Obama preconizează o bătălie "dificilă" la Mosul

Mina Irina
Internaţional / 19 octombrie 2016

Zeci de mii de combatanţi irakieni mobilizaţi cu scopul de a recuceri Mosulul de la Statul islamic au câştigat teren în a doua zi a acestei ofensive, care se anunţă "dificilă", avertizează preşedintele american Barack Obama, transmite AFP.

Soarta locuitorilor Mosulului şi localităţilor din apropierea acestui oraş important din nordul Irakului îngrijorează ONU, iar Statele Unite afirmă că jihadiştii din Statul Islamic îi folosesc pe civili pe post de "scuturi umane".

Comandanţi irakieni au declarat ieri că luptători jihadişti ripostau cu atacuri sinucigaşe, dar că forţele guvernamentale înaintau pe ambele fronturi ale ofensivei.

Într-o înregistrare difuzată de agenţia sa de propagandă, Statul Islamic a promis "înfrângerea" americanilor în Irak.

"În ceea ce te priveşte, Americo (...), jurăm pe Allah că te vom învinge în Irak şi te vom face să ieşi înfrântă şi umilită din această ţară", afirmă în înregistrarea video un bărbat înarmat care patrulează împreună cu alţi combatanţi pe străzile unui oraş prezentat ca fiind Mosul.

Obama a preconizat "o bătălie dificilă", convins că Statul Islamic va fi învins la Mosul şi că acest lucru va marca un nou pas către "distrugerea lui totală".

De altfel, "ne concentrăm asupra securităţii şi ajutorării umanitare a civililor care scapă de lupte, aceasta va fi o prioritate absolută pentru ambele noastre guverne", a dat asigurări Obama într-o conferinţă de presă.

Statele Unite conduc coaliţia internaţională care susţine forţele irakiene în ofensiva pe care au lansat-o în noaptea de duminică spre luni cu scopul de a recuceri Mosulul, aflat pe mâna Statului islamic din iunie 2014.

Înainte să ajungă în apropiere de Mosul, unde s-ar fi baricadat între 3.000 şi 4.500 de jihadişti, forţele irakiene este necesar să străbată teritorii aflate sub controlul jihadiştilor în jurul oraşului.

Ele avansează pe două axe - de la Qayyarah, un oraş situat al aproximativ 70 de kilometri sud de Mosul, şi de la Khazir, la est.

La Qaraqosh, un oraş situat la 15 kilometri sud-est de Mosul, aflat sub controlul Statului Islamic de peste doi ani, armata a cucerit poziţii în mai multe cartiere, un lucru care-i bucură pe creştini, nevoiţi să fugă din oraş.

Ei au sărbătorit această operaţiune ieri, la Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistanul irakian, prin imnuri şi rugăciuni, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb