Preşedintele american Barack Obama, candidat la alegerile prezidenţiale din acest an, a prezentat joi, în Florida, noua sa politică energetică, prin care se alocă mai multe fonduri pentru energia regenerabilă, dorind să pună capăt "unui secol de subvenţii" pentru sectorul petrolier, pe care vrea ca SUA să se baze tot mai puţin în viitor, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Obama a reamintit importanţa reducerii dependenţei de petrolul din import, deşi a recunoscut că "nu există soluţii rapide" pentru împlinirea acestui deziderat. În acest sens, el propune intensificarea exploatării resurselor energetice disponibile la nivel naţional, cum ar fi zăcămintele de ţiţei de pe teritoriul american, dar şi energia eoliană, solară, nucleară şi biocombustibilii.
Liderul de la Casa Albă a subliniat că ţara sa a mărit cantitatea de petrol şi gaze naturale extrase din solul american, importând, în anul 2010, mai puţin de 50% din necesarul de hidrocarburi. El s-a referit şi la creşterea rapidă a preţului petrolului, ceea ce îngrijorează executivul american, din cauza implicaţiilor asupra economiei într-o perioadă marcată de campania electorală. Obama a atribuit creşterea recentă preţului benzinei în SUA instabilităţii din Orientul Mijlociu generată de problema iraniană, iar pe termen lung apreciază că această creştere de preţuri va fi determinată de cererea sporită de petrol venită din partea unor ţări precum China, India sau Brazilia.
Preşedintele american a mai declarat că, pe lângă sporirea extracţiei de hidrocarburi, este necesară şi creşterea investiţiilor în energiile regenerabile pentru reducerea emisiilor poluante, dar şi pentru ca aceste industrii să poată concura la nivel mondial cu cele din ţări cum ar fi China sau Germania.
Obama consideră că a sosit momentul să pună capăt subvenţiilor acordate industriei petroliere care nu mai este "foarte profitabilă" şi să se susţină în schimb "promiţătorul" sector al energiilor regenerabile, care ar urma să creeze şi noi locuri de muncă.
Ulterior acestor declaraţii, Carlos Gutierrez, fost ministru al comerţului în guvernul preşedintelui George W. Bush, l-a acuzat pe Obama că aceste idei vin în contradicţie cu decizia sa de blocare a construirii oleoductului Keystone XL, care ar fi creat locuri de muncă. Prin acest oleoduct, petrolul extras din nisipurile bituminoase ale regiunii canadiene Alberta urma să fie transportat către rafinăriile americane din zona Golfului Mexic, proiectul fiind respins de administraţia Obama în urma presiunii organizaţiilor ecologiste, care susţin că oleoductul ar afecta zonele naturale fragile din statul american Nebraska. Gutierrez a atras atenţia asupra faptului că, în prezent, de autorităţile de la Ottawa discută cu China despre construirea oleoductului Northern Gateway, prin care se va transporta petrol dinspre regiunea Alberta către coasta canadiană a Pacificului, de unde va fi exportat către Asia şi în special către China.
Republicanii îi mai reproşează lui Obama că, în ciuda injecţiilor de fonduri publice în societăţi cum ar fi falimentara Solyndra, care fabrica panouri solare, nu a reuşit să obţină rezultate concrete, cheltuielile publice şi deficitul comercial majorându-se. Obama a răspuns acestor acuzaţii în discursul său de joi, afirmând că guvernul său sprijină companiile "să aducă inovaţii în domeniul surselor de energie" şi a reamintit că "uneori aceste investiţii publice nu dau rezultate imediate şi anumite companii eşuează".
1. Foaie verde loboda.. Cu Ce ?
(mesaj trimis de C.A. în data de 27.02.2012, 13:24)
Statele Unite isi axeaza dezvoltarea tehnologica in slujba zeului Marte ,exclusiv. Ca sa convertesti industria utilitatilor bazata pe petrol si gaze ,in industrie bazata pe rgenerabile,care ? ,este doar o retorica electorala. Condus ,in actiunile sale dde catre FED si Wall-Street, Dl Obama promite destule. Nu stim ce va face ,si, daca va fi ales. Bilderberg 2012 va decide. !