• Economia SUA se va redresa indiferent de rezultatul scrutinului, conform unei analize Bloomberg
Americanii îşi aleg astăzi viitorul preşedinte, lupta dându-se între actualul lider, democratul Barack Obama, şi republicanul Mitt Romney.
Conform unui sondaj de opinie realizat de Pew Research Center la nivel naţional, în SUA, în perioada 31 octombrie - 3 noiembrie, Obama se bucură de 48% din preferinţele alegătorilor, iar Romney - de 45%. Şi alte sondaje de opinie, realizate de NBC News împreună cu Wall Street Journal, respectiv de ABC News alături de Washington Post, arată că Obama are un mic avantaj faţă de contracandidatul său.
Actualul preşedinte a încercat să arate, pe parcursul campaniei electorale, că planurile contracandidatului său republican vor cultiva seminţele unei noi "recesiuni mamut". La rândul său, Mitt Romney a atras atenţia că politicile lui Barack Obama nu vor face decât să ducă SUA într-o perioadă prelungită de creştere economică lentă, "în cel mai bun caz".
Însă, conform unei analize Bloomberg, ambii greşesc, întrucât indiferent de cine va câştiga alegerile prezidenţiale care au loc astăzi în SUA, economia se va redresa în următorii patru ani. Potrivit studiului, consumatorii americani cheltuie mai mult şi economisesc mai puţin, după ce şi-au redus datoriile. Totodată, preţurile locuinţelor se redresează după ce au pierdut peste 30% comparativ cu vârful atins în 2006. În plus, băncile îşi sporesc volumul de creditare.
"Există o mulţime de lucruri care merg într-un mod pozitiv mai departe, din punct de vedere economic", a declarat profesorul universitar Ray Fair, adăugând: "Din fericire, putem ţine sub control deficitul fără să afectăm prea mult creşterea economică".
Totodată, Eric Green, administrator de fonduri la "Penn Capital Management" Co., afirmă că, deşi exis-tă temeri cu privire la faptul că problemele fiscale pot afecta PIB-ul în acest trimestru şi în primele trei luni din 2013, expansiunea economiei americane se va consolida la mijlocul anului viitor, când vom asista la un avans surprinzător. "Economia SUA ar putea creşte cu 3-4% în următorii doi ani", spune Eric Green, arătând că Statele Unite vor beneficia, în 2013, de efectele redresării unor economii majore, precum cea a Chinei - a doua din lume.
Actualul preşedinte, Barack Obama, a încercat să-i convingă pe alegători că merită un nou mandat întrucât economia a făcut progrese, iar candidatul republican, Mitt Romney, a urmărit să arate că liderul de la Casa Albă a eşuat în funcţia supremă.
Cei doi au opinii extrem de diferite în privinţa economiei americane, cea mai mare la nivel mondial. Dacă Romney consideră că statul este o piedică în calea creşterii economice, Obama afirmă că statul are un rol important în crearea unei baze solide pentru o economie puternică.
Obama a condus SUA în timpul celei mai mari crize financiare de după Marea Depresiune. Liderul de la Casa Albă a votat un pachet de stimulente economice, de 831 miliarde dolari, care a presupus reduceri de taxe şi acordarea de finanţare proiectelor de infrastructură şi energie regenerabilă, care au salvat multe locuri de muncă. În schimb, Obama nu a reuşit să-şi respecte promisiunea de a reduce la jumătate deficitul bugetar, aflat în prezent la 1.100 de miliarde dolari. În plus, deşi economia SUA se redresează, avansul acesteia este prea lent pentru reducerea semnificativă a şomajului.
În perioada mandatului lui Obama, SUA au pierdut ratingul de top "AAA" atribuit de agenţia Standard & Poor's.
•
Dolarul a urcat cu 0,4% ieri, la ora 10.20, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2778 unităţi/euro. Preţul aurului a câştigat 0,5% la ora 10.11, la Comex New York, atingând 1.682,80 dolari uncia.