O nouă variantă a coronavirusului, descoperită la New York

J.P.
Internaţional / 25 februarie 2021

O nouă variantă a coronavirusului, descoperită la New York

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2 se răspândeşte în New York, relevă datele a două studii făcute de universităţi americane, potrivit New York Times, citat de Digi24. Tulpina îi îngrijorează pe cercetători, deoarece are o mutaţie care poate slăbi eficienţa vaccinului.

Noua tulpină, denumită B.1.526, a fost descoperită pentru prima oară în probe culese în noiembrie 2020. Până la mijlocul lui februarie 2021, tulpina apărea în aproximativ un caz din patru, potrivit unei baze de date împărtăşite de oamenii de ştiinţă.

Unul dintre studii, publicat online, a fost făcut de Universitatea Caltech. Celălalt, făcut de Universitatea Columbia, nu este public încă, scrie New York Times. Niciunul dintre studii nu a fost verificat peer review sau publicat într-un jurnal ştiinţific. Dar datele culese sugerează că răspândirea acestei noi tulpini este reală, spun experţii.

"Nu este o veste foarte bună. Dar totuşi e bine că ştim de ea, pentru că aşa putem încerca să facem ceva în privinţa asta", a declarat Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea at Rockefeller, care nu, a fost implicat în cercetare.

Cercetătorii de la Caltech au descoperit tulpina B.1.526 căutând mutaţii în sute de mii de secvenţe genetice ale virusului într-o bază de date numită GISAID.

"Tot apărea un model care se repetă, într-un grup de probe provenite din regiunea New York", a spus Anthony West, biolog la Universitatea Caltech.

Mutaţii care răspund mai greu la vaccin

El şi colegii lui au descoperit două versiuni al coronavirusului care prezintă o frecvenţă mai mare: una cu mutaţia E484K, care apare în Brazilia şi Africa de Sud, despre care se crede că ajută virusul să "păcălească" eficienţa vaccinului; şi alta cu mutaţia S477N, care pare să afecteze cât de tare se ataşează virusul de celulele umane.

Până la mijlocul lunii februarie 2021, cele două mutaţii au fost găsite în aproape 27% dintre probele virale din New York aflate în baza de date amintită, a mai spus dr. West. Momentan, ambele mutaţii sunt grupate sub denumirea B.1.526.

Universitatea Columbia a avut altă abordare. Cercetătorii au secvenţiat 1.142 de probe de la pacienţi din spitalul universităţii şi au descoperit că 12% din cei infectaţi cu coronavirus aveau varianta care conţine mutaţia E484K.

Această variantă a fost găsită la pacienţi din întreaga zonă metropolitană a New York-ului, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că nu este un focar izolat, ci o răspândire extinsă.

Mutaţia E484K, identificată în mai multe părţi ale lumii, îi conferă virusului un avantaj important. Mai multe studii au arătat că virusurile care conţin această mutaţie răspund mai greu la vaccin decât virusul original.

"Cei care au avut COVID sau care s-au vaccinat vor putea, foarte probabil, să lupte cu această variantă, fără nicio îndoială", a declarat un cercetător, completând totuşi că aceştia "ar putea să se simtă puţin rău de la infectare".

De asemenea, pacienţii cu această tulpină ar putea să-i infecteze şi pe alţii, ajutând la răspândirea virusului.

Alţi experţi sunt însă ceva mai optimişti. "Aceste tulpini răspund puţin mai greu la vaccin, dar nu cu un ordin de mărime care să mă înspăimânte", a spus un alt expert.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Franta introduce noi controale la granita cu Germania pentru a impiedica raspandirea virusului iar la noi Germania este scoasa de pe lista tarilor la care se cere carantina sa nu-l supere pe "marele mut"...apropos a mai auzit cineva de rapelul facut de johaniSS?...liniste totala...sau inca sunteti hipnotizati de "bicepsii" intaiului schior al tarii :-)?

    1. asa este

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb