013

O nouă Sfîrăială la Templeton

Curtea de Apel anulează, din nou, numirea administratorului Fondului Proprietatea

Ioana Sfîrăială: "Oferta de răscumpărare ar trebui anulată"

FT: "Hotărârea Curţii de Apel nu are niciun impact asupra programului de buy-back"

FP, reprezentat în proces de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen

20% din titlurile FP, subscrise în oferta de răscumpărare

În plină ofertă de răscumpărare, Fondul Proprietatea a primit o nouă lovitură de la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis anularea unei hotărâri a acţionarilor Fondului, prin care Franklin Templeton a fost numit administrator.

Instanţa a admis, luni, recursul formulat de avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar minoritar al Fondului, împotriva unei sentinţe civile din decembrie 2011 şi a constatat nulitatea hotărârii AGEA nr.5/29.11.2010, prin care fusese modificat Actul Constitutiv al FP.

Curtea de Apel a respins şi cererile de intervenţie formulate de Manchester Sercurities Corp. şi Georgia Palade van Dusen.

Ioana Sfîrăială ne-a declarat: "După decizia de luni a Curţii de Apel, ar trebui să se întâmple ceea ce trebuia să se întâmple deja până acum, adică ASF să ia act de faptul că Fondul Proprietatea nu are reprezentant, să suspende toate deciziile de până acum, inclusiv oferta de răscumpărare. Până acum, CNVM a răspuns că Franklin Templeton acţionează în baza acestei hotărâri AGA (n.r. cea din noiembrie 2010), care a fost acum anulată de Curtea de Apel. Probabil că, acum, vor invoca hotărârile ulterioare. Între timp, banii pleacă, iar Fondul rămâne o carcasă goală. Decizia este la ASF, care este însă o instituţie politizată. FP şi-a schimbat casa de avocatură şi este acum reprezentat de Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (n.r. unde Ana Diculescu Şova, mama vitregă a ministrului Dan Şova, este partener). Deciziile în multe procese câştigate de FP au fost date pe bandă rulantă, la ordin".

În replică, reprezentanţii FT ne-au declarat că hotărârea Curţii de Apel nu are niciun impact asupra programului de buy-back. Totodată, aceştia ne-au confirmat că NNDKP reprezintă Fondul în unele procese, inclusiv în cel pierdut la Curtea de Apel, luni.

Avocatul Ioana Sfârăială, acţionar minoritar al FP, a mai obţinut, anul trecut, tot la Curtea de Apel, anularea unei hotărâri AGA a FP din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator.

Avocatul a invocat motive procedurale, respectiv faptul că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.

Acţionarii FP au ratificat însă, la fiecare AGA, hotărârile Adunărilor precedente, iar Ioana Sfărăială le-a contestat la rândul său, pe motiv că acestea sunt convocate de Franklin Templeton, care nu ar avea nici o calitate faţă de Fond. Astfel, în instanţă, mai sunt zeci de procese pe tema numirii administratorului Fondului. FP a anunţat în mai multe comunicate că a câştigat o parte dintre aceste procese.

Într-un comunicat transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti, Fondul Proprietatea a transmis că "este necesar a vedea hotărârea Curţii de Apel Bucureşti în întregime înainte de a putea comenta asupra efectelor (dacă este cazul) acestei decizii, întrucât în acest moment doar soluţia este disponibilă. Reprezentanţii Fondului mai arată: "Cu toate acestea, pentru evitarea oricărei confuzii, Administratorul Fondului subliniază că Actul Constitutiv al Fondului a fost modificat, ratificat şi reaprobat de către acţionari în cadrul adunărilor generale extraordinare din Noiembrie 2011, Aprilie 2012, Noiembrie 2012 şi Aprilie 2013. Astfel, sub rezerva analizei întregii hotărâri, anularea nu ar trebui să necesite modificări ale Actului Constitutiv al Fondului în vigoare".

Avocatul Antonie Popescu a transmis, ieri, într-un comunicat de presă, că "prin hotărârea AGA (care a fost anulată luni), Franklin Templeton iniţia lungul şir de adunări generale prin care se încearcă eludarea hotărârilor judecătoreşti de invalidare a deciziei sale de numire din 06.09.2010".

Domnul Popescu a transmis: "Ulterior pronunţării Sentinţei judecătoreşti prin care au fost anulate Hotărârile AGA din 6 septembrie 2010, Hotărârea AGA 5/29.11.2010 era cea indicată de Franklin Templeton ca fiind actul său de numire ca administrator şi de trecere a Fondului Proprietatea de la sistemul dualist la cel unitar, poziţie susţinută în mod constant şi de CNVM/ASF".

Potrivit avocatului, prin decizia Curţii de Apel, "se demonstrează că tot eşafodajul construit de Franklin Templeton este nelegal şi artificial şi că, în realitate, acesta încearcă doar prelungirea, în conivenţă cu ASF, a menţinerii sale la conducerea Fondului Proprietatea".

Avocatul consideră că deciziile luate de Franklin Templeton, arogându-şi dreptul de administrator, sunt de natură să prejudicieze acţionarii minoritari ai Fondului. Avocatul dă drept exemplu "vânzarea activelor Fondului la preţuri subevaluate, pe care le cumpără ulterior direct sau prin interpuşi, şi încasând până în prezent comisioane în valoare de aproximativ 26 milioane de euro".

Franklin Templeton a avut repetate reacţii anti Ioana Sfîrăială, ba chiar a anunţat că intenţionează să îi ceară să plătească cheltuielile de judecată.

Anul trecut, la decizia Curţii de Apel de anulare a AGA din 6 septembrie 2010, Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, a declarat: "Este regretabil că un singur acţionar minoritar urmăreşte să folosească sistemul de justiţie pentru a întârzia şi a interfera cu implementarea hotărârilor adoptate de o largă majoritate a acţionarilor Fondului. Cu toate acestea, trebuie să observăm că decizia instanţei s-a bazat pe un argument strict tehnic, de procedură, şi a făcut referire numai la hotărârile acţionarilor care au fost aprobate în septembrie 2010. De la acea dată, acţionarii Fondului şi-au exprimat şi confirmat intenţiile referitoare la administrarea Fondului de mai multe ori prin alte hotărâri şi chiar şi-au reiterat aprobarea pentru deciziile luate la AGA din septembrie 2010. Vom continua să respectăm aceste hotărâri şi să administrăm Fondul în conformitate cu contractul nostru de administrare şi cu Actul Constitutiv în vigoare".

Până acum, Curtea de Apel a dat şi o decizie în favoarea FP, în meciul contra Sfîrăială. În ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul Ioanei Sfîrăială, menţinând decizia Tribunalului, care a dispus înregistrarea la Registrul Comerţului a deciziei acţionarilor din 4 aprilie 2012, prin care s-a aprobat noul Act Constitutiv al Fondului, care stabileşte că Franklin Templeton este administrator al Fondului Proprietatea.

Brokerii se aşteaptă la un interes major pentru programul de răscumpărare al FP

Acţionarii Fondului Proprietatea au pus ordine de vânzare care cumulează 2.746.551.633 titluri (aproximativ 20% din FP), în cadrul ofertei de răscumpărare de acţiuni, la preţul de 1 leu, derulat de Fond, potrivit brokerilor.

Grigore Chiş, directorul general al SSIF Broker, se aşteaptă ca aproape toţi acţionarii să participe la acest program.

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la Intercapital Invest, estimează un interes mai mare în această privinţă şi anticipează, de asemenea, că va fi pusă la vânzare, în cadrul programului de răscumpărare, marea majoritate a acţiunilor.

În schimb, Rareş Nilaş, director general al BT Securities, apreciază că există şi acţionari care nu au cunoştinţă de programul de răscumpărare şi alţii care nu sunt interesaţi să vândă. "Multă lume aşteaptă să vadă ce se va întâmpla", ne-a declarat domnul Nilaş, precizând că în ultimele zile ale ofertei ar putea apărea mai multe ordine de vânzare a acţiunilor în cadrul ofertei.

Fondul Proprietatea intenţionează să răscumpere prin această ofertă publică un număr de până la 600.000.000 acţiuni plătite integral, la preţul de 1 leu/unitate, reprezentând 4,3546% din capitalul social al Emitentului.

Oferta publică se adresează tuturor persoanelor fizice şi juridice care deţin pe perioada ofertei, acţiuni emise de FP.

Achiziţia de acţiuni de către FP în cadrul Ofertei face parte din programul de răscumpărare aprobat prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor nr.4/2012 din 25 Aprilie 2012, în vederea reducerii capitalului social. După finalizarea Ofertei Publice, Ofertantul intenţionează să anuleze acţiunile răscumpărate şi să îşi reducă capitalul social cu valoarea contabila a acţiunilor anulate.

Al doilea program de răscumpărare aprobat de acţionarii FP a început după ce Fondul a câştigat în instanţă procesul cu Ioana Sfîrăială. Ulterior, FP a obţinut aprobarea ASF să accelereze programul, printr-o ofertă de cumpărare.

Cotaţia FP a închis şedinţa de ieri în stagnare, la preţul de 0,805 lei/unitate, maximul istoric atins de această acţiune, pe fondul unui volum de 14,5 milioane titluri, jumătate faţă de cel înregistrat ieri.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. stimate domnule Konieczny,

    stiti dumneavoastra in legatura cu capitalul social, asemanator ROMGAZ deoarece sunteti situati la zona crepusculara reglementata TREBUIE sa prezentati raportul consolidat in IFRS si bineinteles sa-l supuneti atentiei AGA pentru aprobare. Dumneavoastra nu prea ati respectat aceasta reglementare. Si ar mai fi inca o mica neintelegere: Cum ati reusit sa dati dividende atunci cand valoarea capitalului social era mai mica decat capitalul propriu?Stiu ca ASF a spus ca IFRS nu trebuie luat in serios pentru o decizie investitonala, insa parca reglementarea 1606/2002 spune ca IFRS ajuta la crearea pietei financiare unice, asa un fel de SCHENGEN pentru domnii Mobius , Treichl si Roiss pentru a nu fi nevoiti intotdeauna sa spuna cate sacrificii au fac pentru a ne da prilejul sa profitam de experienta dumnealor. Apropo chiar astazi intr-o publicatie despre fonduri domnul Treichl era foarte entuziasmat de sansele de dezvoltare a pietelor de frontiera din ROMANIA si unele tari africane.M-am simtit extrem de bine , eu MAIDANEZ CONSECVENT sa fiu pe acelasi palier cu un LEU din acela de la firma numita patru labute :-) 

    1. va rog scuze, este vorba de domnul Mobius, domnul Treichl este cel cu bunavointa (Goodwill) in valoare de 669.

      Dle Bestea iti raspund eu sau ai dat singur raspunsul stupidei intrebari puse de domniata. Esti intradevar un maidanez turbat si care trebuie eutanasiat. OK?

      spuneti-mi va rog ce nu este logic in expunerea mea? exista o cheie de control. Ati gasit-o :-)

      Alaturi de un leu din jungla africana? 

      D-le Bestea ,mata stii ce-i ala capital social si capital propriu ???

      din moment ce capitalul social avea o anumita valoare pana in aprilie 2013 , iar dupa aceea o valoare de 3 ori mai mica ca urmare a aprobarii AGEA din primavara(intense lupte de convingere avand la baza teoria bilantiera a profesorului Baetge). Motivatia ar fi ca departamentul financiar a invata limba germana (judecand dupa logica pe care o putem desprinde la intrebarea cum poate exista simultan o valoare pentru sistemul RAS si alta pentru IFRS. Cu aceasta ocazie multumiri domnului ministru de finante Georgescu pentru implementarea legii 1286/2012. Revenind la oile noastre capitalul social reprezinta valoarea nominala a actiunilor care sunt subscrise, iar capitalul propriu reprezinta suma dintre cel social si primele de capital ,rezerve statutare si legale precum rezultatul financiar al anului in curs. Pentru o descriere mai detaliata cu mare placere . Va urez o seara placuta si daca tot doriti sa visati frumos va rog sa va ganditi ce ati aprobat la AGA . situatiile financiare conforme cu directiva a IV a europeana, raportul financiar IFRS individual sau raportul consolidat IFRS , daca este sa facem uz de marea pilda eminesciana: "era pe cand nu se zarea, azi o vedem ,....dar nu o luam in considerare deoarece aceasta este parerea ASF :-)

    Justitia chiar e oarba daca poate da castig de cauza unui actionar "minoritar" in detrimentul majoritatii. In fapt justitia ar trebui sa-i respinga din capul locului actiunea mai ales ca are pe rol aproape 100 de dosare. Destul . Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa analizeze acest caz si sa opreasca sabotarea miuilor de actionari de catre aceasta avocata si sa o trimita la un psihiatru. Colegiul avocatilor ar trebui sesizat si cerut ridicarea dreptului de a profesa avocatura.

    1. Si daca se fac 1000 de dosare si merita efortul de a destabiliza trufia si ipocrizia FT. FP a fost creat pentru despagubirea proprietarilor nu pentru inavutirea iluminatilor. FT lichideaza nu administreaza! FELICITARI AVOCATILOR SI JUSTITIEI!

      Esti stupid;ar trebui sa te bucuri ca se mai gaseste si cate un minoritar care poate baga pumnu'n gura la sforari - inclusiv tie. Iti sfaraie cumva calcaiele?. 

      Cam mult entuziasm bolsevic("Colegiul avocatilor ar trebui sesizat si cerut ridicarea dreptului de a profesa avocatura."), d-le G.Cernat! Evaluati si eficienta "majoritarilor" si nu doar ponderea! Sau preferati cumva absenta justitiei in favoarea lipsei "sabotarii" miilor de actionari?

    Acestea sunt roadele incompetentei fostei conduceri a FP in frunte cu Ionut Popescu. In loc sa plateasca pentru aceste prejudicii au fost premiati de Templeton.

    Insusi marele guru Mobius impreuna cu mana dreapta din Romania Konieczny stiau de la actionarii prezenti la AGA de numire ca aceasta are vicii majore la convocator dar in loc sa nu accepte mandatul si sa amane cu 30 de zile preluarea managementului au plecat urechea la sfatuitorii de ocazie din preajma si iata unde au ajuns ! 

    Justitia ar trebui sa faca dreptate nu sa intretina acesta situatie interminabila care poate avea efecte in lant. FP este condus de fapt de actionari prin AGA . Daca FT nu este reprezentantul legal atunci toate deciziile FT de la procese, numiri de reprezentanti in CA, Oferta de cumparare, etc care nu au fost trecute prin aga sunt ilegale si nule. 

    Probabil acum Sfaraiala se va indrepta impotriva FT pentru ca a acceptat un mandat despre care stia ca este ilegal si va cere ca toate daunele indreptate impotriva sa sa fie platite de FT si ai sai reprezentanti. Bineinteles ca cea mai mare parte din vina o are si cnvm care a avizat mandatul lui FT cand trebuia sa respinga mandatul pana la incadrarea in prevederile legale.  

    Si reprezentatntul statului la acea AGA putea sa ia decizia corecta dar era prea grabit sa numeasca reprezentantii in comitet si avea lista in buzunar. Ultimii care puteau sa indrepte de atunci ilegalitatea au fost cei numiti in secretariatul aga in frunte cu Ionut Popescu dar au mers si ei inainte pentru ca erau prea euforici si chiar daca sfaraiala si alti actionari prezenti au ridicat problema legalitatii ei au decis sa mearga inainte ! 

    Meniul cu minuturile de la sfarsitul aga a fost foarte reusit si bine ales felicitari celui care a facut selectia , dar pentru celelate cine ste vinovat si cine trebuie sa plateasca ? 

    FT parca a intrat intr-o pozitie de zuwzwang !  

    "Fiat justitia, et pereat mundus" 

    Oare nu se mai potoleste odata cucoana asta?

    1. Dar, chiar asa, nu se mai potoleste cine are dreptate ca sa nu-i mai tulbure pe hoti?!

      Dar duceti-o (...) la ospiciu! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb