O OFERTĂ CARE A MERS LA LONDRA PENTRU CĂ NU ERAU BANI ÎN ŢARĂ Micii investitori au subscris acţiuni Romgaz de 177 milioane de euro

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 octombrie 2013

Micii investitori au subscris acţiuni Romgaz de 177 milioane de euro

Tranşa mică suprasubscrisă de aproape trei ori, până ieri

Nicolae Gherguş: "O companie bună poate fi vândută şi în Somalia"

Micii investitori au pus la bătaie 177 milioane de euro pentru subscrierile din oferta Romgaz, reuşind, până ieri, o depăşire de aproape trei ori a segmentului care le era dedicat.

După cum s-au bulucit să cumpere Romgaz, investitorii individuali parcă au vrut să îl contrazică pe Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din Departamentul de Energie, care a spus că Romgaz trebuie vândut şi prin GDR-uri (global depository receipts) la Londra pentru că, în România, nu sunt disponibili atâţia bani.

Pe tranşa mică au fost plasate ordine de 24.634.900 titluri (177 milioane de euro) până ieri, în jurul orei 18, în ultima zi în care micii investitori au beneficiat de discount de 5% faţă de instituţionali.

Dintre acestea, 21.498.700 unităţi au fost destinate segmentului care oferă discount, în 7.550 de ordine, şi 3.136.200 titluri pe segmentul fără discount, prin 152 de ordine, potrivit brokerilor.

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, spune într-un articol transmis Ziarului "BURSA", că, în întâlnirile sale, investitorii instituţionali cu care a discutat nu şi-au exprimat preferinţa pentru GDR-uri, ci din contră.

Mihai Chişu, Sales & Trading la Swiss Capital, ne-a declarat că "în esenţă, piaţa noastră de capital poate dispune de rezerve de bani, care probabil nu au fost apreciate la justa valoare".

Atât oferta Nuclearelectrica, cât şi cea de la Romgaz, dovedesc, în opinia domnului Chişu că se pot strânge mai mulţi bani pentru piaţa de capital. Sursa acestora ar putea fi piaţa bancară, dacă este vorba despre oferte ale unor companii bune, mai ales în condiţiile în care randamentele bancare sunt "insignifiante" şi multă lume ar putea fi interesată să îşi plaseze bani în companii bune, cotate la Bursă, ne-a mai declarat analistul.

Nicolae Gherguş, directorul general al "Confident Invest", consideră că, deşi în piaţa de capital este reprezentat un procent mic de populaţie, cei care sunt investitori sunt suficient de maturi şi să respingă o ofertă cu preţul mare ca cea de acum două săptămâni (n.r. AdePlast), dar şi să răspundă pozitiv la o ofertă foarte atractivă.

Nicolae Gherguş reaminteşte că nu a fost de acord vreodată cu Gabriel Dumitraşcu: "Nu ştiu să fi fost vreodată de acord cu ceea ce a spus Dumitraşcu legat de piaţa de capital, aşa că nu am fost surprins nici de această dată. Domnul Dumitraşcu trebuie să ştie că la un preţ bun şi premise corporative bune, tot pachetul de la Romgaz ar fi putut fi subscris în România.

Asta în condiţiile în care compania ar beneficia de o mai bună guvernanţă. Cred că rolul domnului Dumitraşcu era să numească la conducerea companiei persoane calificate, transparente şi corecte, iar vânzarea s-ar fi petrecut mult mai lesne, sau oricum fără emoţii. Aşa cum am mai spus, o companie foarte bine guvernată se poate vinde şi pe Bursa din Somalia".

Directorul "Confident Invest" ne-a mai declarat că pe piaţa bancară sunt câteva miliarde de euro ale populaţiei, în depozite cu dobânzi de 3-4%, şi că o parte din aceşti bani s-ar putea orienta uşor spre piaţa bursieră, dacă statul ar dori să îşi listeze companiile.

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, consideră că subscrierea de până acum este în ton cu aşteptările pieţei şi consideră că numărul acţiunilor subscrise în cadrul ofertei Romgaz ar putea să mai crească până la sfârşitul ofertei.

Domnia sa ne-a declarat că speră ca la următoarele listări, pachetul de acţiuni oferit micilor investitori să fie mai consistent, mai ales că după exemplele pozitive ale Nuclearelectrica şi Romgaz, unde micii investitori au suprasubscris în proporţie mare, s-a dovedit că există potenţial.

Statul doreşte să vândă maxim 57.813.360 acţiuni Romgaz sub formă de Acţiuni Oferite la BVB şi Certificate Globale de Depozit Oferite ("GDR Oferite"), la Londra, potrivit anunţului de ofertă.

Investitorii mici, cărora le este alocată 15% din ofertă, vor putea subscrie minim 100 de acţiuni sau minim 10.000 de GDR-uri la preţul fix de 32 RON/acţiune, respectiv 9,84USD/GDR. Ieri a fost ultima zi din ofertă în care aceşti investitori au beneficiat de discount-ul de 5%, iar începând de astăzi, discount-ul pe acest segment va fi de 3%.

Oferta va fi considerată încheiată cu succes la un grad de subscriere de 70%.

Listarea Romgaz a început pe 22 octombrie şi se va încheia, joi, 31 octombrie.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Dupa ce au vazut subscrierea la Nuclearelecctrica,sa nu aloci mai mult pentru segmentul unde a fost mai multe subscrieri,a fost o gresala de copii,nu de oameni maturi(daca nu au fost unele interese).

    1. Totul are o logica si nimic nu e facut din greseala. Greseala e un paravan.. dar deja suna a teoria conspiratiei.

      conspiratorii sunt oricum niste oameni oarecum inteligenti , deci nu e cazul

    se va realoca din transa mare unde institutionali nu se vor inghesui doar au si alte variante mai ieftine, si apoi sa vezi cumse prabusesc actiunile romgaz in priam zicand vor vinde cei care trebuie sa inapoieze banii imprumutati.

    1. Ca sa returneze banii imprumutati nu vor trebui sa vanda nici o actiune, fiindca bancile le-au dat dublul sumei disponibile, deci vor primi actiuni maxim de suma disponibila (subscrierea va depasi sigur 300%), iar restul de peste 2/3 din banii subscrisi le vor reintra in cont si pot fi returnati imediat la banca.

      Deci nimeni nu va fi obligat sa vanda din actiuni ca sa returneze banii la banca, vor vinde doar daca vor vrea sa marcheze profitul. 

      Se vor prabusi direct spre 40 lei . Asta e, se suprasubscrie de 5 ori, investesti de 5 ori mai putin. Daca ai analizele facute poate cumperi in prima zi de tranzactionare. Oftica asta.. cu discountul te omoara nu alta

    mama ce-o sa-i faca pe nou veniti brokerii infometati ... nu-i asa ghergus ?

    1. Nou veniti care stau mai mult pe extern. O sa-i sfasie, o sa-i rupa in bucati. Si tu ce-o sa mai razi...

    Dragi brokeri sa nu beti apa rece daca ati transpirat alergand dupa clienti noi pentru Romgaz! Pretul cu discount si perspectivele liberalizarii pretului la gaze sunt mierea si aroma care au atras atatea resurse pentru Romgaz. Nu cred ca oferta ar fi avut succes sau ar fi fost posibila in Somalia sau alta tara din aceasta categorie. Pe termen scurt multi au facut planuri cu acest discount un pic mai mic decat ratele la care se imprumuta guvernul si vor simti diferenta diluarii discountului. Clasica expresie "bancile iti ofera o umbrela cand este soare si o vrea inapoi cand incepe ploaia" e mai mult decat actuala. Daca un sfert din noi investitori autohtoni vor ramane in piata va fi un mare pas inainte. Daca oferta s-ar inchide la 32 RON pe actiune cati investitori nu ar mai avea somn in perioada urmatoare ? Statul nu vinde pentru ca ar fin un stat intelept ci pentru ca asa vrea FMI . Un stat inteligent si-ar fi rezervat dreptul de a mari oferta la 20% din actiuni dar sunt lucruri pe care strategul Dumitrascu nu le ia in calcul. Urmatoarele 6 luni vor da verdictul pentru IPO Romgaz . Paradoxal un succes depinde tocmai de ceea ce face guvernul cu acesti bani, pentru ca daca facem privatizari doar de dragul de a acoperi gaurile si plati datoriile situatia in viitor nu va fi deloc roza.

    Eu zic sa ii asteptam si pe investitorii mari pentru ca ei dau curaj si celor mici, sa tragem puternic aer in piept pentru oxigenare ca tare greu a fost si nu stim ce va urma, sa fim mai rezervati si sa nu ne imbatam cu apa rece !

    Daca ramanem aici e doar un balon de oxigen pentru un an, doi sau mai putin . 

    1. Ce zici tu e o simpla opinie. Lucrurile s-au decis deja. Satul de petarde verbale

      Si pretul final de 32 de lei - daca s-ar da , inca ar fi un pret corect. Si nu paradoxal, chiar daca guvernul da foc banilor alora nu conteaza pentru Romgaz. 

      E opinia mea .

      Guvernul va ramane cu peste 66,6% din Romgaz si daca nu mai are bani de unde va lua ? Donatia aceea nu a contat pentru Romgaz ? Daca gazul se duce catre firme favorizate politic la pret mic nu conteaza ?

      Nu s-a decis nimic deocamdata doar oferta este suprasubscrisa pe transa piticilor .  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb