O singură bursă

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 aprilie 2008

O singură bursă

(Interviu cu preşedintele SIF-Transilvania Mihai Fercală - Episodul II)

Orice pentru acţionarii noştri!

Preşedintele SIF-Transilvania Mihai Fercală ne împărtăşeşte, în acest al doilea episod al interviului acordat cititorilor ziarului "BURSA", optimismul în privinţa creşterii preţurilor acţiunilor la Bursă, până la sfârşitul acestui an.

Este o opinie notabilă, cu darul să tempereze panica eventuală, generată de evoluţia de anul acesta a Bursei, în contextul crizei financiare internaţionale.

Practic, toate personalităţile intervievate de ziarul "BURSA" în acest an agreează un astfel de punct de vedere, indiferent de poziţia ocupată în sistemul financiar-bancar: Guvernatorul Mugur Isărescu, preşedintele BVB Stere Farmache, preşedintele Bursei sibiene Teodor Ancuţa, ministrul finanţelor Varujan Vosganian, preşedintele SIF-Banat Crişana Ioan Cuzman, preşedintele SIF-Moldova Sorin Turtoescu.

Desigur, alerta la o criză internaţională nu poate fi (şi nici nu trebuie) stinsă, invocând vocea vreunei autorităţi în materie, indiferent cine ar fi. În afaceri nu funcţionează proverbul "Dacă doi îţi spun că eşti beat, atunci du-te şi te culcă!"

Nu, nu te culca, este vorba despre banii tăi şi despre afacerea ta.

În schimb, opiniile oamenilor-cheie din sistemul financiar-bancar completează imaginea asupra contextului în care se desfăşoară afacerile, ceea ce contribuie folositor la adoptarea deciziilor.

Este ceea ce ne-am propus să realizăm prin ciclul "Interviurilor BURSA", ca să slujim cititorilor noştri, oamenii de afaceri.

Reporter: Când vedeţi o revenire a pieţei de capital?

Mihai Fercală: Eu spun că este momentul ca piaţa să îşi revină! Pentru mine este inexplicabil că există persoane care vând acum, în condiţiile acestea proaste ale preţului. Cred că cei care vând acum, fie au investit cu foarte mult timp în urmă şi au luat acţiunile la preţuri foarte mici, fie, deja vorbim de cu totul altceva, sunt total panicaţi de evoluţia acestei pieţe. Nu ştiu dacă până la sfârşitul anului piaţa îşi va reveni şi va recupera toate pierderile înregistrate faţă de jumătatea anului trecut, când au fost maximele, dar sunt optimist că, până la sfârşitul anului, preţurile vor urca în mod substanţial.

Reporter: Vi se par normale aceste corelări cu bursele europene şi cu cele americane?

Mihai Fercală: Este normal să existe anumite corelări. Din punctul meu de vedere, influenţele din America nu s-au resimţit sută la sută pe pieţele europene şi pe Bursa de Valori din Bucureşti, pentru că eu mă aşteptam la nişte consecinţe mult mai grave.

Reporter: Cum vedeţi cele două burse autohtone în momentul de faţă?

Mihai Fercală: Voi spune, mai întâi, un lucru care nu o să le placă celor care operează pe bursă şi în special brokerilor: Guvernul României a făcut o mare eroare dând în mod gratuit Bursa de Valori unui anumit număr de brokeri. De aici au plecat nişte orgolii şi ambiţii fără justificare din partea unor brokeri. Consider că noi ar fi trebuit să avem o singură bursă în România şi cea din Sibiu ar fi trebuit să fuzioneze cu Bursa din Bucureşti. Din păcate, anumite orgolii ale celor care conduc bursele au făcut ca acest lucru să nu se realizeze. Economia românească nu este aşa de puternică, nu sunt atâtea oferte în cadrul economiei româneşti care să justifice existenţa a două burse. Faptul că bursa din Sibiu doreşte să implementeze o platformă pentru tranzacţii spot nu este un lucru rău. SIF Transilvania este acţionar la Bursa din Sibiu şi la Depozitarul Central, care este sub-ordonat total BVB. Cel ce doreşte să cumpere acţiuni la Bursa din Bucureşti acum, nu are drept de vot pentru că el nu a fost acţionar iniţial... Dacă un astfel de statut funcţionează în cadrul Bursei de Valori din Bucureşti, ce exemplu dau ei celorlalte companii care ar trebui să vină pe ringul bursei? Sunt câteva contradicţii pe care brokerii trebuie să le rezolve... Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România nu a fost de acord cu sistemul prin care bursa să fie făcută cadou unui anumit număr de brokeri... Bursa ar fi trebuit să fie o companie deţinută public, ale cărei acţiuni să fie la rândul lor listate, astfel încât oricine să poată să cumpere... toată lumea să aibă drepturi egale. Din păcate, nici la Bursa din Sibiu, nici la Bursa din Bucureşti acest lucru nu se întâmplă. Deci, cred că cei ce conduc cele două burse mai au de lucrat în acest domeniu, dacă vor să dea un exemplu companiiilor pe care vor să le aducă în ringul bursier...

Reporter: Credeţi că mai este posibilă o fuziune între cele două burse?

Mihai Fercală: Eu cred că este posibilă. În România nu este loc pentru două burse!

Reporter: Portofoliul SIF Transilvania prezintă un specific turistic... Ce planuri aveţi pentru societăţile pe care le aveţi în portofoliu?

Mihai Fercală: Unul din sectoarele de activitate este şi turis-mul... Aproximativ 15% din portofoliu. SIF-urile nu sunt adevărate fonduri de investiţii de tip închis, pentru că nu se comportă ca atare... Fondurile de investiţii, nicăieri în lume, nu deţin pachete majoritare... Mai degrabă, ne-am apropia de fondurile de capital de risc, care se împlică în management. Totuşi, cred că SIF-urile sunt companii de grup... şi e posibil ca SIF Transilvania să se transforme în viitor într-o companie de grup...

Reporter: Preşedintele SIF Banat Crişana ne-a spus că SIF are şi vocaţie de manager, cel al SIF Moldova că are un caracter exclusiv investiţional. Dumneavoastră?

Mihai Fercală: Noi suntem pregatiţi să facem orice transformare posibilă, orice adaptare la piaţă, care să largească oportunităţile de investiţie ale SIF Transilvania şi care să aducă caştiguri sporite acţionarilor noştri. Probabil că, într-un viitor destul de apropiat, vor avea loc schimbări destul de importante în cadrul acestei organizaţii, care să o facă mult mai atractivă decât este acum.

Reporter: Vă referiţi la posibilitatea de a deveni un grup?

Mihai Fercală: Exact, şi nu numai. Important pentru noi este să ne adaptăm permanent la realităţile pieţei, să anticipăm ce se va întampla şi să ne aflăm în poziţiile de a specula orice oportunitate din piaţă. Astăzi, aşa cum funcţionăm ca SIF-uri, avem o grămadă de oprelişti impuse prin regulamentele CNVM, prin legea pieţei de capital, care, aşa cum a fost dată, nu ne-a clasificat cum trebuie, ne-a numit "alte organisme de plasament colectiv în valori mobiliare". Cred că nu este cea mai bună formulă. Dar cred că în viitor SIF-urile îşi vor găsi locul lor şi rolul lor în economia de piaţă din România.

Reporter: Care ar fi fost o formulă agreată de dumneavostră?

Mihai Fercală: Mai degrabă să ne încadreze drept companii de grup sau societăţi comerciale.

Reporter: În ce stadiu se mai află conflictul cu societatea Cocor?

Mihai Fercală: Cred că acest conflict a depăşit de orice raţiune. Grupul Cocor şi-a exercitat şi ultima cale de atac pe care o avea, şi anume recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Având în vedere perioadele mai lungi la care se dau termenele la această instanţă, probabil că problema s-ar putea soluţiona mai spre toamnă. Cert este că ar trebui să analizăm, şi noi ne propunem să analizăm împreună cu CNVM, dacă se mai justifică, din punct de vedere al intereselor acţionarilor SIF Transilvania, ca jumătate din titlurile aflate în circulaţie să fie oprite de la tranzacţionare. Am enorm de multe cereri făcute în scris de la acţionarii SIF Transilvania de a veifica modul în care grupul Cocor poate fi acţionat în instanţă pentru a-şi recupera daunele. Şi daunele acţionarilor noştri sunt foarte uşor de cuantificat prin diferenţa între preţul mare imediat ce acţiunile gratuite au fost încărcate şi preţul foarte scăzut de tranzacţionare al acestor acţiuni acum. Acţionarii n-au luat nici dividendele, dar nici nu şi-au putut valorifica acţiunile pe care le-au primit gratuit. Nu este normal ca un acţionar să sufere astfel de prejudicii... Cred că, cel puţin în domeniul contestării hotărârilor AGA, legislaţia comercială ar trebui modificată, astfel încât instanţele să analizeze contestaţiile şi să dea soluţii definitive şi irevocabile în maximum 90 de zile... Nu un an, cum se întâmplă acum...

Reporter: Din câte înţeleg, Cocor s-ar putea trezi cu o serie de procese...

Mihai Fercala: Nu "s-ar putea", ci în mod cert se va trezi cu zeci sau poate chiar sute de procese. Voi prezenta cererile CNVM-ului. Acţionarii îmi cer să le dau sfaturi cum să facă acest lucru. Eu, SIF Transilvania nu pot să dau Grupul Cocor în judecată pentru că nu pot arăta care este dauna. Dar acţionarii SIF3 pot face acest lucru... Şi sunt convins că grupul Cocor va plăti daune consistente.

Reporter: Când vedeţi o eventuală ieşire de la băncile la care sunteţi acţionar?

Mihai Fercală: Nu ştiu dacă este nevoie să ieşim... Ieşirea va avea loc doar când vom considera că un astfel de plasament nu mai aduce randamentele scontate. Cât timp astfel de plasamente aduc randamente, şi sunt cele mai bune randamente, de ce să ieşim?

Este momentul ca piaţa să îşi revină!

Sunt optimist că, până la sfârşitul anului, preţurile vor urca în mod substanţial.

Guvernul României a făcut o mare eroare dând în mod gratuit Bursa de Valori unui anumit număr de brokeri.

În România nu este loc pentru două burse!

Este posibil ca SIF Transilvania să se transforme în viitor într-o companie de grup.

Suntem pregatiţi să facem orice transformare posibilă, orice adaptare la piaţă, care să largească oportunităţile de investiţie ale SIF Transilvania şi care să aducă caştiguri sporite acţionarilor noştri.

În mod cert, Cocor se va trezi cu zeci sau poate chiar sute de procese.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb