O săptămînă agitată pentru acţiunile RRC

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 ianuarie 2005

Acţiunea penală împotriva celor care au manipulat afacerea Rafo a fost declanşată în forţă la sfîrşitul săptămînii trecute. Cum spectacolul face parte din viaţa noastră, mediatizarea acţiunii a fost excesivă, iar comentariile mass media au fost pe măsură. La ordinea zilei a fost încercarea de deturnare a atenţiei spre o paralelă Rafo - Petromidia. Ca şi cum, dacă se afirmă că un hoţ prins nu este singurul, acesta ar beneficia de clemenţă sau iertare. O analiză documentată despre diferenţele şi asemănările dintre cele două privatizări şi cele două afaceri (căci orice societate comercială în activitate este o afacere) ar fi necesară poate, avînd în vedere toate aspectele, dar nu acesta este rostul acestui articol. Poate cu altă ocazie. Doresc să arăt cum a influenţat acţiunea Rafo piaţa acţiunilor Petromidia - "Rompetrol rafinare" (simbol pe piaţă RRC). Vineri, 14 ianuarie, RRC a înregistrat un volum de peste 130 milioane acţiuni tranzacţionate cu preţuri între 1.070 şi 1.090 lei. Săptămîna următoare a început relativ normal, în parametrii anteriori ca preţ, 1.070 - 1.100 lei/acţiune şi un volum de 48,8 milioane acţiuni. Marţi s-au tranzacţionat nu mai puţin de 118,8 milioane acţiuni în intervalul 1.070 - 1.010 lei pe acţiune, evident pe un trend descrescător. Miercuri s-au înregistrat tranzacţii în volum de 49,7 milioane în intervalul 1.030 - 1.070 lei/acţiune, tendinţa fiind oarecum de urcare, pentru ca joi să fie tranzacţionate 70 milioane acţiuni între 1.020 şi 1.090 lei, ultimul fiind şi preţul de închidere. Sfîrşitul săptămînii a fost de asemenea spectaculos, des-chizînd la 1.020 şi atingînd maximul istoric de 1.190 lei pe acţiune.

Ce este curios aici? Aparent nimic, dacă nu ţinem seama de ştirile şi zvonurile manipulate. O ştire pe care am aflat-o şi eu de la televizor arăta că un şef de partid guvernamental, domnul Dan Voiculesu, a vîndut acţiuni RRC în valoare de 2,5 milioane dolari, cu puţin înainte ca preţul să scadă, cel mai probabil vineri, fiind suspectat că ar fi beneficiat de informaţii preferenţiale. Zvonurile au fost că la Petromidia s-ar declanşa anchete referitoare la acuzaţii de spălare de bani, chiar eu fiind sfătuit de un aşa zis binevoitor să vînd acţiunile pe care le cumpărasem săptămîna trecută, previziunile (sau poate aşteptările) fiind că va urma o drastică scădere de preţ. Că aşa s-a gîndit şi acţionat stă dovadă volumul imens de acţiuni tranzacţionate, chiar pentru un titlu lichid cum este RRC, după ce Rompetrol Vega întîi, apoi SIF Transilvania au alimentat piaţa. Dacă ştirea despre vînzarea făcută de către familia Voiculescu se pare că este reală, în schimb mi-a ajuns la ureche un zvon că aceştia au recumpărat acţiunile vîndute, la un preţ mai mic şi ar fi înregistrat un profit de vreo 40.000 dolari. Pentru milioanele familiei Voiculescu, dacă acest zvon ar fi adevărat poate nu înseamnă mare lucru, dar pentru cel care mi l-a vîndut el reprezintă cîştigul pentru un an sau doi din speculaţii bursiere.

Zvonurile adevărate sau nu şi informaţia adevărată dar ilegală (deoarece vînzarea acţiunilor nu trebuia să fie făcută publică fără a fi acuzată de lipsă de profesionalism societatea de intermediere la care s-au făcut tranzacţiile) au produs agitaţie pe piaţă.

Speranţele speculatorilor nu s-au împlinit decît parţial. Căderea nu a fost pe măsura aşteptărilor, nici ca amploare, nici ca durată.

Cîţiva au profitat totuşi. Am socotit că din banii obţinuţi prin vînzarea a 100.000 acţiuni la 1.100 lei se puteau cumpăra 106.754 acţiuni cu 1.010 lei, 105.707 acţiuni cu 1.020 lei, 104.681 acţiuni la 1.030 lei, sau 103.674 acţiuni la 1.040 lei sau 102.687 la 1.050 lei, dacă luăm în calcul un comision de 1%, ca pentru un investitor mediu. Marii investitori au însă comisioane între 0,3 şi 0,5%, aşa că au cîştiguri net superioare. Închiderea de joi arată că efectul despre care vorbim a trecut şi acţiunea va intra pe un trend normal. Ştirea despre profitul operaţional de peste 76 milioane dolari în 2004, aproape de cinci ori mai mare decît cel din 2003, chiar dacă se corectează cu rezultatele financiare deficitare, determinate de plata dobînzilor la obligaţiuni şi la credite, precum şi trecerea staţiilor de benzină de la Petromidia Downstream la Petromidia Rafinare nu pot conduce decît la creşterea preţului acţiunilor, aşa cum se vede deja din datele parţiale de vineri, dar care vor creşte categoric în viitor.

Revenind la tema speculaţiilor, manipularea poate fi privită şi din altă perspectivă. Scăderea preţului putea fi determinată nu numai de dorinţa de vînzare sus şi răscumpărare mai jos, ci şi pentru ca la preţuri mai scăzute să se facă achiziţii masive care să dea un cîştig mai mare în viitor. Oricum am privi problema, au cîştigat cei care au vîndut spre limita maximă a preţului la începutul perioadei analizate şi au putut să le ia înapoi mai jos, dar vor cîştiga mult şi cei care au cumpărat masiv la preţurile mici, între 1.010 - 1.070 şi care au deja un cîştig destul de mare dacă ar vinde. Cu alte cuvinte, zvonurile pot fi şi ele folositoare, dacă nu ai un cîştig material palpabil, măcar ai ceva de învăţat de pe urma lor.

NOTĂ:

Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb