O TRANZACŢIE BIZARĂ "Cocor" SA a vândut două spaţii comerciale cu 20.000 euro metrul pătrat

Mihaela Dalar Stanca
Ziarul BURSA #Companii / 28 august 2012

Locaţia din centrul imaginii este una dintre cele vândute cu puţin peste 20.000 de euro metrul pătrat.

Locaţia din centrul imaginii este una dintre cele vândute cu puţin peste 20.000 de euro metrul pătrat.

Florea Popescu: "Preţul tranzacţiei este corect"

Două dintre spaţiile comerciale scoase la vânzare de "Cocor" SA, cu o suprafaţă totală de 196 de metri pătraţi şi care sunt amplasate pe Bulevardul Unirii, respectiv pe Splaiul Independenţei, au fost vândute cu puţin peste 20.000 de euro metrul pătrat, valoarea tranzacţiei atingând aproape patru milioane de euro.

Florea Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţiei al "Cocor", ne-a declarat: "Proprietăţile aflate în portofoliul companiei < Cocor > sunt dintre cele mai valoroase din Bucureşti, aflate în zone cu mare vad comercial, spaţii care se închiriază cu peste 110 euro/metrul pătrat. Deci, preţul de vânzare este unul corect".

În aceste condiţii, cumpărătorul ar putea câştiga circa 20.000 de euro pe lună din închirierea celor 196 de metri pătraţi.

Negocierile pentru vânzarea acestor spaţii au fost începute în urmă cu aproape două luni, iar tranzacţia a avut loc la jumătatea lui august. Preţul de pornire pentru spaţiile vândute a fost de 18.000 de euro/metrul pătrat, fiind selectată oferta cu cel mai bun preţ, potrivit lui Popes­cu. Cumpărătorul va achita un avans de aproximativ 333.000 de euro pentru ambele spaţii, urmând ca restul sumei să fie plătită în 33 de rate, a câte 110.000 de euro fiecare.

Reprezentanţii "Cocor" nu au dorit să facă public numele cumpărătorului.

Societatea comercială "Cocor" mai are şi alte spaţii scoase la vânzare, în clădirea de pe Bulevardul Unirii (cunoscută sub numele de clădirea BIR), două dintre fiind situate la subsolul clădirii şi celelalte două la mezanin. Spaţiile de la subsol valorează 2.500 euro/metru pătrat, iar cele de la mezanin - 4.000 de euro/metru pătrat.

La parterul imobilului în cauză func­ţionează magazine de încălţăminte şi îmbrăcăminte, farmacii şi bănci.

Cu banii din vânzarea celor două spaţii, "Cocor" îşi va achita o parte din cele 18 milioane euro pe care le datorează BCR

Cu banii obţinuţi din vânzarea celor două spaţii, "Cocor" îşi va achita o parte din datoria pe care o are la BCR, de 18 milioane de euro, ne-a mai spus Florea Popescu. Creditul a fost contractat în anul 2008, pentru modernizarea magazinului din centrul Capitalei.

Reprezentantul "Cocor" ne-a precizat că, în viitorul apropiat, vor mai fi încheiate tranzacţii pentru alte active scoase de companie la vânzare, nespecificând, însă, care vor fi acelea.

Magazinul "Cocor" a fost modernizat în urma unei investiţii totale de 24,5 milioane de euro, suprafaţa aces­tuia extinzându-se până la 10.000 de metri pătraţi. Complexul comercial cuprinde, printre altele, mai multe magazine de îmbrăcăminte şi bijuterii ale unor designeri români, dar şi cafenele. Aproximativ cinci spaţii din magazinul "Cocor" nu mai au chiriaşi.

În prezent, magazinul "Cocor" se află într-un proces de reorganizare, care va cuprinde două etape. Întreg procesul va fi terminat în luna iunie 2013, după cum ne-a declarat domnul Popescu.

Complexul a fost scos la vânzare, în urmă cu circa două luni, la preţul de 50 de milioane de euro.

La jumătatea anului în curs, societatea comercială "Cocor" datora statului 1,26 milioane de lei, potrivit lis­tei marilor datornici publicată de Agenţia Naţională pentru Adminis­trare Fiscală (ANAF). Compania a primit, însă, înlesniri la plată.

Cifra de afaceri raportată de companie pentru primul semestru al lui 2012 se ridică la 6 milioane de lei, potrivit unui raport transmis BVB.

Compania "Cocor" este deţinută de fondul de investiţii "Broadhurst Investments", Daniel Stoica, Liviu Ursan, Aurel Beşliu, SIF Muntenia şi SIF Transilvania, iar titlurile "Cocor" Bucureşti sunt tranzacţionate pe piaţa Rasdaq.

Un astfel de preţ nu s-a înregistrat niciodată în vreo tranzacţie din România, fiind nebunesc chiar şi în perioada de vârf a pieţei imobiliare, când recordul a fost de circa 5000 de euro/mp, în zonele cele mai selecte ale Bucureştiului (cartierul Primăverii).

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat că operaţiunea este cel puţin bizară, preţul de peste 20.000 euro/metrul pătrat fiind complet neverosimil. "Nici în Paris nu găseşti asemenea preţuri", a adăugat domnia sa.

Dan Bărbulescu, acţionarul majoritar al Star Rating, care a fost administratorul Cocor, ne-a declarat, neîncrezător, că încă nu a văzut actele acestei tranzacţii şi că există un risc ridicat ca acest anunţ să nu urmărească decât o îmbunătăţire de imagine, fiind posibil ca tranzacţia anunţată să nu fie decât o promisiune de cumpărare, dar că nu se poate pronunţa până nu controlează actele să vadă dacă există penalizări pentru cazul în care cumpărătorul intră în insolvenţă sau nu onorează promisiunea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vanzarea spatiilor cu 20 000 euro/mp este o gogoasa care este menita sa-i scape de BCR -probabil ca au facut o promisiune de vanzare la misto-aici sunt numai hoti si smecheri,cei care conduc COCOR traiesc in alta lume -isi merita soarta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb