Obama dezvăluie că i-a spus lui Putin să "înceteze" atacurile cibernetice

Vlad Giurgiu
Internaţional / 17 decembrie 2016

Obama dezvăluie că i-a spus lui Putin să "înceteze" atacurile cibernetice

Barack Obama a dezvăluit în ultima sa conferinţă de presă anuală că i-a spus lui Vladimir Putin să "înceteze" atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane şi că l-a avertizat că Statele Unite pot riposta cibenetic, riscând astfel "consecinţe grave dacă nu o făcea", scriu The Associated Press şi AFP.

Obama a promis vineri să trimită un "mesaj clar" Rusiei după aceste atacuri care au perturbat alegerile americane şi l-a îndemnat pe succesorul său republican Donald Trump să plaseze interesul ţării înaintea conflictelor de partid, citează News.ro.

Desemnându-l pe liderul de la Kremlin responsabil de atacurile informatice din ultimele luni - "nu se întâmplă mai nimic în Rusia fără aprobarea lui Vladimir Putin" - preşedintele american a rămas totuşi evaziv despre natura ripostei vizând Moscova după viitoarele concluzii "unanime" ale serviciilor americane de informaţii.

Înainte să plece de la Washington în ultimul concediu în calitate de preşedinte, locatarul Casei Albe, calm şi grav, l-a avertizat pe Trump, favorabil unei apropieri de preşedintele rus, şi l-a îndemnat să accepte o anchetă "bipartită, independentă" cu privire la aceste atacuri cibernetice.

Rusia "este o ţară mai mică, o ţară mai slabă", a spus Obama, o formulă care cu siguranţă îl va face să reacţioneze pe omologul său rus. "Însă ei ne pot afecta dacă noi uităm cine suntem".

"Domnul Putin ne poate slăbi, aşa cum încearcă să slăbească Europa, dacă începem să admitem ideea că este acceptabil să intimidezi presa sau să închizi disidenţi", a spus preşedintele american.

El a dezvăluit, de asemenea, că i-a cerut în mod direct lui Putin, în septembrie, în marja summitului G20, în China, să "înceteze" atacurile cibernetice, altfel riscând "consecinţe grave dacă nu o face".

Recurgerea la eventuale sancţiuni împotriva cadrelor regimului rus face parte din opţiunile Executivului american. Ea îl va plasa pe Trump într-o poziţie dificilă după ce va prelua puterea, însă suprimarea lor ar alimenta acuzaţii de prea multă apropiere de Moscova, o poziţie care ar crea nemulţumire în Partidul Republican.

Citând un sondaj potrivit căruia o treime dintre republicanii americani - în mod tradiţional opuşi Rusiei - aprobă politica lui Vladimir Putin, care a făcut parte, a amintit Obama, din spionajul rus, şeful statului american a apreciat că "Ronald Reagan trebuie că se întoarce în mormânt! Cum s-a ajuns aici?".

Afirmând că are relaţii "cordiale" cu succesorul său, el l-a încurajat pe acesta să dea dovadă, în politica externă, de coerenţă pe teremn lung în dosare sensibile precum relaţiile dintre Taiwan şi China.

Revenind îndelung asupra campaniei electorale, el a refuzat să se pronunţe cu privire la un eventual impact al atacurilor cibernetice, a căror victimă a fost Partidul Democrat, asupra victoriei finale a lui Donald Trump împotriva lui Hillary Clinton.

Candidata democrată consideră că Moscova şi Vladimir Putin sunt în parte responsabili de înfrângerea sa surprinzătoare de către magnatul în domeniul imobiliar.

Atacurile cibernetice care i-au vizat partidul ar fi rezultatul "picii" pe care i-o poartă preşedintele rus, a declarat ea joi, la o cină cu donatori ai campaniei sale.

Moscova a reacţionat în mod violent la acuzaţiile americane. "Trebuie fie să înceteze să vorbească despre acest lucru, fie să aducă probe. Altfel, totul este mai mult decât indecent", a declarat vineri Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, în cursul vizitei lui Putin la Tokyo.

Donald Trump respinge nu doar concluziile serviciilor de informaţii prezentate public pe 7 octombrie, ci şi o evaluare secretă a CIA potrivit căreia Moscova a efectuat aceste atacuri cibernetice cu scopul precis de a-l face pe Trump să câştige.

Izolat, inclusiv în interiorul partidului său, din cauza poziţiei sale faţă de Putin, căruia i-a lăudat adesea calităţile de lider, Trump insinuează că administraţia Obama are intenţii partizane acuzând Rusia că se află la originea atacurilor informatice.

Întrebat îndelung despre responsabilitatea sa în drama de la Alep, în Siria, Barack Obama, foarte criticat din cauza amânărilor sale în acest dosar, a denunţat "asaltul sălbatic al regimului sirian (al lui Bashar al-Assad) şi aliaţilor săi rus şi iranian".

Preşedintele "al-Assad nu poate să-şi câştige legitimitatea prin masacre", a denunţat el.

Însă el şi-a apărat, din nou, alegerile în acest conflict, soldat cu peste 310.000 de morţi şi care a aruncat pe drumuri peste jumătate din populaţia ţării.

"Eu nu pot să spun că am reuşit (în Siria) şi este un lucru la fel de adevărat şi în alte probleme din lume, cu care trebuie să mă duc la culcare în fiecare seară", a spus şeful statului american. "Dar continui să cred că a fost abordarea bună".

Preşedintele şi-a încheiat această conferinţă de presă, care ar putea să fie şi ultima, transmiţând "Mele Kalikimaka" ("Crăciun fericit", în hawaiană).

El urma să plece împreună cu soţia sa, Michelle Obama, şi cele două fiice ale lor, Sasha şi Malia, la Honolulu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb